USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Malezya Yatırım Geliştirme Kurumu İstanbul ofisini açtı

Malezya Yatırım Geliştirme Kurumu (MIDA) İstanbul Ofisi'nin açılışı, Malezya Kıdemli Bakanı ve Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı (MITI) Dato' Seri Mohamed Azmin Ali kabilinden gerçekleştirildi.

Malezya Yatırım Geliştirme Kurumu İstanbul ofisini açtı
30-09-2022 17:02
İstanbul

Etkinliğe başkaca Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, MITI Genel Sekreteri Datuk Lokman Hakim Ali, MIDA İcra Kurulu Başkanı (CEO) Datuk Wira Arham Abdul Rahman, MATRADE CEO'su Datuk Mustafa Abdul Aziz, Malezya İstanbul Başkonsolosu Tengku Mohd Dzaraif Raja Abdul Kadir ve Ticaret Bakanlığı Asya Pasifik Bölgesi Daire Başkanı Çağatay Özden katıldı.

Toplantının açma konuşmasını oluşturan Malezya Kıdemli Bakanı ve Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Ali, MIDA'nın İstanbul ofisinin kurulmasının baş döndürücü esas ve nazik dü gayeye görev ettiğini, bunlardan birincisinin, Malezya'nın Orta Doğu ve Avrupa Birliği kabil yandaki yerler de karışma edinmek hemen hemen Türkiye ve civarındaki ticari çıkarları ve envestisman ufkunu bollatmak talip işletmeler düşüncesince müşterek bap rolü görmesi bulunduğunu dile getirdi. Bu konunun, Malezya'nın uç ötesi yatırımlarını açık açık tezyit girişimiyle benzerlik gösterdiğini vurgulayan Ali, "İkincisi ise bu ofis, Türkiye'den ve bölgeden Malezya'ya hâlâ müşterek tomar envestisman tefriş etmek düşüncesince müşterek demirkapan rolü görecek ve böylelikle ASEAN alanında ve ötesinde çoğalma düşüncesince müşterek sıçrama tahtası adına konumumuzu güçlendirecektir." ifadelerini kullandı.

Ali, kaslı Türk yatırımlarının potansiyelinden kusursuz adına müstefit olgunlaşmak düşüncesince ofisin baş döndürücü akla yatkın müşterek vakitte açıldığını belirterek, laflarını şöyle sürdürdü:

"MIDA'nın İstanbul ofisinin açılması, doğacak üretim, araba ve ekipman, havacılık, sayısal yatırım, enformatik ve helal endam de karışma edinmek hemen hemen besin üretimi sahalarında Malezya'ya müteveccih imalat ve görev alanlarındaki kaslı Türk yatırımlarının potansiyelinden kusursuz adına müstefit olgunlaşmak düşüncesince baş döndürücü akla yatkın müşterek vakitte gerçekleşmektedir. Bu husus, Malezya'nın Ulusal Yatırım Hedefleri (NIA) ile uyumludur. Büyüme politikamızın, KOBİ'lerin bedel ve hazırlık zincirinde ilerlemesini sağlamaya evleviyet verdiğinin altını resmetmek isterim. Bu girişimler bire müşterek vakitte şirketleri ve işletmeleri süreçlerini otomatikleştirmeleri düşüncesince güçlendirecek, toplumsal ve çevresel tesirleri azaltırken uran taleplerini karşılamada akla yatkın değerli olacaktır."

Türkiye ve Malezya arasındaki başıboş tecim anlaşmasının önemine ayraç fail Ali, "Malezya ve Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması'nı 2014 senesinde imzalandı. Anlaşma, uygulanmaya 2015 yılının ağustos ayında başladı. Bu anlaşma, ticareti, malları, bunun beraberinde konuşu ve uran alanlardaki iş birliğini kapsıyor. Anlaşma kapsamında, 2023 yılından itibaren Türkiye'den ihraç edilen malların az hâlâ yüzdelik 99'u kaçak olacak. Bu gidişat Türk ihracatına açacak müşterek gösteriş veriyor. Serbest Ticaret Anlaşması imzalamadığımız devletlere kıyasla Türkiye'ye baş döndürücü ağır müşterek yarar sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ali, geçmiş imzalanan rötuşlu protokolle, Serbest Ticaret Anlaşması'ndan Türkiye'den ve Malezya'dan iş adamlarının baş döndürücü ehemmiyetli avantajlar sağlayacağını belirterek, Türkiye-Malezya ortada kurulan Ortak Ekonomi ve Ticaret Konseyi'nin dü dünya arasındaki ticari ilişkileri ve iş birliğini derinleştireceğini söyledi.

Türkiye ve Malezya arasındaki ülfet ilişkilerinin derinliğine yıllara dayandığını tabir fail Ali, "Uzun süredir mevcud ilişkilerimiz gün günden hâlâ da güçleniyor. Bugün İstanbul'da açtığımız ofisin dünkü alanlardaki iş birliklerini güçlendirmesini ve büyütmesini imge ediyoruz. Türkiye, bizim düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli müşterek tecim ortağı. Türkiye, alanda bizim 3'üncü en iri ticari partnerimiz. İki dünya ortada baş döndürücü iri müşterek gizil olduğuna inanıyorum." halinde konuştu.

"Türkiye ve Malezya bulundukları coğrafyalarda diyalekt müşterek tarz konumunda"

MIDA ile kurulan izlemsel ortaklıktan ötürü kıvançlı olduklarını dile getiren Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu da Türkiye ve Malezya'nın bulundukları coğrafyalarda diyalekt müşterek tarz konumunda olduğuna dikkati çekti. Son zamanlarda Malezya'dan Türkiye'ye mevrut tahminî 1 bilyon dolar düzeyindeki arsıulusal aracısız yatırımın hassaten enerji, finans, enfrastrüktür ve ulaşım, dağınık ve afiyet edinmek hemen hemen türlü sektörlerde gerçekleştiğini kaydeden Dağlıoğlu, "Bu sektörlere ek adına uygulayım bilimi girişimciliği ve faizsiz mal alanındaki envestisman potansiyelinin de nazarıitibar çektiğini görmekteyiz. Ağustos 2015 bakımından yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması ile birlikte, toplanmış tecim hacmimiz 6 sene kabil çelimsiz müşterek müddette 2 katına çıkmıştır." bilgilerini verdi.

Dağlıoğlu, Malezya'da Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin bulunduğunu belirterek, "Onların da öz ülkelerine envestisman çekmeye etkin ve Malezya ile öteki devletler arasındaki aykırı yatırımları arttırmayı hedefleyen müşterek ofisi Türkiye'de, İstanbul'da açması dobra oldu." niteleyerek konuştu.

Türkiye ile Malezya arasındaki tecim kütlesinin artırmayı hedeflediklerini tamlayan Burak Dağlıoğlu, "Bu şube hem aykırı yatırımlar düşüncesince hem de aykırı tecim düşüncesince ehemmiyetli müşterek etap oldu." değerlendirmesinde bulundu.

"Türk yatırımcılar, lüzumlu topu topu detayları bu ofisten alabilirler"

MIDA CEO'su Datuk Wira Arham Abdul Rahman ise MIDA'nın Malezya'ya dünkü envestisman fırsatları sunmasının yanı sıra, ülkenin gelişmesine yardım sunacak dünkü iş birlikleri de aradığını kaydetti. Rusya, Yunanistan, Kıbrıs, Azerbaycan, Gürcistan kabil devletleri ve Orta Asya'daki 7 'Stan' ülkesini havi Türkiye’de MIDA'nın İstanbul ofisinin açılmasının bu bölgelerle bulunan ilişkilerin gelişmesine asistan olacağını vurgulayan Rahman, "Ayrıca Malezya'nın kültürünü, yunak misafirperverliğini ve ülkemizin öteki türlü unsurlarını dünkü topluluklara ve toplumlara tanıtmayı amaçlıyoruz. MIDA İstanbul Ofisi'nin açılmasının, dü dünya arasındaki düet ticareti ve Türkiye ile Malezya arasındaki uç ötesi yatırımları hâlâ da artıracağından eminim. Malezyalı işletmelerle teşebbüs ortaklıkları yahut teknolojik iş birlikleri arayışında bulunan Türk yatırımcılar, lüzumlu topu topu detayları bu ofisten alabilirler." niteleyerek konuştu.

Malezya ekonomisi büyümeye bitmeme ediyor

Toplantıda maruz bilgiye göre, Malezya'da, Türk yatırımcıları hassaten araba ve ekipman, havacılık, bilişim, sayısal yatırım, helal endam de karışma edinmek hemen hemen besin üretimi sahalarında nice iş fırsatı bekliyor. Güneydoğu Asya'da izlemsel müşterek pozisyona cemaat bulunan Malezya, Türk yatırımcıların Güney Doğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) pazarına girmeleri düşüncesince anne bap konumunda bulunuyor. Benzer biçimde Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'nın kavşağında toprak düzlük Türkiye de, Malezyalı firmalar düşüncesince büyümekte bulunan bu pazarlarından yararlanmayı sağlayacak müşterek üs konumunda bulunuyor.

Haziran 2022 bakımından Türkiye'den Malezya'ya 14 imalat projesi kapsamında 156,3 milyon dolarlık envestisman onaylandı. Onaylanan istihsal projelerinin sektörleri ortada bilimsel/tıbbi ve takdir cihazları, tekstil, kimya, besin üretimi ve elektronik mahsulat toprak alıyor. Malezya'da, Türk yatırımı bulunan 111,6 milyon dolar değerindeki dört istihsal projesi de yaşama geçirildi. 2022'nin önce yarısında Malezya, 1.714 projeyi içeren imalat, görev ve asli sektörlerde toplanmış 28 bilyon dolar mesabesinde envestisman aldı. Bu yatırımların ülkede tahminî 58 bin yabanlık istihdam yaratması bekleniyor. Söz konusu envestisman ücretinin tahminî 20 bilyon dolarını aracısız ecnebi yatırımlar, 8 bilyon dolarını ise evcil kaynaklardan meydana getirilen yatırımlar oluşturdu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ