USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Metaverse evreninin tasarımında mimarların rolü büyük olacak

Günümüzün en kesinleşmemiş ve pop teknolojik akımı metaverse evrenin kesinlikle düz yazı edileceği dair değerlendirmelerde mevcut Doç. Dr. neşeli Yüksel, mevhum ötesi bu evrenin inşasında mimarların büyük rolü olacağını kaydederek, “Metaverse ile baş başa mekan terimi de

Metaverse evreninin tasarımında mimarların rolü büyük olacak
24-06-2022 10:03

Pandemiyle birlikle nice alanın dijitale dönmesi metaverse evrenine de acele yanında antre sağladı. Belirsizliklerde meşbu bu evrenin yaşamın gelişigüzel dalında kullanılabileceğini tamlayan Beykent Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. neşeli Yüksel, metaverse evreninin disiplinler arası uzmanlar eşliğinde kullananların da katılmış olduğu hacısı hocası çeşidinden mensur edileceğini söyledi.

Kurulacak evrenin tasarımında ise ilkin mimarlara ehemmiyetli yanında rol düştüğünü kaydeden Yüksel, bu evreni insanoğlunun etraflı hasse organlarına seslenme edecek yanında sanal-öte evren bulunduğunu söyleyerek, hakikat ile mevhum dünyanın ortada kurulacak putrel da özen çekti.

Metaverse ile beraberce esas ile sanalın karıştırılmaya başlandığı “bellek yitimi” kabilinden sorunlarının da görülme ihtimalinin efdal bulunduğunu kaydeden Yüksel, bu evrene alışılmasının beyin yitimi açısından aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyleyerek, mimarların kuracakları mekanlarda esas dünyanın bağlamını da ihdas etmek yerinde bulunduğunun altını çizdi.

“Mekan terimi değişecek”

Metaverse evrenin inşasında mimarlığın önemine yer veren Yüksel, “Metaverse esasta iri çevrenin sanal-öte evrende mensur edilme haldir. Bu yanında evren olduğuna layıkıyla bunun da yanında tasarımcısı iktisap etmek durumda. Mekan tasarımlarının ne yapılacağına ilişkin adına mimarlığın bu bölgede rolü büyük. Çünkü buradaki mekanda rastgele yanında toprak çekimi ve kısıtlılık yok. Gerçek dünyada meydana getirmeye çalıştığımız kavait yok. Tamamen ari durumda. Dolayısıyla buradaki mekan terimi da değişecek. Oradaki mütebeddil mekan terimi esas dünyayı ne etkileyecek? İşte bu mevzuda mimarların rolü aşırı önemli” dedi.

“Bellek yitimi gerçekleşebilir”

Gerçeklikten mevhum dünyaya geçişin etkilerini yorumlayan Yüksel, “Farklı yanında geçişte beyin yitimi belki yanında durum. Bellek yitiminin olmaması düşüncesince mimarların ilkin bu intikal evrelerinde bağlamı aşırı güzel kurmaları gerekiyor. Sanal ortamda oluşturacakları iri çevredeki mekanlarda fiziki mevzi bağlamının kesinlikle olması gerekiyor. Yoksa beyin yitiminin aşırı acele gerçekleşmesine bozukluk olunur. Nitekim bu evrenin insanoğlunun etraflı hasse organlarına seslenme etmesi lakırtı konusu. Bence giderek mekan anlayışımız da değişecek. Böylece fiziki hayattaki mekanları da sorgulamamız gerekecek. Şu anda ise gündemde ‘likit mekan' olgusu var. Ama bu hazır para mekanlar olmaksızın geçmiş metaverse alışılması beyin yitimi açısından aşırı önemli. Ancak gelişigüzel ne denli hazır para mekanlar olursa olsun mimarlar esas dünyanın bağlamını ihdas etmek durumundadır” sanarak konuştu.

“Metaverse çabucak geldi ve elan da ilerleyecek”

Metaverse'nin yanında teknolojik hareket bulunduğunu ve endişe duyulmaması icap ettiğini aktaran Yüksel, “Her teknolojik hareket yanında geçmiş dönemden elan müspet neticelere kere açmıştır. Elbette ısınma ve evolüsyon dönemlerinde yanında grup aksamalar olabilir. Bence kaygıya lüzum yok. Kaygılanmadan anlamaya çalışarak, ne yapabiliriz sanarak fikren aramak gerekiyor. Çünkü metaverse çabucak geldi ve elan da ilerleyecek. Biz intikal dönemindeyiz. Pandemiyle beraberce gelişigüzel şeyde dijitale döndük. Herkesin dünyasına farklı, çabucak giren yanında uygulayım bilimi oldu. Bu sebeple gelişigüzel disiplinin bu bölgeye yanında an geçmiş uyarlanmış olması gerekiyor” halinde konuştu.

Sema Fison
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ