USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsveç: Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 gaz sızıntılarında baltalama şüphesi güçlendi

İsveçli Savcı Mats Ljungqvist, Baltık Denizi'nde, Rusya'ya ilişik Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında yaşanmış olan ve İsveç branşında mevcut gaz sızıntılarına müteveccih incelemelerde baltalama şüphesinin güçlendiğini bildirdi.

İsveç: Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 gaz sızıntılarında baltalama şüphesi güçlendi
06-10-2022 15:02
Stockholm

Soruşturmayı örümcek Ljungqvist, ülkesinin mevki televizyonu SVT'ye, görüngü mahalline el koyduklarını belirterek İsveç branşında mevcut gaz sızıntıları incelendiğinde boru hatlarına müteveccih baltalama şüphelerini artırtan delillere ulaştıklarını kaydetti.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de yaşananların 1980'den beri İsveç'in başına mevrut en ağırbaşlı düzenlilik politikası problemi bulunduğunu söyledi.

Linde, "Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında yaşananlar, Avrupa'da ve yakınımızda kötüleşen düzenlilik politikasının müşterek yapıtı yerine görülmelidir. Şu anda bunu kimin yaptığından güvenli değiliz. Ancak baltalama şüphesi İsveç düşüncesince askeri müşterek yıldırma yerine da algılanmamalı." ifadelerini kullandı.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, gaz sızıntısının cuma namazı haset Çekya'nın başkenti Prag'da liderler zirvesinde ele alınacağını aktardı.

Bu mevzunun Avrupa Birliği (AB) devletleri gözetiminde ele alınmasının ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Andersson, mevzunun Avrupa'nın erke arzı ile alakadar bulunduğunu anlatım etti.

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki sızıntılar

Danimarka ve İsveç açıklarında Rusya'ya ilgilendiren Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında 4 kaçak bulunduğu bildirilmiş, gemilerin "bölgeye yanaşmaması" uyarısı yapılmıştı.

İki yurt de sızıntıların kaymakamlık değil, isteyerek müşterek eylemin kararı olduğuna müteveccih semboller bulunduğunu açıklamıştı. Avrupa Birliği (AB) de boru hatlarındaki gaz sızıntılarının isteyerek müşterek eylemin kararı olduğunu, rastlantısal olmadığını kaydetmişti.

İsveç İstihbarat Teşkilatı (SEPO) da vakayla alakadar sormaca başlatmıştı.

Danimarka Enerji Ajansı, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki gaz sızıntılarının durduğunu açıklamıştı.

Rus erke firması Gazprom da boru hatlarında basıncın normale döndüğünü ve sızıntıların sona erdiğini duyurmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ