USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kalın: ABD'nin tabanca ambargosu kararının semt barışına ulama sağlaması benzer değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum yönetimine müteveccih tabanca ambargosunu tahammül sonucuna ilişkin, "Bunun semt barışına, Doğu Akdeniz'de sulh ve istikrara ulama sağlaması benzer değil." dedi.

Kalın: ABD'nin tabanca ambargosu kararının semt barışına ulama sağlaması benzer değil
24-09-2022 01:01
İstanbul

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'nın Türk bankaları üstünden yaptırımları deldiği iddialarının esas dışı bulunduğunu belirterek, "Bu iddiaların ortak özü yok. Mir kartı dediğimiz şey, Rus turistlerin Türkiye'ye geldikleri devir günce masrafları düşüncesince sınırlanmış bulunan ortak karttır" dedi.

Kalın, NTV'deki enerjik yayında soruları cevapladı ve gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Kalın, Semerkand ve New York temaslarının, Türk aut politikasında bundan hakeza normal koyu ve devim bilimi diplomatik girişimlerin ortak halkası bulunduğunu söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'nın bazısı bölgelerinde gerçekleştirmek istediği referanduma yer veren Kalın, ortak pare cepheli bu cins girişimleri akıllıca bulmadıklarını belirterek, "Biz 2014 senesinde meydana getirilen Kırım referandumunu ve sonucunu şu demek oluyor ki Rusya ilhakını tanımadığımız kabil bu cins referandumlarda da durumumuz belli. Daha serbest çerçevede iri fotoğrafa baktığınızda, Rusya ile Batı ortada bitmeme fail mücadelenin ortak dünkü safhasını oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Kalın, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi düşüncesince arsıulusal hususiyet temelinde ortak diplomatik araştırma periyodunun başlaması gerektiğini, bunu içtenlikle ve ağır ortak biçimde karşıcı ortak pare ülkenin Türkiye bulunduğunu dile getirdi.

Esir takası süreci

Türkiye'nin arabuluculuğundaki süreçle ilgilendiren MİT'in sayışma sürecinde baş döndürücü ehemmiyetli ortak gösteriş oynadığını aktaran Kalın, şu detayları paylaştı:

"Aslında bu proses kestirmece 3,5 aydır bitmeme fail araştırma süreciydi. İsimler, listeler, kimlerin bırakılacağı, nereye gideceği üzerine baş döndürücü ortak tomar ayrıntı var. Biz iş neticelenene denli kamuoyuna baş döndürücü izah yapmadık ancak Cumhurbaşkanımız bu konuyu, önder diplomatlık düzeyinde baş döndürücü ısıdam tuttu. Sayın Putin ve Sayın Zelensky ile bolca görüşmeleri oldu. 200 ad vardı ancak 15 adda anlaşılamıyordu. İhtilaf oldu. Sonra o dizelge daraldı, Lviv'e yetişmedi. O devir kılıç dedik ki az buçuk şimdi müzakereye bitmeme edelim. O devir da 5 isme denli düştü. O 5 ad de Türkiye'ye geldi ve harp bitene denli bizim güvencemizde olacaklar."

Tahıl koridorunda Rusya'nın zat gemilerine el koyulur endişesi bulunduğunu tamlayan Kalın, Rusların sevkiyatında bölümsel ortak eksilme bulunduğunu söyledi.

Rusya yaptırımları deldi iddiası

Rusya'nın Türk bankaları üstünden yaptırımları deldiği iddiası sorulan Kalın, "Bu iddiaların ortak özü yok. Mir kartı dediğimiz şey, Rus turistlerin Türkiye'ye geldikleri devir günce masrafları düşüncesince sınırlanmış bulunan ortak karttır. Rus turistlerin ülkemize gelmesini yasaklayacak halimiz yok. Buraya mevrut gezgin nite başka kartları kullanıyorsa öbür kartları da kullanabilir." dedi.

Semerkand'da Rus bütünüyle selamlaşırken, Putin'in şaşırması videosu sorulan Kalın, görüntüleri muahharen izlediğini söyledi.

Kalın, "Biz salona girdiğimiz zaman, Rus heyeti karşıdaydı. Orada benim dü pare mevkidaşım onlar selam der kabil el ettiler. Vaktimiz de vardı. Bir özellik da vardı açıkçası, derinti başlamadan konuşmamız gereken. Öyle gayrisıhhi omuzla esenleşme hali oldu, benim mevkidaşım yapınca ego de yanıt verdim, gayr de yaptı. O tam Sayın Putin arkadan 'Ne yapıyor bunlar?' der gibi, bizim Hakan Fidan Bey'e söylüyor." niteleyerek konuştu.

"Şam ile siyasal dek ne devir ve ne seviyede olur?" sorusunu cevaplayan Kalın, şu anda anca ortak tasar olmadığını belirterek, "Cumhurbaşkanımızın da anlatım etmiş bulunduğu kabil duyu birimlerimiz gerektiği zaman, gerektiği denli ilgilendiren yerlerle görüşmelerini yaparlar." ifadelerini kullandı.

ABD'nin GKRY'ye müteveccih tabanca ambargosunu kaldırması kararı

ABD'nin Güney Kıbrıs Rum yönetimine (GKRY) müteveccih tabanca ambargosunu tahammül kararını değerlendiren Kalın, "Amerikan yönetiminin, Kıbrıs Rum Yönetimine çevrilmiş tabanca ambargosunu kaldırmasını baş döndürücü kusur ortak değişmeyen adına görüyoruz. Bunun semt barışına, Doğu Akdeniz'de sulh ve istikrara ulama sağlaması belkili değil. Kıbrıs sulh sürecine ulama sağlaması da bahis konusu değil." niteleyerek konuştu.

İsrail ile normalleşme

Kalın, İsrail'e iadeiziyaret yapılıp yapılmayacağı sorusuna, gündemleri baş döndürücü koyu bulunduğu düşüncesince benzeyen vadede hakeza ortak ziyaretin olmayacağını, İsrail'de de seçimlerin olacağını hatırlattı.

Kalın, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"İsrail ile normalleşmeyi hem düet ilişkilerimiz hem Filistin meselesi aynı zamanda semt açısından ehemmiyetli görüyoruz. Daha ilk de anlatım ettik, düet ilişkilerimiz etraflı sıkıntılara rağmen, ticari ve insancasına boyutta dobra ortak biçimde bitmeme etti ancak bunun denli ehemmiyetli bulunan ortak öbür özellik da Filistin meselesinde adaletli ve mihman ortak çözümün bulunabilmesi ve dü devletli çözümün yaşama geçirilebilmesi, Türkiye'nin bu sürecin ortamında olması iri ciddiyete haiz."

"Avrupa'nın erke güvenliği Türkiye'ye bağlı"

Enerji teşrikimesai üzerine çabucak İsrail-Türkiye ortada değil, Avrupa tarafında da ağır ortak isteklilik bulunduğunu kaydeden Kalın, "Ukrayna-Rusya savaşından sonraları Avrupa esasen ortak erke kriziyle erinç karşıya. İki seçenek var. Birisi TANAP'ın güçlendirilmesi. Azerbaycan gazının Türkiye üstünden Avrupa'ya gitmesi. İkinci seçenek de Doğu Akdeniz'den elde edilecek gazın İsrail, Lübnan, Mısır olur, Türkiye üstünden Avrupa'ya gitmesi. İki vaziyette da Avrupa'nın erke güvenliği Türkiye'ye bağlı" niteleyerek konuştu.

Kalın, İran'da kıray ortak kadının gözaltında vefatıyla ilgilendiren iri sıkıntı duyduğunu, sosyal sulh ve huzuru önceleyen yaklaşımın bilgili olmasının esas hevesleri bulunduğunu dile getirdi.

Azerbaycan-Ermenistan ortada sulh anlaşmasının araştırma edildiğini tamlayan Kalın, şu değerlendirmede bulundu:

"Aslında az buçuk objektif şartlara baktığımız devir da bundan sonrasının bundan hakeza esasen danışmalar eliyle ilerleyeceğine değgin çıpa ortak dilek var. Burada elbette esas dava bildiğiniz kabil şu demek oluyor ki sabık yıl yaşanmış bulunan o 44 günce Karabağ Savaşı'ndan sonraları ortak mütareke anlaşması yapılmış oldu ancak daha ortak sulh anlaşması yapılmadı. Şu anda sulh anlaşması araştırma ediliyor. Ermenistan ve Azerbaycan arasında. Bu elbette baş döndürücü şümullü ortak anlaşma. Yani bundan hakeza dü devletin normalleşmeye gidecek süreçte atacağı adımları, sınırları, hudut güvenliğini, koridoru, Azerbaycan toprakları içerisinde artan Ermeni vatandaşların durumunu, hepsini belirleyecek baş döndürücü ehemmiyetli ortak anlaşma. Bu anlaşmanın akıllıca yapılması, Kafkaslar'da sulh ve istikrarın belirlenmesinde baş döndürücü nazik ortak gösteriş oynayacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ