USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Milli Muharip Uçak projesine katılma talebi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak'ta ecnebi gereç payının yüzdelik 15 yöresinde bulunduğunu ve projeye eklenmek talip devletlerin bulunduğunu belirtti.

Milli Muharip Uçak projesine katılma talebi
11-01-2023 22:09
Ankara

Kotil, şirkette planlı matbuat toplantısında, matbuat mensuplarına, yürüttükleri çalışmalara bağlı bilgiler verdi.

Özgün planlar olmaksızın mühendis yetiştirilemeyeceğini dile getiren Kotil, yürüttükleri ibdai projelerle TUSAŞ’ın geleceğinin şekillendiğini söyledi.

Amaçlarının, dünyada önceki 10 şişman havacılık defans firması arasına dönüşmek bulunduğunu tamlayan Kotil, bu gayesi yakalayabileceklerini vurguladı.

Gökbey, Hürkuş ve Anka kabilinden ibdai projelerin, Milli Muharip Uçak düşüncesince altlık oluşturduğuna ayraç fail Kotil, "Şirketimiz insanoğlu kaynağıyla, altyapısıyla, bilgisiyle ortak harp uçağı yapabilecek durumda. Milli Muharip Uçak hakeza ortaya çıktı." dedi.

Motorun aşırı çetin kabilinden göründüğünü fakat yapılamayacak ortak bilinçlilik olmadığını dile getiren Kotil, "Türkiye yegâne billur yapabiliyor. Böylece direnç artırılıyor. Hiçbirşey çetin değildir. Bunu kaneviçe kabilinden işlemeniz gerekiyor. Milli Muharip Uçak gösterdi, tığ şişman plan yönetebiliyoruz." niteleyerek konuştu.

Temel Kotil, doğacak 5 sene nihayetinde Milli Muharip Uçağın tamamlanacağını, Hürjet ve Atak-2'nin 2025'te tasdik edileceğini açıkladı.

Şirketin F-16 üretimiyle oluşturduğu bilgelik ve deneyimin, Milli Muharip Uçak'ta kendini gösterdiğini özetleyen Kotil, bu sınama yardımıyla uçağın motorunun beş altı vakit ortamında takıldığını, nihayetinde planların de hızlandığını bildirdi.

TUSAŞ, F-16'lar düşüncesince göreve talip

Temel Kotil, F-16 uçaklarının iyileştirilmesine müteveccih soruya karşılık, "Biz bu uçağa hakimiz, Blok 30'ların strüktürel güçlendirmesini Lockheed Martin yardımıyla gerçekleştirdik. Bunun hakkında düzeltme de yapabiliriz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, ABD'den istem etmiş bulunduğu F-16 uçaklarının üretim, kurgu yada modernizasyonunda fariza kabul etme dair ortak taleplerinin olup olmayacağına bağlı soruya ise Kotil, "İmalat yeteneğimizle buna isteyen olduğumuzu söyledik. F-16 dair kurgu yapabileceğimizi Lockheed Martin'e söyledik. Oradan takımlar de gelip ne vaziyette olduğumuzu gördüler. İzin verirlerse yapabiliriz, gerçekleştirmek da isteriz." cevabını verdi.

Uçuş bilgisayarı, aviyonik ve mahrukat sistemlerinin Milli Muharip Uçak üstünde yerini aldığını vurgulayan Kotil, ati günlerde motoru çalıştıracaklarını aktardı. Kotil, "Yıl nihayetinde ortak an evvela bunu kapmak istiyoruz. Uçak havaya kalktığı devir bizlere aşırı bilinçlilik söylüyor ve teslimatımızı öne çekiyor. Amacımız sene nihayetinde güvenli halde uçmak. Uçak mühendisi, icra ettiği uçağı havada gitmek ister." laflarını harcama etti.

Hürjet pervaz bilgisayarı Malezya'da yapılıyor

Satışlarının ve dış satım faaliyetlerinin aşırı dobra gittiğini tamlayan Kotil, Malezya ve Pakistan'da açtıkları ofislerle bu devletlerin mühendislik kaynağını da kullandıklarını söyledi. Temel Kotil, Hürjet uçağının pervaz bilgisayarının Malezya'da yapıldığını kaydetti.

Kotil, önceki 10'a girmeleri düşüncesince 2 bilyon dolar civarındaki firmanın cirosunun, 10 bilyon dolar olması gerektiğini, ihracatla bunun aşırı aceleci artacağını anlatım etti. Bu gaye doğrultusunda 10 bin görmüş geçirmiş mühendise çıkmaları icap ettiğini özetleyen Kotil, "Özgün ürünlerimizin piyasada olması gerekiyor, bunu 2028 bakımından yapmaktayız niteleyerek düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Helikopter pali üretiminde TUSAŞ'ın ortak aktör biçimine geldiğini vurgulayan Kotil, Ukrayna'dan tahsil edilen Atak-2 motorunun da neşet etmek neredeyse bulunduğunu açıkladı.

Hürjet ve Milli Muharip sayısal uçaklar

Kotil, Milli Muharip Uçağın adı ve yerlilik oranına bağlı soruya, "Bu adları büyüklerimiz verir. Biz evvela uçuralım, sonraları adı gelir. Gökbey'e Sayın Cumhurbaşkanımız, Aksungur'a İsmail Demir Başkanımız ad verdi. İsmi olacak bunun. Milli Muharip Uçak'taki ecnebi materyal kullanması yüzdelik 15'i geçmez." cevabını verdi.

Hürjet ve Milli Muharip Uçağın sayısal adına arama edilebildiğini ve bu özellikteki uçakların istenildiğinde insansız yapılabileceğini özetleyen Kotil, cemaat bulunduğu uygulayım bilimi ve donanımlar nedeniyle da bundan sonraları uçakta ikinci ortak pilota gerekseme olmadığını belirtti.

"Halka sunma dair değerlendirme yapmam akla yatkın olmaz"

Temel Kotil, "Milli Muharip Uçak düşüncesince arkadaş ülkelerden katılalım niteleyerek talepler var. Bizle etkin mühendisleri de var. Devletten devlete yapılması müstelzim ortak anlaşma. Henüz devletin açıklamış bulunduğu ortak bilgelik yok." niteleyerek konuştu.

Ufukta dünkü ortak TUSAŞ iştiraki kurmanın bulunmadığını anlatım fail Kotil, firmanın çecik arzının gündemde olup bulunmadığı sorusunu ise "Halka sunma dair değerlendirme yapmam akla yatkın olmaz. Finansla ait bugüne denli işleri götürdük fakat bu mevzunun muhatabı ego olamam." halinde yanıtladı.

Hürkuş'un silahlı versiyonuna aşırı ortak tomar istem olduğunu, Nijer ve Çad'a teslimat yapacaklarını bildiren Kotil, "Hürkuş düşüncesince şu anda 2 alıcı mevcut hangisini seçelim niteleyerek değişmeyen vermekte zorlanıyoruz. Aksungur'a ihracatta aşırı istem var. Birkaç ülkeye gönderiyoruz. Önümüzdeki günlerde teslimat yapıyoruz. Afrika'da da aşırı istem var, onlara da teslimat yapacağız." açıklamasında bulundu.

Beyin göçüne dirlik "kalpten bağlılık"

Kotil, TUSAŞ'ta işe başlamış olan ve ayrılan sayısına bakılınca ortak dava görünmediğini belirterek, laflarını şu halde sürdürdü:

"Bizden yılda 400 kişioğlu ayrılıyor. Bunun 200'ü iklim dışına gidiyor. Buna yanıt 1200 mühendis geliyor. Sayı özlük ortamında çirkin değil. Herkesin kalmasını isteriz fakat müşterilerini şirketine kalpten düğümlemek gerekiyor. (Savunma sanayisinde müşareket değişikliklerinin güçleştirilmesi) İyi ortak şey, inşallah uygularız fakat Japonlar kabilinden kalpten bağlanmakta üstünlük var."

Temel Kotil, TUSAŞ'ın önceki 10'da toprak alması düşüncesince çıplak bölgeye da girmesi icap ettiğini anlatım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ