USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Katar Emiri, Filistin'deki 'yerleşimci işgalini' ve Suriye'deki 'uluslarara

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulundaki konuşmasında, İsrail'in Filistin'deki "yerleşimci işgalini" ve "uluslararası camianın Suriye'deki acizliğini" eleştirdi.

Katar Emiri, Filistin'deki 'yerleşimci işgalini' ve Suriye'deki 'uluslarara
21-09-2022 02:02
Doha

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, New York'taki BM 77. Genel Kuruluna hitabında, "(Genel Kuruldaki) Mevcut devletlerin delegelerine, Filistin problemininin hâlâ çözülmemiş bulunduğunu hatırlatmaya icap bulunduğunu düşünmüyorum." dedi.

Al Sani, arsıulusal meşruluk kararlarının uygulanamaması ve sahadaki gerçeklerin daim değişmesinin gölgesinde, İsrail'in gayrikanuni yerleşme dair izlediği beli sonlandı ve dayatma politikasının, gelecekte bulunan çatışmanın esaslarını ve toptan dayanışmanın alternatifini değiştirebileceğini tabir etti.

Güvenlik Konseyi'nin İsrail'i "Filistin topraklarındaki işgalini sona erdirmeye ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs bulunan birlikte Filistin devleti kurulmasına zorlama" noktasındaki sorumluluğunu üstlenmesi icap ettiğini tamlayan Al Sani, "Kardeş Filistin halkıyla doğruluk isteklerinde kusursuz dayanışmamızı yineliyorum." niteleyerek konuştu.

Suriye halkının trajedisi

Al Sani, Suriye krizine bağlı ise "Uluslararası maşer Suriye'deki harp suçlularından matematik sormayı başaramadı." ifadelerini kullandı.

Mazlum Suriye halkının icra ettiği iri fedakarlıkların görmezden gelindiğini kail Al Sani, ad vermeden "bazılarının Suriye halkının trajedisini zat çıkarları düşüncesince kullandığını" dile getirdi.

Yemen ve Libya'daki krizler

Libya'daki krize de yer veren Al Sani, bu ülkede politik sürecin tamamlanması, intihabat düşüncesince anayasal birlikte mefruşat üstünde uzlaşılması ve mevki müesseselerinin birleştirilmesi düşüncesince "acil arsıulusal eylem" çağrısında bulundu.

Al Sani, Libya'da askeri güçleri birleştirmeden, silahlı grupları yegâne birlikte millî kargaşa biçimine getirmeden ve bu çözüme erinç duranları reddetmeden ve onları mesul tutmadan devletin baştan ayağa kalkamayacağını kaydetti.

Yemen krizi üzerine da mütekellim Katar Emiri, şunları söyledi:

"Geçici birlikte mütareke üstünde anlaşmaya vasıl taraflarda birlikte imge ışığı görüyoruz. Körfez girişimi ve ilişik Güvenlik Konseyi kararlarının yanı sıra, Yemenli etraf arasındaki millî diyalog müzakereleri sonuçlarına isnaden yapılacak şümullü ve mihman birlikte mütareke düşüncesince sabırsızlanıyoruz."

İran çekirdeksel dosyası

Konuşmasında Al Sani, İran ile çekirdeksel anlaşmaya da değindi.

Katar Emiri, "İran çekirdeksel programı üstünde tamamı tarafların endişelerini dikkate düzlük ve bölgenin çekirdeksel silahlardan arındırılmasını ve İran halkının barışçıl amaçlarla çekirdeksel enerjiden faydalanma haklarını güvence fail adaletli birlikte anlaşmaya varılmasının gerekliliğine inanıyoruz." dedi.

Nükleer dosyada birlikte anlaşmaya varmaktan bambaşka seçenek olmadığını tamlayan Al Sani, hakeza birlikte anlaşmanın bölgenin düzenlilik ve istikrarının çıkarına olacağını söyledi.

Al Sani ayrıca, İran çekirdeksel dosyasında yapılacak birlikte anlaşmanın diyalekt düzenlilik düzeyinde hâlâ degaje birlikte diyaloğun kapısını açacağı değerlendirmesinde bulundu.

Rusya-Ukrayna Savaşı

Rusya-Ukrayna Savaşı üzerine ise Al Sani, "Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın karmaşıklığının ve arsıulusal boyutunun ağız ağıza farkındayız." dedi.

Ateşkes ve çatışmaya barışçıl birlikte hal aramaya start çağrısında bulunduklarını kail Al Sani, harp ne denli sürerse sürsün, herhangi birlikte vaziyette sonucun bu hal seçeneğine geleceğini kaydetti.

Al Sani, savaşın bitmeme etmesinin "bu kararı değiştirmeyeceğini, bilakis kurbanların sayısını artıracağını ve Avrupa, Rusya ve umumi namına toptan iktisat üstündeki dinamit etkilerini çoğaltacağını" vurguladı.

2022 Dünya Kupası

Katar Emiri ayrıca, herkesi ülkesinde düzenlenecek 2022 FIFA Dünya Kupası'na katılmaya çağırma etti.

Al Sani, çağ evren ulusal takımlarını ve onların taraftarlarını ağırlamanın eşiğinde olduklarını ve bunun düşüncesince baş döndürücü çalıştıklarını dile getirdi.

İlk kere birlikte Arap ve Müslüman ülkesinde ve umumi namına Orta Doğu'da Dünya Kupası'na ev sahipliği yapıldığına dikkati çekici Al Sani, tamamı dünyanın ıvır zıvır ve ölçülü büyüklükteki ülkelerden birinin de yılgı muvaffakiyet ile toptan etkinliklere ev sahipliği yapabildiğini göreceğini söyledi.

Katar'da 20 Kasım -18 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek 2022 FIFA Dünya Kupası, ulusal ekipler düzeyinde ayak topu dünyasının en iri ve en önde mevrut turnuvası namına bildirme ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ