USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrailliler bombalı saldırıların art gelmesinin korkusunu yaşıyor

Kudüs'ün batısında senkronik planlı dü bombalı saldırı, İsrail'in benzeyen önceki hafızasında arazi düzlük ve tekrarlanmasını istemediği manzaraları hatırlattı.

İsrailliler bombalı saldırıların art gelmesinin korkusunu yaşıyor
24-11-2022 15:07
Kudüs

İşgal altındaki topraklarda dinç Filistinliler derinlemesine seneler süresince İsraillileri gaye meydan "taş atma, bıçaklama, otomobille kahır ve hınç açım şeklinde" eylemler gerçekleştirmiş oldu fakat İsrail düşüncesince en biberli görüntüler otobüsleri ve tecim merkezlerini gaye meydan ve tahminî 15 yıldan derinlemesine süredir görülmeyen bombalı saldırılarda ortaya çıktı.

Batı Kudüs'teki dü ayrı patlamada 1 ad öldü, 14 ad yaralandı

Kudüs'te esbak senkronik dü patlamanın peşi sıra mahsus siren, manşet ve cankurtaran sesleri, İsraillilerin emektar şokları baştan hatırlamasına defa açtı.

Batı Kudüs'ün Ramot kavşağında gibisi birlikte patlamadan doğrudan ilkin gine Batı Kudüs'ün Givat Shaul kavşağındaki birlikte otobüs durağının yakınında meydana mevrut patlamada 16 yaşlarında birlikte İsrailli yaşamını yitirdi ve 3'ü ağırbaşlı kazanmak derhal derhal 15 ad yaralandı.

İsrail'de baş döndürücü sağcılık artarken patlamalar yaşandı

AA muhabirine mütekellim İsrailli düzenlilik uzmanı ve Kudüs'teki İbrani Üniversitesi araştırmacılarından Roni Şaked, "Yaşananlar, İsrail'de bombalı saldırıların arka döndüğü korkusuna defa açtı." dedi.

İnsanların otobüs ve tecim merkezlerindeki bombalı saldırıların arka gelmesinden korktuğunu kail Şaked, "Son senelerde otomobille ezme, bıçaklama ve silahlı saldırılar derhal derhal hadisat yaşandı. Şimdi gıcır bulunan şeyse, birlikte taraftan bombalı saldırıların arka dönmesi, öbür taraftan da İsrail'de sağcı birlikte hükümetin kurulması." niteleyerek konuştu.

Şaked, İsrail'de baş döndürücü sağcı izahat yükselirken saldırılar da artarsa, "olayların dü tarafın da istemediği birlikte bir hale geleceğine" müteallik korkulara ayraç ederek, "Mevcut hava yuvarı fazla gergin. Aşırı sağcı sesler yükseliyor ve Filistinlilerin eylemlerini açık açık çoğaltma çağrıları var; bu umumi yerine siyasal atmosfere de yansıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gergin hava yuvarı İsrail yönetimini başlıca önlemlere itebilir

İsrail ve Filistin coğrafyasında şiddetin arttığı Birinci ve İkinci İntifada devri ilişkin bilirkişi Şaked, eskiden fakat onlarca ferdin öldüğü şişman saldırıların peşi sıra birleşen hükümetin toy saldırılar sonra da gibisi alarm özelliğine geçtiğine dikkati çekti.

İsrail ve Filistin'den kaba açıklamaların geldiğini ve "medyanın da bu atmosferi şimdi da köpürttüğünü" kaydeden Şaked, "genel sıkıntılı atmosferin İsrail hükümetini hakeza birlikte toplantıya zorladığını" söyledi.

İntifadalardan ayrımlı birlikte defa izlendi

Patlamalarla ait meydana getirilen geçmiş incelemeler, saldırılarda açıktan kumandalı dü patlayıcı düzeneğin kullanıldığını gösteriyor.

İkinci İntifada saldırılarında otobüslerde, kafelerde, iş merkezlerinde deli dolu bomba kullanılırken, sonuç patlamalarda ayrımlı birlikte defa izlendiği ortaya çıktı.

Jerusalem Post gazetesi, Batı Kudüs'teki geçmiş saldırının bulunduğu yere yerleştirilen bombanın şimdi çelimli olduğunu, hasarı bırakmak düşüncesince patlayıcının içerisine mızrap çivilerin yerleştirildiğini yazarken, Haaretz gazetesi tepik saldırının hazırlanış ve planlama açısından, "nispeten becerikli birlikte antagonist hücresinin izlerini taşıdığına" sayfalarında toprak verdi.

Haaretz gazetesinin askeri analisti Amos Harel, yazısında, saldırıların "yalnız kurt" niteleyerek nitelenen ferdî birlikte hareket değil, Nablus'taki Aslan İni derhal derhal gıcır birlikte yerli grubun işi bulunduğu için şüphelenildiğini aktardı.

Harel, dü patlamanın, "İsrailliler düşüncesince biberli donör emektar anıları tetiklediği" yorumunu yaptı.

Yeni birlikte zamanın başlangıcı mı?

Haaretz yazarlarından Nir Hassun da haberinde, sonuç senelerde "Kudüs'te onlarca hücum bulunduğunu fakat hiçbirinin toy bombalı saldırılara benzemediğini, görüngü durumunda İsrail'in az şimdi unutmuş bulunduğu görüntüler görüldüğünü" kaydetti.

Hassun, patlama sahnelerinin, "yetişkin Kudüslülerin çoğuna İkinci İntifada'yı ve Kudüs'teki öbür kaygı dönemlerini hatırlattığını" yazdı.

İsrailli yazar, "Kudüslülerin zihninde dolaşan şişman soru, unutmayı yeğleme ettiğimiz saldırıların baştan yaşandığı zamanın başlangıcında olup olmadığımızdır? Yeni birlikte dalganın başlangıcında mıyız?" niteleyerek sordu.

Polis ne diyor?

İsrail Polis Şefi Kobi Shabtai esbak icra ettiği kayıtlı açıklamada, Batı Kudüs’te meydana mevrut dü bombalı saldırının "yıllardır gibisi görülmeyen saldırılar" bulunduğunu belirtmişti.

Shabtai, "Böyle birlikte yıldırı saldırısı senelerdir görülmedi. Art arda hücum düzenlendi." ifadelerini kullanmıştı.

İsrailli yetkili, "saldırıyı düzenleyen hücreye iktiran etmek düşüncesince öbür kâffesi düzenlilik kuvvetleriyle ellerinden mevrut değme şeyi yapacaklarını" vurgulamıştı.

Bombalı saldırıların peşi sıra İsrailli düzenlilik otoriteleriyle icra ettiği kıymetlendirme toplantısı sonra görüntülü ileti yayımlayan İsrail Başbakanı Yair Lapid de Batı Kudüs'te yaşanmış bulunan bombalı saldırıların "son senelerde gördüklerinden farklı" olduğuna dikkati çekmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ