USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: Bir familya içi şiddete, müşterek hanıma şiddete, müşterek ölüme bile tahammülümüz yoktur

İçişleri Bakanı Soylu, birlikte fasile içi şiddete, birlikte hanıma şiddete, birlikte ölüme bile tahammüllerinin olmadığını belirterek, hedeflerinin "sıfır şiddet" bulunduğunu bildirdi.

İçişleri Bakanı Soylu: Bir familya içi şiddete, müşterek hanıma şiddete, müşterek ölüme bile tahammülümüz yoktur
25-11-2022 14:09
Ankara

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla maşeri iletişim araçları hesabı üstünden ortak videoteyp ileti paylaştı.

Bakan Soylu, paylaşımında, "Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Türkiye, icra ettiği çalışmalarla, dünyaya kalıp ortak tabela çizmektedir. Devletimizin eksiksiz organları, hanıma müteveccih hızlı mücadelede mükemmel ortak seferberlik halinde. Kadına el kalkamaz." ifadelerini kullandı.

Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Türkiye, icra ettiği çalışmalarla, dünyaya kalıp ortak tabela çizmektedir.

Devletimizin eksiksiz organları, hanıma müteveccih hızlı mücadelede mükemmel ortak seferberlik halinde.

Kadına EL KAL-KA-MAZ!#KadınaŞiddeteHayırpic.twitter.com/Yz5CxtjLNx

— Süleyman Soylu (@suleymansoylu) November 25, 2022

Soylu, videoteyp mesajında ise terör, gidiş geliş kazaları, afetler, Kovid-19 salgını neredeyse nice probleminin evren ile bire ortak anda yaşandığına ayraç ederek, "Ancak anca ortak tanesi mevcut ki bizlere katiyen yakışmıyor. 'Cennet annelerin ayakları altındadır' diyen, 'kadına el kalkmaz' diyen ortak medeniyete on paralık fakat on paralık yakışmıyor. Bir kadına, ortak çocuğa, ortak anneye, boşanmak talip eşe, ayrılmış bulunduğu eşine, nişanlıya sertlik göstermek, büsbütün eş ve bebek bulunduğu düşüncesince zulmetmek, bunlar bizlere yakışmıyor. Bu ne haktır, bu ne insanlıktır ne de erkekliktir. Dinde de vicdanda da noktayı yoktur." değerlendirmesini yaptı.

Dünya neredeyse Türkiye'de de eş içi ve hanıma hızlı savaş edildiğini özetleyen Soylu, 21'inci asrın başlangıcında Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu bölgede Türkiye'de çevrilme durumunda adımlar atıldığını belirtti.

Her şeyden ilkin anayasanın değiştirilerek, hanımlara müteveccih zait ayrımcılık yapılmasının evvel kez ortak kanun kuralı biçimine getirildiğini vurgulayan Soylu, eş içi ve hanıma müteveccih sertliği engel iktisap etmek düşüncesince kanunlar, yönetmelikler ve icraat yapıldığını aktardı.

Namus ve adap cinayetlerinde meydana getirilen ukubet indirimi ve mahkemedeki güzel çözüm indirimlerinin de kaldırıldığını anımsatan Soylu, öbür mevzularda bulunduğu neredeyse bu mevzuda da stratejileri bulunduğunu söyledi.

Soylu, bunların en yenisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde Milli Eğitim, Adalet, Sağlık, İçişleri bakanlıkları ve Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanmakta bulunan ve mart ayında yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2021-2025 4. Ulusal Eylem Planı olduğuna dikkati çekti.

4 milyon 105 bin eş Kades'i telefonuna indirdi

Buna ek namına 2022 yılı içre gelişigüzel birimin mesul bulunduğu çalışkanlık planının da yayınlandığını aktaran Soylu, şöyleki bitmeme etti:

"Bu belgelerdeki bakanlığımıza sakıt görevler çerçevesinde eş içi ve hanıma müteveccih sertliği engel sürgü etmek düşüncesince sağlam aşırı uygulamayı yaşama geçirdik. Tedbirlerimizin ortak bölümü engelleyici olmaya yönelik. Öncelikle çağcıl değişen teknolojinin halk imkanlarını sahaya sürdük. Mesela 2018 senesinde Kades angın uygulamayı devreye aldık. Kadınlarımız bunu cep telefonlarına indiriyorlar. Bir ürkü butonu neredeyse çalışıyor, aceleci halde biricik dokunuşta 112 aceleci çağırma cihazı merkezimize suç duyurusu düşüyor ve en benzeyen kadrosu yönlendiriyoruz. 27 Ekim bakımından 4 milyon 105 bin eş bu uygulamayı telefonuna indirdi. 536 bin suç duyurusu aldık, ekiplerimiz hepsine gitti. Bunların 318 bini esas ve muhatara içeren ihbarlardı ve hepsine karışma edildi ve önemsiz ortak not, başarısından çevre Kades arsıulusal ihsanıhümayun aldı. Fransa ve Belçika da uygulamayı kalıp aldı."

Elektronik Kelepçe İzleme Merkezinde 1950 hadise izlendi

Soylu, ortak öbür hazırlık namına da bakanlığın Güvenlik Acil Durum Merkezi'ndeki Elektronik Kelepçe İzleme Merkezini kurduklarını dile getirerek, "Riski erdemli olaylarda duruşma kararıyla takılan elektronik kelepçeler, bu merkezden 7 güneş 24 vakit izlenmektedir. Aynı anda 1500 olayı strateji edebiliyoruz. Uzaklaştırma sonucu bulunan erkek, hanıma yaklaştığında meslek uyarıyor ve ekiplerimiz aceleten karışma ediyor. Şu anne denli 1950 hadise izledik, halen 747 vakanın izlemesi de bitmeme ediyor." bilgisini paylaştı.

Ayrıca hanımefendilerin yakınma imkanlarını ve yakınma strateji kapasitesini de açıkça belirgin çoğaltma zımnında gittiklerini aktaran Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde 1005, Jandarma Genel Komutanlığı içerisinde 242 iktisap etmek neredeyse yekûn 1247 yerde eş içi ve hanıma müteveccih hızlı savaş departman amirliği kurduklarını ve gelişigüzel ilçede ulaşılabilir olduklarını vurguladı.

100 bin nüfusun üstündeki eş mihman evi başarısız belediyelerin de mihman evi açmaları dair uyarılıp, müddet verildiğini özetleyen Soylu, "Ayrıca, kollukçu merkezi amirlikleri ve jandarma karakollarındaki emniyet masalarına 3 bin eş personel görevlendirerek kadınlarımızın çıkarlarını şimdi şen anlatım etmelerini sağladık. Öte taraftan vilayet ve ilçelerimizde mevcut açıkça bap birimlerimizde de bu şikayetlerin alınmasını ve ŞÖNİM'lere yönlendirilmesini sağladık. Bu kanalları açtıkça, tahsil edilen şikayetler, tabii ki hazırlık kararları da ulaşılabilirlik de arttı." ifadelerini kullandı.

Kadına müteveccih sertlik vakalarında "önleyici olmak" asliye yaklaşımıyla akıntı ettiklerinin altını çizen Soylu, bunun düşüncesince işin riziko analizi boyutuna ayrı ortak ehemmiyet verdiklerini dile getirdi.

"Yeni ortak projeyle bu analizleri bileşimli zeka algoritmalarıyla gerçekleştirmek düşüncesince emek vermek başlattık"

Bu kapsamda dünyada makbul riziko çözümleme formlarını ve yöntemlerini kullandıklarını tamlayan Soylu, "Her olayda, vakaya hususi ortak yük ve riziko istimara formu doldurup, çözümleme ediyoruz. Bu formlarımızı sonsuz dünkü kriterlerle güncelliyoruz. Şimdi de dünkü ortak projeyle bu analizleri bileşimli zeka algoritmalarıyla gerçekleştirmek düşüncesince emek vermek başlattık ve şu an sınav aşamasındayız. İnşallah aşırı endamsız müddet arasında gelişigüzel görüngü düşüncesince şimdi isabetli, şimdi er ikaz verici ve şimdi engelleyici ortak düzene daim baş başa kavuşmuş olacağız." bilgisini paylaştı.

Her mevzuda bulunduğu neredeyse eş içi ve hanıma müteveccih hızlı mücadelede de işin en ehemmiyetli unsurunun insan, bilirkişi personel ve maşeri farkındalık olduğuna dikkati çekici Soylu, bunun düşüncesince koyu ortak terbiye programı izlediklerini anlattı.

Son 3 yılda yekûn 327 bin kollukçu personeline bu mevzuda terbiye verdiklerini özetleyen Soylu, şunları kaydetti:

"Son 2 yılda 38 bin erbaş ve ere, kollukçu akademisi, jandarma ve yaka asayiş akademisinde tahsil gören kısaca 24 bin öğrenciye, 3 bin 327 mülki yönetim amirimize doğrusu kaymakamlarımıza valilerimize, 18 bin muhtarımıza bu mevzuda terbiye verdik. Ve görülmemiş ortak projeye başladık. 'Kadına El Kalkamaz' ismini verdiğimiz bu projeyle koca odaklı, münteşir ortak bilgilendirme emek vermesi yapıyoruz. Şu anne denli mükemmel 5 milyon adama ulaşıldı. 100 binden ortak tomar afiş ve pankart hazırlandı. 1,5 milyondan ortak tomar risale dağıtıldı. Tüm bu icraat kararında geldiğimiz derece şudur, 2015 senesinde salname maatteessüf 360 eş cinayeti yaşanmıştır. Nüfusumuz yüzdelik 7,5 artmasına karşın güzeşte sene 309'a indi. Bu sene da güzeşte senenin bire ortak zamanına uyarınca yüzdelik 8'lik ortak düşme var. Yani ortak gerileyiş trendi var. 2015'te şüpheliye müteveccih sunulan engelleyici hazırlık sonucu sayısı 295 bin, 2021 yılı böylelikle bu adet 726 bin olmuştur. Bu sene ise halen 608 bin doğrusu devletin eksiksiz organları eş içi ve hanıma müteveccih hızlı savaş dair mükemmel ortak seferlik halindedir."

"Aile içi sertlik ve hanıma sertlik adamlık dışıdır"

Soylu, hayattaki eş içi ve hanıma müteveccih sertlik rakamlarına bağlı de bilim vererek, şunları kaydetti:

"Aile içi ve hanıma müteveccih şiddette ahiret yolculuğu payı Türkiye'de milyonda 5 ve hala düşüyorken, Amerika'da milyonda 22 doğrusu 4 katımız. Ukrayna'da milyonda 21. Belçika, Avustralya ve Romanya'da milyonda 8. İsrail, Hırvatistan milyonda 7. Finlandiya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti milyonda 6. Almanya, Hollanda, İsveç, İspanya, Norveç bizimle bire ortak doğrusu milyonda 5 ki nice ülkede bu ahiret yolculuğu paylarını elden eşi, ayrılmış bulunduğu benzeri ve kız arkadaşını kapsamasına karşın bizde eş içi, anne, kız karındaş neredeyse fertleri de kapsamaktadır. Elbette ortak sayısına caba tahammülümüz yoktur. Bir eş içi şiddete, ortak hanıma şiddete, ortak ölüme bile tahammülümüz yoktur. Hedefimiz bakir şiddet. Bu sayıların hepsi bakir olana kadar. Şiddet sıfır, dirilik kaybı sıfır, yaş bakir olana denli halk hanımlarımız kendini gelişigüzel devir güvende hissedene denli çalışmaya, çalışmaya ve çalışmaya devam. Aile içi sertlik ve hanıma sertlik adamlık dışıdır. Kadına el kalkamaz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ