USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Koruyucu aile olma hevesleri engel tanımadı

Biyolojik evlatları bulunan fakat mutluluk korumasındaki ortak çocuğun da ailesi iktisap etmek talip Seval-Mehmet Açar çifti, kendileriyle eşleştirilen çocuk namına 2,5 yaşındaki zihinsel engelli ortak kız çocuğunun koruyucu ailesi oldu.

Koruyucu aile olma hevesleri engel tanımadı
29-06-2022 15:04
Ankara

Kurumda bebeklerini beklerken hasbelkader yanlarından sabık ve Mehmet Açar'ın boynuna sarılarak, "baba" diyen zihinsen engelli kız çocuğuna yuva bulunan ve "sevmek düşüncesince engel yoktur" diyen Açar ailesi, koruyucu ailelik serüvenlerini AA muhabirine anlattı.

Serbest avukatlık karşılayıcı 34 yaşındaki Seval Açar, kestirmece 14 senedir evli bulunduğunu ve 12 yaşlarında ortak koca evlatları bulunduğunu söyledi. Açar, oğlu 6 yaşlarındayken benzeri ile yuvalara gidip çocuklarla oyunlar oynadıklarını anlatarak, "Oradaki evlatları ortak an da olsa bahtiyar kılmak istiyorduk." dedi.

Bir devir kasıntı müdürünün "Koruyucu aile edinmek istemez misiniz?" niteleyerek sorduğunu aktaran ana Açar, evvel kere o devir koruyucu ailelik modelini öğrendiklerini ve saat kaybetmeden müracaatta bulunduklarını söyledi.

Anne Açar, şöyleki bitmeme etti:

"Bir hafta ortamında evrakları hazırladık ve ortak kız çocuğumuz olsun istedik. Yaklaşık 1,5 sene bekledik, ortak devir telefonum çaldı ve 'sizi ortak bebekle eşleştirdik' dediler. Eşimle Mustafa Kemal Atatürk Çocuk Yuvası'na gittik. Oturuyor, bebeğin getirilmesini bekliyorduk ki o anda şu anki kızımız odasından çıkmak yemekhaneye giderken eşimin çabucak kucağına atlayarak 'baba' dedi. Birbirlerine sarıldılar. Eşim Mehmet, 'ben bu kız çocuğunu istiyorum' dedi fakat kasıntı müdürü bu çocukla eşleştirilmediğimizi anlattı ve 'eşleştirilecek halde değil, zira esenlik sorunları var' denildi.

Kızımızın, esenlik sorunları vardı ve yüzdelik 70 denli zihinsel engeli mevcuttu. Eşim, değme şeye karşın kızımızın koruyucu ailesi edinmek istedi. Rahatsız olduğundan günde 3-4 kere gaşiy nöbetleri geçiriyordu, ciddi ilaçlar kullanıyordu. Kendini anlatım edemiyordu, hınç kontrolü yoktu, elden boş boş sesler çıkarabiliyordu, saçlarını yoluyordu."

Kurumdan ayrıldıktan kestirmece 2 saat sonradan telefon geldiğini ve istedikleri çocukla eşleştirme yapıldığının iletildiğini anlatım fail ana Açar, "Eşim kızıma sarıldı ve baş döndürücü bahtiyar oldu. Biraz da endişeliydim gerçekte zira ego hususi eğitimin ne işe yaradığını bilmiyordum. 'Tamam' dedik ve proses başladı." niteleyerek konuştu.

Bir müddet konuşma yapmak, baş başa saat yapmak düşüncesince kuruluşa gidip geldiklerini dile getiren ana Açar, ortak devir işi bulunduğu düşüncesince kuruluşa gidemediğinde kızlarının hepsi devir camda onları beklediğini, gine bayıldığını öğrendiğini gözyaşları ortamında anlattı.

Kızlarını kurumdan alıp eve neşet kılmak düşüncesince otomobile bindiklerinde oğlunun acılı bulunduğunu ayırt ettiğini aktaran ana Açar, oğlunun 'Biz kardeşimi aldık fakat kalanlar ne olacak?' niteleyerek sorduğunu söyledi.

"Tek dileğim, kızımın karşısına güzel insanoğlu çıksın"

Artık dü bebek anası bulunduğunu tamlayan ana Açar, duygularını şöyleki dile getirdi:

"Haftanın üç haset hastanedeydik, kızımız adım adım iyileşmeye başladı. Çok emekli ortak süreçti. Onun değiştiğini, geliştiğini, öfkesinin azaldığını gitmek iri mutluluktu. Kızımız demin 8 yaşlarında ve bundan sonradan bayılmaları, hınç sorunu yok. Çok fakat baş döndürücü iyi. Hafif zihinsel engeli bulunduğu düşüncesince ilgi dağınıklığı, ibdai öğrenme güçlüğü mevcut. hususi terbiye alıyor, ikinci sınıfı tamamlamış oldu fakat bu sene ikinci sınıfı yeniden edecek. Okuma yazmayı öğreniyor şimdi."

Geleceğe değgin kaygılarının kızlarının hayatlarına girmesiyle değiştiğini tamlayan ana Açar, "Ben ve eşim öldükten sonradan kızıma ne olacak, oğlum kendini idame ettirebilir fakat kızıma ne olur, ne yaşar, elbette insanoğlu önüne çıkar, niteleyerek korkuyorum. Çünkü, onu bizlerden bambaşka denyo edebileceğimiz kimesne yok, elden ağabeyi var. Tek dileğim, kızımın karşısına güzel insanoğlu çıksın, daim mutlu, erinçli ve mıhlı olsun." gibi konuştu.

"Kızımla baş başa değme adımımız bereketlendi, işlerimiz kolaylaştı"

"Sağlıklı çocuğa hacısı hocası bakar, tığ de engelli ortak çocuğa bakalım" niteleyerek yola çıktıklarını aktaran 38 yaşındaki tekniker ata Mehmet Açar da kızlarını güle benzeterek, "Zor günleri bitti, bundan sonradan çiçek açıyor." dedi.

Baba Açar, kızının yuvada "baba" niteleyerek namına sarıldığında şaşırdığını ve o an onun, evladı bulunduğunu hissettiğini belirterek, kestirmece 6,5 senedir 4 şahsiyet ortak aile şekilde yaşadıklarını söyledi.

Tüm evlatların en iri ihtiyacının muhabbet bulunduğunun altını çizen ata Açar, talip her insanın koruyucu aile şekilde ortak çocuğun yaşamını değiştirebileceğini anlatım etti.

Baba Açar, topluluğun da koruyucu aile edinmek isteyenlere dayanaklık kılmak olması icap ettiğini belirterek, "Bu süreçte bizlere en baş döndürücü engel çıkaran şey, 'cehalet' oldu. Toplum baskısı gördük. Bu baskıdan çevre evimizi, semtimizi dönmek durumunda kaldık. Bizi tanımayan şahısların bulunduğu yere barhana kılmak durumunda kaldık. İyi de oldu, acemi ortak baş yaptık. Kızımla baş başa değme adımımız bereketlendi, işlerimiz kolaylaştı." dedi.

Herkesin duygudaşlık kurması gibi hastalıkların ortadan kalkacağını tamlayan ata Açar, "Sizlerin de evladı var, onlar da yurtlara düşebilir. Bu küçüklere da ortak kısmet tanıyın, acemi ortak sahn kurmalarına asistan olun, minval açın." temennisinde bulundu.

Mehmet Açar, gelecekte kızını kendini dalavere edebilecek ortak ölçüde görmeyi görüntü ettiğini anlatım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ