USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İş dünyasının temsilcileri, 13. Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu

İş dünyasının üç iri kuruluşu bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu başkanları 13'üncü Büyükelçiler Konferansı'nda tutum dünyasındaki gelişmelere bağlı değerlendirmede bulundu.

İş dünyasının temsilcileri, 13. Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu
11-08-2022 18:05
Ankara

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara'da birlikte otelde planlı konferansta meydana getirdiği konuşmada, Türkiye'nin arsıulusal ilgiler dalında baş döndürücü iri mesafeler büküm ettiğini söyledi.

Yurt haricinde da deli dolu çalıştıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bu sayede, girişimcilerimizin dışa teferrüç sürecine dayanaklık geçirmek veriyor, işletmelerimizin ihracata ve global yatırımlara yönelmelerini sağlıyoruz. Yurt ortamında ise iş ve envestisman ortamını iyileştiren faaliyetlerde, mesleksel eğitimde, lojistikte, KOBİ'lerin finansmana erişiminde kılavuz gemisi gösteriş oynuyoruz. Girişimciliğin özendirilmesini, başta avrat girişimciliğin yaygınlaştırılmasını sağlıyoruz." dedi.

Göreve dünkü başladığında Kahramanmaraş'ta zamanın ABD Başkonsolosu ile ticarete bağlı diyaloğunu paylaşan Hisarcıklıoğlu, Türk büyükelçilerinin akıbet zamanlarda ticari mevzularda baş döndürücü asistan olduklarını anlattı.

Hisarcıklıoğlu, 1960'larda gayrisıhhi küsurat birlikte hayalet bulunan domestik ve ulusal makine dair da önderlik ettiklerini belirterek, "5 kıymetli temsilciyi yanımıza alarak yola çıktık ve gene evvel kez IP hakları ülkemize ilgili birlikte elektrikli aracın üretimevi açılışını 29 Ekim'de Sayın Cumhurbaşkanımız ile Gemlik'te yapacağız. Büyükelçilerimizin de bu araçlardan istediğini biliyorum. İnşallah DMO üstünden gereksinimlerini karşılayacağız." diyerek konuştu.

"Güçlü diplomatik ağ, ticaretimizin önünü açıyor"

TİM Başkanı Mustafa Gültepe de haberleşme ve muvasala teknolojilerinin sunmuş bulunduğu olanaklara rağmen, arsıulusal ticarette bilgelik asimetrisinin varlığını sürdürdüğünü dile getirdi. Türk ihracatçıların çalışkanlık gösterdiği pazarlarda karşılaşmış bulunduğu bu engeli aut misyonlar sebebiyle henüz şen aştığına dikkati çekici Gültepe, şunları kaydetti:

"İhracatçılar adına şurası biliyoruz ki çelimli birlikte diplomatik ağ, ticaretimizin önünü açıyor. Türkiye şu anda, 253 aut temsilciliğiyle en baş döndürücü aut temsilciği bulunan 4'üncü diyar konumunda. 2008-2016'da büyükelçilik açtığımız 39 ülkeye ihracatımızın sayı farkı yüzdelik 27 arttığını görüyoruz. Diplomatik misyonlarımızın, ticaretimize aracısız katkısının yanında, hariciyemizin diplomatik kazanımları, hem diyar imajımızı güçlendiriyor aynı zamanda ihracatçılarımıza iş etme kolaylığı sağlıyor."

Türkiye'nin Brand Finance 2022 Küresel Yumuşak Güç Endeksi'nde 27 derece çabucak atlayarak 22'nci sıraya yükseldiğini tamlayan Gültepe, bu başarıda emeği bulunan ihracatçıları kutladı.

Gültepe, global ekonomide ve güvenlikte endişelerin arttığı birlikte çağa girildiğine ayraç ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu dönemde, ticarette oluşabilecek aksaklıklara karşı, rastgele daima yanımızda bulunan büyükelçilerimizle hariç satım ailemizin yaklaşan çalışmasının bitmeme etmesinin müfit olabileceği kanaatini taşıyorum. Benzer şekilde, ihracatçılarımızın geliştirdiği ticari ilişkilerin, jeopolitik risklerin arttığı bu zamanda aut politikamızın elini güçlendirecek birlikte niteliğe cemaat olduğuna inanıyorum."

"Türkiye'yi sayısal teknolojiler merkezi biçimine peylemek birlikte numara önceliğimiz"

DEİK Başkanı Nail Olpak da 37 yıldır, hasbilik esasıyla dünyanın ciharıyek beraberinde ülkenin ticari diplomatlık bayrağını taşımaya bitmeme ettiklerini bildirdi.

"İş dünyamızın demirkazık DEİK’in fahri elçiler kadar etkin iş konseylerinin sayısı, Paraguay'ın eklenmesi ve Liberya ile Botsvana’nın teşekkül kararıyla 151’e ulaştı. Bunlardan 143'ü diyar iş konseyi, 7'si sektörel ve birisi de diasporamız düşüncesince Dünya Türk İş Konseyi." diyen Olpak, bu sabahleyin iş konseyi başkanları ve büyükelçilerle 7 ayrı salonda derinti düzenlediklerini söyledi.

Olpak, bu toplantılarda, Latin ABD düşüncesince iş dünyasının haberleşme faaliyetlerinin artırılması ve başıboş tecim anlaşmaları (STA) yapılmasını, Avrupa düşüncesince Yeşil Mutabakat'ın gündemde bulunduğu yapım dalında 3'üncü devletlerde teşrikimesai ve sayısal dönüşümde KOBİ'lerle iş birliğinin dile getirilen hususlar ortada toprak aldığını anlattı.

Balkanlar'da gezim ve ekincilik konularının da görüşmede ele alındığı bilgisini verici Olpak, Orta Doğu ve Körfez bölgesinde dünkü STA'lar, henüz birlikte tomar düet görüşmeler ve oradaki endüstri dalının çeşitlendirilmesinde Türk firmalarının katkıları kadar konuların değerlendirildiğini bildirdi.

Olpak, ABD ve Almanya ile sürdürülen önemli haberleşme çalışmalarına ehemmiyet verdiklerini ve öbür ülkelerle de bunu yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirterek, şu şekilde konuştu:

"BAE ve Suudi Arabistan ile ilişkilerimizin normalleşmesiyle, kaybettiğimiz devri de edinim gayretindeyiz. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkileri, eş gündemimiz. En iri tecim açığımız bulunan Asya-Pasifik Bölgesi anne başlıklarımızdan birisidir. Küresel salgınla bu arada tamamı dünyada öne çıkan sayısal inkılap sürecine ahenk peylemek ve önderlik geçirmek düşüncesince Dijital Teknolojiler İş Konseyimizi kurduk. Türkiye'yi birlikte sayısal teknolojiler merkezi biçimine getirebilmek birlikte numara önceliğimiz. Değişen, dönüşen, dijitalleşen ve rekabetçiliğin gitgide henüz da arttığı birlikte doğacak bizleri bekliyor. Baş döndüren bu dünyada başarı, ulaşılan birlikte benek değil, devamlı bitmeme fail birlikte yolculuk."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ