USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Maymun Çiçeği nedir? Maymun Çiceği belirtileri neler!

Doç. Dr. Nafiz Koçak, Maymun çiçeği virüsünün bulaşan ortak illet olduğunu, teneffüs yolu ile değil benzeyen değinme ile bulaştığının altını çizerek, “Maymun çiçeği virüsü bir çok kez bol ortak illet yapar ve bir çok hastalanmış otama yapılmaksızın biraz hafta orta

Maymun Çiçeği nedir? Maymun Çiceği belirtileri neler!
30-06-2022 13:04
Medicana Çamlıca Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak, vatanımızda tanıdık geçmiş taklitçi çiçeği olayının arkası sıra virüs kendisince bilim verdi. Maymun Çiçeğinin bulaşan nezdinde çor olduğunu, teneffüs yolu ile değil benzeyen değini ile bulaştığının altını çizen Doç. Dr. Nafiz Koçak, “Maymun çiçeği virüsü bir çok el bol nezdinde çor yapar ve bir çok parasız otama olmadan biraz hafta içre iyileşir. Virüsün Kongo türünün yüzdelik 10'a denli ahiret yolculuğu riski bulunurken, Birleşik Krallık salgınında doğrulanan Batı Afrika türünün ahiret yolculuğu payı kısaca yüzdelik 1'dir. Son salgında daha ahiret yolculuğu bildirilmemiştir” dedi.

Maymun Çiçeği hastalığının insanoğlu da müdahale edinmek kıl payı birtakımı hayvanlarda tanıdık bulaşan nezdinde çor bulunduğunu tamlayan Doç. Dr. Nafiz Koçak, “Maymun çiçeğinin geçmiş belirtileri ateş, giriş ağrısı, uzunlukta şişlikler, endam ağrısı, adale ağrısı ve halsizliktir. Daha ağır vakalarda, bir çok el yüzdelik ve genital alanda su çiçeği ve çiçek hastalığında görülenlere mail nezdinde çer çöp gelişebilir. Maymun çiçeği ile enfekte olanlarda bir çok el enfeksiyondan 4 ila 20 güneş sonraları belirtiler görülmeye başlar” ifadelerini kullandı.

Maymun Çiçeği nedir?

Maymun çiçeğinin geçmiş el Orta ve Batı Afrika'nın tropikal rahmet ormanlarında ortaya çıkan ve devir zamane öbür yerlere sıçrayan viral nezdinde zoonotik çor bulunduğunu tabir fail Doç. Dr. Nafiz Koçak, “Nadir nezdinde çor bulunan taklitçi çiçeği rahatsızlığı CDC'ye layıkıyla geçmiş el 1958'de Danimarka'da laboratuvarda çalışılmış bulunan maymunlarda çiçek gibisi nezdinde çor salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir, bundan dolayı 'maymun çiçeği' ismi verilmiştir. Virüsün insandaki geçmiş olayı 1970 senesinde Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde belirleme edilmiştir. Ancak, Son yıllarda Batı yahut Orta Afrika ile birlikteliği sıfır bireylerin enfekte ergin olması değişik nezdinde yayılımın bulunduğunu göstermektedir. Maymun Çiçeği, iri teneffüs damlacıkları ve "uzun süreli" benzeyen değini kanalıyla yayılır" diyerek konuştu.

Doç. Dr. Nafiz Koçak, virüsün belirtilerini ise şu şekilde açıkladı: “Maymun Çiçeği virüsü insandan kişiye nezdinde insandan diğerine lezyonlar, beden sıvıları, teneffüs damlacıkları ve döşek örtüsü kıl payı kontamine materyallerle değini yoluyla; cilt sıyrıkları, teneffüs yolu, göz, koku alma organı yahut dudak kanalıyla bulaşabilir. Cinsel alım satım esnasında aracısız değini kanalıyla da bulaşabilir. Virüs başkaca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar kıl payı hayvan bilimi kanalıyla da yayılabilir. Anneden fetüse eş kanalıyla da bulaşabilir. Kuluçka süresi (enfeksiyondan semptomların başlangıcına denli bulunan aralık) bir çok el 6 ila 13 güneş arasındadır, fakat 4 ila 20 güneş ortada değişebilir."

Enfeksiyonun seyrinin dü çağa ayrıldığını kail Doç. Dr. Koçak, geçmiş 5 günce çağda ateş, dip giriş ağrısı, lenfa bezlerinde şişlik, endam ve adale ağrıları ile alevli halsizlik belirtileri görüldüğünü belirterek, "Lenf bezlerindeki şişliğin benzeşim öbür hastalıklarla (su çiçeği, kızamık, çiçek hastalığı) karşılaştırıldığında taklitçi çiçeği virüsü olayları fark edici nezdinde özelliktir" dedi.

Doç. Dr. Koçak laflarına şu şekilde bitmeme etti: “İkinci çağda başlamış bulunan cilt döküntüsü bir çok el ateşli ortaya çıkmasından ahir 1-3 güneş içre başlar. Döküntü, gövdeden artma beniz ve ekstremitelerde şimdi mütekâsif olma eğilimindedir. Döküntüler umumi anlamda yüzdelik başlayıp (yüzde 95) ve hapaz içlerini ve kadem tabanlarını (yüzde 75) etkiler. Ayrıca ağızcıl mukozalar (yüzde 70), genital semt (yüzde 30) ve konjonktiva ile beraberce saydam tabaka da (yüzde 20) etkilenir. Döküntü, mütevali yerine makülden (düz tabanlı lezyonlar) papüle (hafifçe şişik kaba lezyonlar), veziküle (berrak likit ile mahmul lezyonlar), püstüle (sarımsı likit ile mahmul lezyonlar) ve kuruyup dökülen kabuklara akıllıca farklılık gösterir. Maymun Çiçeği rahatsızlığı bir çok el 2 ila 4 haftada kişi kendini sınırlar. Şiddetli olaylar dallar ortada şimdi kesif görülür. Maymun çiçeği virüsü hadise ahiret yolculuğu payı umumi popülasyonda yüzdelik 0 ila 11 ortada değişmektedir ve ıvır zıvır dallar ortada şimdi yüksektir.”

Tanı ve otama yöntemi

Tanı ve tedavisi kendisince da bilgiler sağlayan Doç. Dr. Koçak, “Tanıda, hak ve duyarlılık menfez önüne alındığında; polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yeğleme edilen laboratuvar testidir. Mümkün olduğunda biyopsi nezdinde seçenektir. Spesifik yerine müdellel nezdinde otama yoktur. Maymun çiçeği hastalığını arama altında avlamak amacıyla çiçek rahatsızlığı aşısı, antiviraller ve çiçek rahatsızlığı geçirmiş kişilerden elde edilen intravenöz immün globulin (VIG) kullanılabilir. Bununla beraberce şu anda özgün (birinci nesil) çiçek rahatsızlığı aşıları bundan böyle çecik bariz değildir. Dünya çapında 42 yaşın altındaki popülasyon, çiçek rahatsızlığı dölleme programlarının uygulamasının sonlandırılması zımnında enfeksiyona bariz durumdadırlar. Maymun çiçeği, çiçek rahatsızlığına illet bulunan virüsle yakından münasebetli olduğundan, çiçek rahatsızlığı aşıları inhibütör tedarik yerine kullanılabilir. Hastalığa yakalanma yerinde geçmiş 5 güneş içre bile uygulamadan son alınabilmektedir” dedi.

Hastalıktan sığınma yöntemlerini de Doç. Dr. Koçak şu şekilde açıkladı: "Maymun çiçeği virüsü ile enfeksiyonu engel is etmek düşüncesince alınabilecek önlemler; Virüsü barındırabilecek hayvanlarla temastan kaçınılmalı (maymun çiçeğinin meydana geldiği alanlarda parasız bulunan yahut ölmüş mevcut hayvan bilimi dahil). Hasta nezdinde hayvanla değini etmiş rastgele nezdinde kontamine malzemeyle temastan kaçınılmalı. Enfekte hastaları, enfeksiyon riski altında olabilecek öbürlerinden izole edilmeli. Enfekte hayvan bilimi yahut insanlarla temastan sonraları dobra el hijyeni uygulanmalı. Sabun ve suyla yumak yahut el dezenfektanı kıymetlendirmek yeterli. Hastalar ile değini ederken zatî koruyan takım (KKD) kullanılmalı."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ