USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İran, nükleer anlaşma düşüncesince ABD'den elan çelimli güvenceler istiyor

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile başşehir Moskova'da birlikte araya geldi.

İran, nükleer anlaşma düşüncesince ABD'den elan çelimli güvenceler istiyor
31-08-2022 18:05
Moskova

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, nükleer anlaşmanın baştan canlandırılmasıyla ait ABD'nin sunmuş olduğu önerileri incelemeye bitmeme ettiklerini belirterek, "Güvenceler dair hâlâ çelimli müşterek metne ihtiyacımız var. ABD realist davranır ve bulunan metni kuvvetlendirme ederse anlaşma ırak değildir." dedi.

Rusya'nın başkenti Moskova'yı görüşme fail İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile müşterek araya geldi.

İki icra vekili musahabe sonra eş matbuat toplantısı düzenledi.

Abdullahiyan, burada icra ettiği açıklamada, Ukrayna'daki durumla ait müşterek Avrupa ülkesi liderinin mesajını Lavrov'a ilettiğini belirterek, "Bu mesajda, Ukrayna'da barışın sağlanması ve askeri eylemlere akıbet verilmesine dayanak ile ait efkâr arazi alıyor. Bunları Lavrov ile görüştük." dedi.

Rus mevkidaşı ile dü dünya arasındaki ticaret, ekonomi, ulaştırma, defans ve güvenlikle ait teşrikimesai mevzularını ele aldıklarını aktaran Abdullahiyan, "İki dünya arasındaki ilişkilerin akilane yönde olmasından mutluyuz ve dü ülkenin bulunan kapasitelerini kullanarak konuşu iş birliğini geliştirmeye kararlıyız." diyerek konuştu.

Abdullahiyan, İran ve Rusya arasındaki ilişkileri tevsi kapasitesinin aşırı hâlâ müşterek tomar olduğuna ve yaklaşan gelecekte İran ve Rusya arasındaki derinlemesine vadeli ciddi teşrikimesai anlaşmasının yaşama geçirilmesini umduğunu belirtti.

Lavrov ile lehçe ve arsıulusal meselelere bağlı istişarelerde bulunduklarını tamlayan Abdullahiyan, "Afganistan'da kâffesi gruplardan oluşan eksiksiz müşterek hükümetin oluşturulması icap ettiğini vurguluyoruz." ifadelerini kullandı.

Suriye ve Yemen meselesini de şümullü müşterek biçimde ele aldıklarını kail Abdullahiyan, "Astana formatı çerçevesinde Suriye'nin bulunan vaziyetten çıkmasına asistan olmaya kararlıyız. Yemen dair da ateşkesin sürekli bir duruma getirilmesini, bu ülkeye sulh ve istikrarın arka dönmesini, Yemen'deki kuşatmanın ağız ağıza kaldırılmasını ve bu dünya hakkında diyaloğun Yemenliler ortada yapılması icap ettiğini vurguluyoruz." diyerek konuştu.

Abdullahiyan, Irak'taki gelişmeler dair da Irak'ı desteklemeye ve bu ülkenin istikrarının güçlendirilmesine yardım sağlamaya bitmeme ika dair Rusya ile oydaş olduklarını söyledi.

"ABD tarafının gerçekçiliğiyle müşterek anlaşmaya varmayı umuyoruz"

İran ile nükleer müzakerelerin koordinatörü Avrupa Birliği (AB) kabilinden maruz ve nükleer müzakerelerde sonuncu defa haritası kendisine onama edilen anlaşma taslağına 24 Ağustos'ta ABD'den aldıkları cevaba ayraç fail Abdullahiyan, şöyleki bitmeme etti:

"Yaptırımların kaldırılmasına bağlı kendisine ABD kabilinden gönderilen akıbet metni aldık. Meslektaşlarım Amerikan tarafının önerilerini cankulağı inceliyor. (Yaptırımların kaldırılması ve ABD'nin baştan anlaşmadan ayrılmayacağına ilişkin) Güvenceler dair hâlâ çelimli müşterek metne ihtiyacımız var ve hâlâ çelimli garantilere ehil olmalıyız. ABD realist davranır ve bulunan metni kuvvetlendirme ederse anlaşma ırak değildir."

İran'ın, ABD'nin yanıtına bağlı incelemelerini tamamlamasının peşi sıra görüşlerini müzakerelerin koordinatörü AB'ye göndereceğini tamlayan Abdullahiyan, "Viyana'da aylarca devam eden danışmalar yapıldı. Hedefimiz iyi, çelimli ve kararlı müşterek anlaşmaya varmak. ABD tarafının gerçekçiliği ile müşterek anlaşmaya varmayı umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"İran ile Batı'nın yıkmacı siyasetine üzerine çıkıyoruz"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Moskova ve Tahran arasındaki ilişkilere değinerek, "Gayri meşru yaptırımlara karşın düet tecim büyüyor. Bu senenin önceki 7 ayında düet tecim hacmi, yüzdelik 40 artarak 2 bilyon 700 milyon dolara ulaştı. Geçen senenin tecim hacmi, bu sene hâlâ da yükselecek." dedi.

Lavrov, dü ülkenin arsıulusal hukuka uyulmasından yana bulunduğunu belirterek, "İran ile Batı'nın yıkmacı siyasetine üzerine çıktıklarını" söyledi.

İran ile nükleer anlaşmanın canlandırılmasıyla ait çabalara da ayraç fail Lavrov, "İran'a müteveccih makbul kâffesi yaptırımların kaldırılması gerekiyor. Uluslararası maşer da hala ABD'nin bu meseleye bağlı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2231 kararının kanuncu bölgesine dönmesini bekliyor." halinde konuştu.

Lavrov, "Rusya, İran'ın bahis konusu anlaşmanın şartsız uygulanması ve gayrikanuni Amerikan yaptırımlarının ağız ağıza kaldırılması yönündeki pozisyonunu anlıyor ve destekliyor." ifadelerini kullandı.

ABD'nin, toptan mal ve iktisat sistemini öz lehine kullandığını kail Lavrov, geleceğini düşünen kâffesi devletlerin ABD ve Batı'dan ari kendisine aut konuşu ilişkilerini nesir ika anlamında adımlar atması icap ettiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ