USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Peru'da Kongre'yi feshettiğini duyuran Cumhurbaşkanı Castillo gözaltına alındı

Peru'da, hükümeti devirmeye çalışmakla suçlamış olduğu Kongre'nin feshedildiğini ve aceleci gidiş hükümeti kurulduğunu duyuran Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, Kongre kabilinden görevinden azledilip gözaltına alındı.

Peru'da Kongre'yi feshettiğini duyuran Cumhurbaşkanı Castillo gözaltına alındı
08-12-2022 02:03
Buenos Aires

Pedro Castillo, ulusa sesleniş konuşmasında, Kongre'nin feshedildiğini, bugünden itibaren ülkeyi acele gidiş hükümetinin yöneteceğini ve acemi Kongre düşüncesince seçime gidilerek 9 ay süresince acemi anayasanın hazırlanacağını söyledi.

Kongre'nin hükümetini maksat aldığını kaydeden Castillo, "Kongre hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi yerle birlikte etti. Bir 'Kongre diktatörlüğü' ihdas kılmak düşüncesince Anayasa Mahkemesinin onayıyla güçler dengesini bozdu." dedi.

Castillo şunları kaydetti:

"Vatandaşın isteklerine cevaben, hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi organizasyon eylemek düşüncesince şu önlemleri havi dehşet çözüm hükümeti ihdas sonucu aldık; Kongre'nin arızi şekilde feshedilmesi ve dehşet birlikte acele gidiş hükümeti kurulması. 9 kocaoğlan geçmeyecek biçimde acemi birlikte yasa alıştırmak az daha müessis yetkilere erbap acemi birlikte Kongre düşüncesince gibi bulunan en çelimsiz müddette seçme düzenlenmesi. Yeni birlikte Kongre kurulana denli yasa mesabesinde kararnameler kanalıyla dümen sürdürülecektir. Bugünden itibaren millî çapta 22.00-04.00 saatlerinde sokağa çıkacak yasağı uygulanacaktır. Yargı, savcılık, Anayasa Mahkemesi ve Ulusal Adalet Kurulu baştan düzenlenecek."

Hakkında 17 ay süresince 3 el istizah önergesi verilen Castillo, usulsüzlük yapmadığını ve Kongre'nin hükümetini yuvarlamak düşüncesince çalıştığını söyledi.

Kongre üyeleri bozma kararını "darbe" şekilde niteledi

Cumhurbaşkanı Castillo'nun Kongre'yi kesme sonucu almasının arkası esna muhtelif politik bloklara mensup Kongre üyeleri, bu adımı "darbe" şekilde niteledi.

Kongre'ye verilen istizah önergelerinde Castillo'nun görevde kalmasını korumak için çaba sarfeden sol görüşlü Kongre üyesi Ruth Luque, Twitter hesabından icra ettiği açıklamada, "Bugün birlikte çarpış düzenlendi. Benim çağrım değme devir bulunan anayasal çerçevelere hürmet duymaktan yana oldu. Pedro Castillo hükümeti bundan sonradan demokratik birlikte hükümet değildir." ifadelerini kullandı.

Sağcı Kongre üyesi Jose Cueto da "Castillo'nun icra ettiği birlikte darbedir. Hiç kimesne gaspçı birlikte hükümete günah döndürmek mecburiyetinde değil. Ordu diktatörü değil, anayasayı destekleyecektir. (Castillo) Görevden alınacak ve değme suçlunun yaşaması müstelzim kaderle yüzleşecek; hayat boyu hapis." ifadelerine arazi verdi.

Kongre üyelerinden Martha Moyano ise çecik rahat olmaları, kargaşa ve asayiş güçlerine de demokrasinin indinde arazi almaları çağrısında bulundu.

Hector Ventura da "Safları sıkılaştıracağız, bugün tarihin akla yatkın tarafında arazi bildirme eylemek bizim elimizde. Pedro Castillo'nun bu çarpış girişiminin kalburüstü bulunmasına müsaade vermeyeceğiz." ifadesini kullandı.

Bazı üyeler de Castillo'nun görevden katılması düşüncesince Kongre'de birlikte oturumun düzenleneceğini kaydetti.

Castillo'nun sonucu hükümetinde istifaları getirdi

Peru Dışişleri Bakanı Cesar Landa, Twitter hesabından, "İnançlarıma, demokratik ve anayasal değerlere yoğun düzen sıkıya ilişkin kalarak, Cumhurbaşkanı Castillo'nun Anayasa'yı ihlal ederek Kongre'yi mantinota sonucu karşısında Dışişleri Bakanlığı görevinden art dönülmez birlikte biçimde istifa etmeye değişmeyen verdim." açıklamasını yaptı.

Castillo'nun kararını çarpış şekilde niteleyen ve bunu hızlı kınayan Landa, bu kararda kendisinin dahlinin olmadığını belirtti ve arsıulusal topluma Peru'da demokrasiyi tutma çağrısında bulundu.

Ekonomi ve Maliye Bakanı Kurt Burneo, içtimai iletişim araçları hesabındaki paylaşımında, "Hukukun üstünlüğü ihlal edilmiş yer aldığı için, demokratik ilkelerime makul şekilde Ekonomi ve Maliye Bakanlığı görevinden art alınamaz istifamı sunarım." ifadesine arazi verdi.

Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Felix Chero Medina, Twitter hesabından, "Demokratik kurumsallığa hürmet duyarak ve Kongre'nin kapatılıp millî dehşet çözüm hükümetinin kurulduğu açıklanması karşısında, Adalet ve İnsan Hakları Bakanı şekilde görevimden art dönülmez birlikte biçimde istifa ediyorum." açıklamasında bulundu.

Çalışma Bakanı Alejandro Salas, Twitter hesabından, "ilkelerine ilişkin şekilde demokrasiye hürmet duyduğu düşüncesince görevinden istifa ettiğini" duyurdu.

Eğitim Bakanı Rosendo Serna Roman, istifasını "İnançlarıma ve demokratik değerlerime doyumsuz hürmet duyarak, Cumhurbaşkanı Castillo'nun Kongre'yi anayasaya karşıt biçimde kesme sonucu karşısında, Eğitim Bakanı pozisyonundan art dönülmez biçimde istifa etmeye değişmeyen verdim." niteleyerek duyurdu.

İletişim ve Ulaştırma Bakanı Richard Tineo Quispe de "Demokrasiye hürmetkâr ve ilkelerime makul şekilde ve Kongre'nin kapanışının ve millî dehşet çözüm hükümetinin kurulmasının duyurulması karşısında, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı şekilde görevimden art dönülmez biçimde istifa ediyorum." dedi.

Bakanların beraberinde Castillo'nun avukatı Benji Espinoza da Twitter hesabından, "Anayasal düzende birlikte boşluk yer aldığı için, yurttaş Pedro Castillo'nun savunmasından art dönülmez biçimde caymak zorundayım." açıklamasını yaptı.

Morales'ın açıklaması

Anayasa Mahkemesi Başkanı Francisco Morales, düzenlemiş yer aldığı matbuat toplantısında, "Bugün 20. asrın en temiz üslubuyla birlikte çarpış beli ancak muvaffakiyetsizliğe mahkum birlikte darbe, zira Peru el erki süresince hayatta olmak istiyor. Bu darbenin tek türel dayanağı yoktur." niteleyerek konuştu.

Morales, Anayasaya uyarınca Castillo'nun kararını desteklemeyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte'nin Cumhurbaşkanlığı vazifesini devralması icap ettiğini söyledi.

Ordu ve polis, bulunan anayasal sisteme ilişkin kalacak

Castillo'nun, Kongre'yi kesme ve millî acele gidiş hükümeti ihdas kararının arkası esna Peru Silahlı Kuvvetler Müşterek Komutanlığı ve Peru Ulusal Polisinden meydana getirilen açıklamada, kurumların anayasal sisteme hürmet duyduğu ve huysuz yönde birlikte eylemde bulunmayacağı belirtildi.

Açıklamada, "Kurulu anayasal sisteme karşıt rastgele birlikte eylem, yasa ihlali yapılanma değer ve silahlı kuvvetler ile manşet kabilinden anayasaya uyumsuzluğa minval açar." ifadeleri kullanıldı.

Silahlı Kuvvetler ile polisin bütünlük süresince yer aldığı vurgulanan açıklamada, çecik rahat olmaları çağrısı yapıldı.

Peru'da Kongre, Castillo'yu görevden aldı

Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmekle suçlamış yer aldığı Kongre kabilinden "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden azledildi.

Castillo'nun görevinden katılması yönündeki karar, umumi heyet toplantısında 101 lehte, 6 aleyhte ve 10 kararsız oyla bildirme edildi.

Kongre'de Castillo'nun görevden azledilmesi sonucuna esbabımucibe şekilde "kamu fonksiyonlarını gasp etmeye, mutluluk yetkilerinin işleyişini engellemeye ve politik yasa kabilinden kurulan düzeni ihlal etmeye çalışmak" gösterildi.

Castillo gözaltına alındı

Castillo, Kongre'yi kesme ve millî acele gidiş hükümeti ihdas kararının arkası esna manşet kabilinden gözaltına alındı.

Ülke basınında çıkan haberlerde, Castillo'nun, ulusa sesleniş konuşmasının arkası esna Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan çıktıktan sonradan gözaltına alındığı belirtildi.

Castillo'nun bulunmuş yer aldığı yere Peru Cumhuriyet Savcısı Patricia Benavides ve Yetki Yolsuzluğuna Karşı Savcılar hususi Ekibinin (EEFCOP) koordinatörü bulunan Savcı Marita Barreto'nun geldiği belirtildi.

Öte yandan, Eyalet Savcısı Daniel Soria, Castillo'nun almış yer aldığı kararların anayasaya karşıt olması nedeniyle karşı kabahat duyurusunda bulundu.

Castillo, karşı ikisi "suç örgütünün parçası olup olmadığına yönelik" iptidai cezai sormaca yürütülüyor.

Başsavcılık, 12 Ekim'de Castillo'yu birlikte kabahat örgütüne önderlik etmiş yer aldığı ve kamusal taksirat işlediği iddiasıyla usulsüzlük yapmakla suçlamıştı.

Çeşitli dönemlerdeki açıklamalarında namına müteveccih suçlamaları bildirme etmeyen Castillo, Kongre'nin namına çarpış gerçekleştirmek istediğini nice el söylemişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ