USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İTÜ, deniz suyunu az maliyetle ehven içme suyuna dönüştürecek

İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Yüksel İmer ile ekibi, melez termal ve bölme teknolojisi ile deniz sularını yüzdelik 40 henüz az maliyetle içilir ve kullanılır duruma getirecek.

İTÜ, deniz suyunu az maliyetle ehven içme suyuna dönüştürecek
04-05-2022 11:33
İstanbul

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), termal şekilleri ve bölme proseslerini içeren melez teknolojiyle deniz suyunu yüzdelik 40 elan az maliyetle ve çevreci yöntemlerle içme ve istimal suyuna dönüştürecek.

İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Yüksel İmer ve ekibi, Türkiye ile Katar arasındaki arsıulusal teşrikimesai kapsamında deniz suyunu elan ehven maliyetle sürdürülebilir ve çevreci yollar kullanarak, içme ve istimal suyuna tahvil etmek düşüncesince emek vermek başlattı.

Bu kapsamda ekip, melez termal ve bölme teknolojisiyle elan bağan kalitede ve faziletkâr tuzlulukta bulunan deniz sularını hem elan bağan maliyet bununla beraber faziletkâr verimlilikte içme ve istimal suyuna dönüştürmeyi hedefliyor.

Hamad Bin Khalifa Üniversitesi Çevre ve Su Ensititüsü ile Gebze Teknik Üniversitesinin de arazi aldığı, Doç. Dr. İmer'in ise yürütücüsü bulunduğu "Yüksek Tuz Konsantresi Arıtımı ve Deniz Suyu Desalinasyonu İçin İleri Membran Distilasyon Teknolojisinin Geliştirilmesi" projesi, Katar Ulusal Araştırma Fonu Öncelikli Araştırma Programı kapsamında 540 bin dolarlık eş dayanak almaya doğruluk kazandı.

Doç. Dr. İmer, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, su kıtlığının hepsi dünyada asliye hissedar maslahat olduğunu, seçenek su kaynakları düşüncesince akla yatkın teknolojilerinin geliştirilmesi icap ettiğini söyledi.

Dünyada endüstrileşmenin ağırbaşlı boyutlarda olması, popülasyon artışı ve hava değişikliğinin su kaynakları üstündeki baskıyı artırdığını tamlayan İmer, "Özellikle temiz, ulaşılabilir su miktarları devir geçtikçe azalıyor. Projede de deniz suyundan içme ve istimal suyu elde etmeyi hedefliyoruz." dedi.

İmer, projede Katar ve Türkiye kadrosunun denizden su elde edilmesi noktasında güvenilirliği belli teknolojileri hissedar araya getirmeye çalıştığını dile getirerek, şu halde bitmeme etti:

"Katar kadrosunun termal desalinasyon teknolojisi ile ait elan önceki meydana getirdiği kimi uçman ve meydan faaliyetlerinden elde ettikleri deneyim, bizlerin de İTÜ'de geliştirdiğimiz bazı bölme proseslerinde tercih ettiğimiz nanolif iri malzemeler ve faziletkâr verimliliğe eş filtrelerimiz var. Dolayısıyla bu dü sinerjiyle beraberce şu anda termal ve bölme teknolojisi sanarak adlandırdığımız eş tabakalı hissedar teknikle bu projeyi gerçekleştireceğiz. Projenin sonuncu amacı esasen deniz suyundan faziletkâr verimlilikle içme ve istimal suyu elde edilmesini sağlamak. Termal sistemlerle aşırı faziletkâr verimlilikle su elde edebiliyoruz fakat bu sistemlerin en iri dezavantajı elbette ki maliyet. Biz, bu teknolojilerin avantajını dezavantajını hissedar araya getirerek antre miktarının yüzdelik 90'ına derece bembeyaz su elde edilmesini sağlayacağız."

"Deniz suyu, su kıtlığına hissedar derman olacak"

İmer, deniz suyunu bembeyaz suya dönüştürürken faziletkâr oranda sodyum klorür akımının esasen denize verildiğini kaydetti.

Bu durumun deniz ekosistemini negatif yönde etkilediğini dile getiren İmer, "Projemizde geliştireceğimiz teknikte denize dönen akımın, ekosisteme edisyon yapmaması üstüne elan çevreci, elan sürdürülebilir hissedar idare anlayışı ile kontrolü sağlanacaktır. Dolayısıyla esasen ağız ağıza çevreci ve sürdürülebilir hissedar desalinasyon teknolojisi geliştirmeye çalışıyoruz." sanarak konuştu.

İmer, denizden elde ettikleri bembeyaz suyun gelişigüzel bölgede kullanılabileceğinin altını çizdi.

Deniz suyunun kullanılmasının su kıtlığına hissedar derman olacağını vurgulayan İmer, "Her ülkenin gelecekteki en iri sorunu su kıtlığı olacak. Dolayısıyla deniz suyu bunun düşüncesince ince dobra hissedar alternatif. Bizim de maksadımız üç sene sürecek plan çalışmalarımız böylece hakkıyla meydan ölçeğinde bu teknolojilere anık bir duruma doğmak ve mümkün hissedar su kıtlığı yerinde deniz suyunu seçenek hissedar su yatağı adına kûhi el altında tutabilmek." ifadelerini kullandı.

"Suyu dönüştürürken harcanan erke miktarını azaltacağız"

Temiz su elde etmenin değerli hissedar iş olduğunu, ehemmiyetli oranda enerjinin kullanıldığını özetleyen İmer, şunları kaydetti:

"Bizim burada gerçekleştirmeyi planladığımız melez uygulayım bilimi ile hem termal bununla beraber bölme prosesleri ölçeğinde meydana getirilen ön çalışmalarda yüzdelik 40 oranında maliyeti azalttığımızı belirledik. Hedefimiz bunu elan da aşağılara döşemek ve suyun ünite maliyetini elan bağan hissedar halde iktisadi adına da faydalanabilir bir duruma getirmeye çalışmak. Yani hem suyu dönüştüreceğiz bununla beraber o suyu dönüştürürken harcanan erke miktarını da azaltacağız."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ