USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kurtulmuş: Hükümet para şişkinliği dair mukteza tedbirleri kabul etmek düşüncesince geceli gündüzlü çalışıyor

AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, "Enflasyon artışının Türkiye ekonomisi, ilkin vatandaşımızın üstündeki etkilerinin farkındayız. Hükümet lazım tedbirleri kabul etmek düşüncesince geceli gündüzlü çalışıyor." dedi.

Kurtulmuş: Hükümet para şişkinliği dair mukteza tedbirleri kabul etmek düşüncesince geceli gündüzlü çalışıyor
28-06-2022 23:03
TBMM

AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, "Enflasyon artışının Türkiye ekonomisi, ilkin vatandaşımızın üstündeki etkilerinin farkındayız. Hükümet lazım tedbirleri kabul eylemek düşüncesince aralıksız çalışıyor." dedi.

Kurtulmuş, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin hepsi üstündeki görüşmelerde AK Parti Grubu hesabına lakırtı aldı.

Dünya ekonomisinin, Kovid-19 salgını zımnında uzun uzun süredir civar kez karşılaşılan çın belirsizlikler, çelimli kaoslar ve krizlerle karşıya kaldığını kail Kurtulmuş, yaşanmış bulunan sürecin salt hesaplı değil ayrımsız sürede siyasi, içtimai ve askeri esaslı değişimleri de gündeme getirdiğini dile getirdi.

Ocak 2020'den itibaren global ekonominin değme sahasını etkileyen gelişmelerin yaşandığını hatırlatan Kurtulmuş, tedbir zincirlerinin kırılmasının ve buna müteallik şekilde mal fiyatlarındaki faziletli artışın halis muhlis evren ekonomilerini hasiyet dibine almış bulunduğu ortak dönemden geçildiğini tabir etti.

Enerji ve besin tutarları ile geçmiş hizmet ve navlun fiyatlarındaki yılgı yükselişlerin, evren ekonomisinde çın değer artışlarına hastalık bulunduğunu tamlayan Kurtulmuş, Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın yarattığı krizin, evren piyasalarında ilkin erke ve besin fiyatlarındaki artışı körükleyen esas nedenlerden bulunduğunu vurguladı.

Kurtulmuş, Türkiye'nin, Ukrayna ve Rusya'ya ek tahılların evren piyasalarına çıkabilmesi düşüncesince emniyetli ortak geçenek oluşturulması dair üstünde sakıt emek vermeyi titizce alegori getirdiğine ayraç etti.

"Güçlü bulunduğunu zannettiğimiz ekonomilerde yavuz dinginlik riski ortaya çıktı"

Son 35-40 senenin en faziletli global enflasyonuyla erinç karşıya kalındığına dikkati çekici Kurtulmuş, "Yaklaşık yüzdelik 6,7'lik para şişkinliği evren ekonomisinin on seneler süresince karşılaşmadığı akıbet aşama faziletli ortak numara üste buna koşut şekilde Amerika de engelleme peyda eylemek az daha çelimli bulunduğunu zannettiğimiz ekonomilerde yavuz dinginlik riskinin ortaya çıkmış bulunduğu ve bu konuların konuşulmakta bulunduğunu görüyoruz." dedi.

Bu dönemle baş başa ortak gerçeğin henüz yakından gözlemlendiğine ayraç fail Kurtulmuş, şöyleki konuştu:

"Artık evren ekonomisi, millî ekonomiler ile baş döndürücü iç içe geçmiş, hayattaki rastgele ortak yerdeki hesaplı gelişme, dünyanın halis muhlis topraklarını ve halis muhlis ekonomilerini etkisinde bırakır bir duruma gelmiştir. Bu açıdan Rusya'ya meydana getirilen yaptırımların da evren ekonomisindeki bu menfi gelişimleri görülmedik çın biçimde etkileyen ortak işlev yürütme ettiğini değme daim bu arada görüyoruz. Yine halis muhlis bunların kararı şekilde global ekonomide maatteessüf çın ortak yavaşlama ortaya çıktı. 2022 düşüncesince global ekonomideki faiz yüzdelik 4,5'ten yüzdelik 3 seviyelerine indirildi. Bu gelişmelerin dünyada rastgele ortak ekonomiyi tesiri altında bırakmaması muhtemel değildi. Hiç lacerem Türkiye de bundan etkilendi."

Bu süreçte Türkiye ekonomisinde 3 esas bölgede titizce çalıştıklarını özetleyen Kurtulmuş, şöyleki bitmeme etti:

"Aralık 2021'den itibaren dövizde ortaya çıkan yılgı oynaklık ve yükselişin, dolarizasyonun dengelenerek, Türk parasının özendirilerek bunun ortak biçimde önlenmesi ile ek emek harcamaları hükümet sürdürmektedir. Enflasyon artışının Türkiye ekonomisi, ilkin vatandaşımızın üstündeki etkilerinin farkındayız. Hükümet lazım tedbirleri kabul eylemek düşüncesince aralıksız çalışmaktadır. Bu amaçla kısa, ölçülü ve levent boylu vadede alınacak tedbirlerin değme biri etraflıca şekilde çalışılmakta ve bunların iktisat üstündeki etkilerinin ortak an ilkin ortadan kaldırılması düşüncesince savaş verilmektedir. Bu çerçevede ilkin pandemi daha sonra ortaya çıkan süreçte gıdada, enerjide ve mesken dalında bildirme güvenliğini artıracak ve böylecene istihsal maliyetlerini de düşürerek ölçülü vadede enflasyonun etkilerini azaltacak çalışmalarının üstünde yoğunlaşılmaktadır. Yine levent boylu vadeli enflasyonun etkilerini düşürmek düşüncesince eklenmiş kıymeti faziletli alanlar özendirilmekte, buradaki çalışmalara odaklanılmakta ve ilkin Ar-Ge ve evcil istihsal desteklenmeye çalışılmaktadır."

Vatandaşın alıntı gücündeki eksilme ve gerilemeye de yer veren Kurtulmuş, "Hükümet, namüsait ve çakılı gelirlilerin alıntı enerjisini artırabilmek düşüncesince kimi tedbirleri almaktadır. mesela henüz esbak kabin toplantısından sonraları Sayın Cumhurbaşkanımız, yurttaşlarımızın alıntı enerjisini müspet biçimde aşılamak düşüncesince iştirakçi ve görevli emeklilerine ve çalışanlarına başkaca minimal ücretle hayatlarını idame yol açmak yerinde olanlara yapılacak çalışmalardan bahsetmiş ve önümüzdeki beş altı güneş içinde bu değme dü alandaki yurttaşlarımıza da ücretlerindeki iyileştirilme ile alıntı güçlerini yukarıya çıkartacak icraat gerçekleşecektir." ifadelerini kullandı.

"Dünyada nice iktisat ek bütçe ika gereği duydu"

Kurtulmuş, değer değişmelerine koşut şekilde dünyada nice ekonominin ek bütçe ika gereği duyduğunu belirterek, Almanya, Finlandiya, Güney Kore ve Japonya'yı sağlam verdi. Brent yer yağı fiyatlarındaki artışa dikkati çekici Kurtulmuş, Türkiye'nin petrolü ve doğalgazı bulunan ortak iklim olmadığını, bu açıdan bütçeyi düzeltilmiş eylemek zorunda kalındığını söyledi.

Enflasyon karşısında vatandaşları ezdirmemek düşüncesince hakeza ortak bütçe ayarlamasına gidildiğini özetleyen Kurtulmuş, "Bu ek bütçe vatandaşlarımıza, namüsait ve ölçülü gelirli vatandaşlarımıza, madun dirimsel gruplarına direkt doğruya yapılacak bulunan desteklerin karşılanabilmesi, akçalanmış edilmesi düşüncesince TBMM'ye getirilen ortak bütçedir, Meclis'ten bu mevzuda icazet arzu edilmektedir." diyerek konuştu.

Bu ek bütçenin nereden karşılanacağına müteallik Kurtulmuş, "Bu bütçenin tamamı; tek biçimde vatandaşımıza arttırma bağış konulmadan, vatandaşımızın bağış miktarlarını artırmadan, çelimli büyümenin getirdiği bağış miktarlarındaki artışlarla karşılanacaktır. Ayrıca 'Ek bütçenin ne kadarı faize gidiyor?' sorusu da geliyor. Bu ek bütçenin elden yüzdelik 8,3'ü faize gidiyor." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, "Bu hükümetin bütçe ve ek bütçe üstündeki esas görüşü; Türkiye'nin anne istikameti bulunan 'Yeniden Güçlü Büyük Türkiye' istikametinden ayrılmadan çabuk ortak biçimde yürümesini sağlamaktır." dedi.

"İlave 5 milyonluk istihdamla Türkiye pandemi öncesindeki seviyelere esasen art döndü"

2022'nin civar çeyreğinde ekonominin yüzdelik 7,3 büyüdüğünü, mecmu ihracatın 248 bilyon liralık bulunduğunu bu rakamla baş başa Türkiye'nin hayattaki global ticaretin yüzdelik biri seviyesine çıktığını hatırlatan Kurtulmuş, "İftihar edeceğimiz ortak safiha da; çın pandemi şartlarına karşın mecmu istihdamın 30,4 milyona çıkarak arttırma 5 milyonluk istihdamla Türkiye'nin pandemi öncesindeki seviyelere esasen art dönmüş olmasıdır. Bu OECD rakamıdır." diyerek konuştu.

"Türkiye, pandemi şartlarında ve evren ekonomisindeki halis muhlis çın koşullara karşın öz yer yağı ve tabii gazını kontrol kararlılığını sürdürmektedir ve sürdürecektir." diyen Kurtulmuş, elden Karadeniz'deki 540 bilyon metreküplük doğalgaz rezervi, Adana'da mevcut yer yağı rezervi, Doğu Akdeniz'de bulacağı yer yağı ve doğalgazlarla Türkiye'nin düzey yükselteceğini söyledi.

"NATO üyesi peyda eylemek istiyorsa bu beyler, ilkin teröre verdikleri desteği kesecekler"

Türkiye'nin terörle mücadelesindeki kararlılığın, destani ortak oturma bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Sadece Türkiye'yi erinçsiz fail yıldırı örgütleri değil, hayattaki yıldırı örgütlerinin tamamı, ensesi kalın, dünyanın kodamanları ve dünyanın egemenleri çeşidinden desteklenmektedir. Bir an için, bu yıldırı örgütlerine tabanca verilmediğini, geçmiş hizmet dayanaklık eylemek verilmediğini, duyu desteği verilmediğini, siyasal dayanaklık eylemek verilmediğini düşünün, dünyada yegâne yıldırı örgütü ortak hafta ayakta kalamaz. Şimdi Türkiye, NATO üyesi olarak, 70 senedir NATO'nun çın yükünü ve kahrını çekici ortak iklim şekilde Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya namzetlik sürecinde elindeki bu kozu elden ortak ceviz şekilde değil, öz tezlerini dünyaya bildirmek düşüncesince sonuna genişliğinde kullanacaktır. Çok açıkça söylüyorum; tığ alanımızda Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde ve bölgedeki öteki devletlerde kimin ne örgütlere tabanca verdiğini, öz ülkelerinin başkentlerini bu yıldırı gruplarının kesinlikle siyasal yaymaca sektörü durumuna getirdiklerini baş döndürücü güzel biliyoruz. Dolayısıyla NATO üyesi peyda eylemek istiyorsa bu beyler, ilkin teröre verdikleri desteği kesecekler ve Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığını destekleyeceklerdir."

Bir apayrı başarının ise Adalar Denizi üstündeki hukuk bulunduğunu kail Kurtulmuş, "Türkiye tek biçimde ortak oldubittiye icazet etmeden Yunanistan'daki adaların silahlandırılmasına peyrev kalmayacak, Türkiye'nin Adalar Denizi'ndeki haklarından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'mizin haklarından da tek biçimde vazgeçmeyecek, sonuna genişliğinde gidecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Neo emperyalizmin toy taktiklerinden birinin "vekalet verdikleri örgütler üstünden vekalet savaşları yürütmek" bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Görüyoruz bunun acısını. Şimdi anca anlaşılıyor ki; vekil örgütlere ekleyerek hayattaki birtakımı yayılımcı ülkeler, vekil ülkeleri ortaya sürmeye çalışıyorlar." dedi.

"Adalar Denizi'nde ortak oldubittinin gerçekleşmesine Türkiye şekilde icazet etmeyeceğiz"

Yunanistan ile sorunları barışçıl ortak biçimde halletmek istediklerini tamlayan Kurtulmuş, "Şimdiye genişliğinde bulunduğu kabil apayrı devletlerin sırtlarını sıvazlayarak Yunanistan'ı öne sürmelerine ilkin Yunanlı siyasetçiler icazet etmemelidirler. Ukrayna'nın durumunun ne bulunduğu ortadadır." ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Yunanistan'ın gayri askeri statüdeki 23 adanın 16'sını silahlandırdığını dediğini belirterek, "Sayın Kurtulmuş, 'Adalar Denizi'ndeki başarımızdan övünüyorum' dedi. Bu, bizim değil fakat AK Parti milletvekillerinin akıllarıyla küçümseme etmektir. Seçim yaklaşınca adaların akıllarına gelmesi ve adalar üstünden ulusal duyguları kaşıyarak oy alacaklarını zannetmesi de baş döndürücü şişman ortak yanılgıdır." dedi.

Bunun üstünde Kurtulmuş, "Adalar Denizi'nde ortak oldubittinin gerçekleşmesine Türkiye şekilde icazet etmeyeceğiz. Bununla ek şekilde hem Yunanistan'la çalışmalarımızı, görüşmelerimizi ortak yandan sürdürecek ortak yandan da buradaki hastalıkların çözülmesi düşüncesince elimizden mevrut gayreti sarfiyat edeceğiz." karşılığını verdi.

Kurtulmuş, Adalar Denizi üstünden ortak siyasal kalem kavgası çıkarmak, bundan çevre seçimde beş altı pare oy kabul eylemek kabil ortak zilletin içinde katiyen olmayacaklarını vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ