USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ruh sağlığımız düşüncesince ruhsal bağışıklık ihmal edilmemeli'

Ruhsal bağışıklığa ilgi çekici Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, “Ruh sağlığımız düşüncesince ruhsal bağışıklık ihmal edilmemeli. Koruyucu faktörleri üç anne dolambaç altında değerlendirebiliriz; bireysel, aileden mevrut ve familya dışındakiler. Bireysel faktörler

'Ruh sağlığımız düşüncesince ruhsal bağışıklık ihmal edilmemeli'
23-06-2022 14:05

Ruh sağlığı, gövde bağışıklığını çelimli avlamak düşüncesince ehemmiyetli unsurlardan ortak tanesi. Medicana Çamlıca Hastanesi hekimlerinden Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, ruhsal bağışıklığın kesinlikle korunacağı ve ruhsal bağışıklığın ne bulunduğu mevzuları üstüne açıklamalarda bulundu. Ayrıca Psikolog Bozkurt, ruhsal sağlığı etkileyen esirgeyici faktörler ve riziko faktörleri üstüne bilgiler verdi.

Ruhsal bağışıklık: Psikolojik sağlamlık
Ruhsal bağışıklığı yahut ruh bilimsel sağlamlığı, kişinin karşılaşmış bulunduğu sorunlara erinç uyguladığı esirgeyici giriş ika şekilleri (koruyucu faktörler) ile hayatındaki riziko faktörleri arasındaki inikat namına tanımlayan Psikolog Kübra Bozkurt, “Yaşanan negatif hadisat enli yelpazede değerlendirilebilir. Boşanma, fiziksel/psikolojik şiddet, taşınma, meslek değiştirme, boydaş zorbalığı, katıksız afetler ve bugünlerde verilen kaldığımız müstevli emraz bizim giriş ika yöntemlerimizi sınav eder. Sahip olduğumuz çelimli giriş ika şekilleri ile riziko faktörlerinin çatışması sonucu, toy hale kesinlikle uyarlanmış olduğumuz ve afiyet vaziyetini kesinlikle koruduğumuz ruhsal bağışıklığımızın ne denli donanımlı bulunduğunu gösterir. Bağışıklık sistemimiz verilen kaldığımız yer denli kuvvetlidir. Bir çocuğun aksiyon sürecinde verilen kalmış bulunduğu ev ve meslek ortamı, düzen ve öteki ortamları bakteriler, virüsler, mikroplarla mevcut olur. Çocuk bu etkenlere verilen kaldıkça bağışıklık sistemi toy silahlar (antikorlar) geliştirir ve kendisini kuvvetlendirir. Benzer namına ruh bilimsel riziko faktörleri de ruhsal bağışıklığımızı koruyan, esirgeyici giriş ika yöntemlerini çeşitlendirir ve kuvvetlendirir” dedi.

Koruyucu faktörler ve riziko faktörleri
Ruhsal bağışıklığı zecrî riziko faktörleri ortada ruhsal sorunu bulunan anne babalar kabilinden yetiştirilmek, karı içi şiddet, keyif problemlerine cemaat olmak, harp ve yıldırı olaylarının yaşandığı coğrafyada yaşamak, fukaralık yahut katıksız afetler sayılabileceğini anlatım fail Psikolog Bozkurt, “Doğuştan cemaat olduğumuz ıra nitelikleri ile çevresel faktörler birleştirildiğinde verilen kaldığımız riziko faktörlerinin üstesinden kesinlikle geldiğimiz açıklanabilir. Girişken, kendine güvenen, dışadönük ve zat haklarını savunabilen ortak çocuğun, aile, meslek ve maşer yardımı ile karakterini güçlendirmesi ve verilen kalmış bulunduğu sorunlarla henüz hazırlop giriş etmesi beklenir. Tam aksine henüz içedönük, mesuliyet eğen, özgüveni bağan ortak çocuğun çevresel faktörleri de güçsüz olduğunda, karşılaşmış bulunduğu sorunlarla giriş etmesi giriş döndürücü henüz zordur. Koruyucu faktörleri üç anne dolambaç altında değerlendirebiliriz; bireysel, aileden mevrut ve karı dışındakiler. Bireysel faktörlere, özgüvenin, özsaygının, öz yeterliliğin ve toplumsal becerilerin donanımlı olması, ak pak zekaya cemaat kazanmak kabil etkenler kip verilebilir. Aileden mevrut esirgeyici faktörlere, ebeveyn ile dimdik ve çarpıcı iletişim, dobra ortak sosyoekonomik düzey, atom çekirdeği karı dışından mevrut dimdik toplumsal bağlar kip namına verilebilir. Aile dışındaki esirgeyici faktörler ise müzahir yetişkinlerle bağ kurma, dobra ortak toplumsal yakınlarda bulunma ve dobra okullarda okumadır” biçiminde konuştu.

''Uyku kalitesinin düşmesi fiziki ve ruhsal bağışıklığımızı zayıflatan en ehemmiyetli etkenlerden biridir''
Uzun devam eden ve vakayiname bir hale mevrut ruhsal gerilim nice fiziki rahatsızlığı da yanı sıra getirdiğinin altını çizen Psikolog Bozkurt, “Bizde düşünce uyandıran görüngü sırasında vücudumuzda salgılanan kortizol hormonun etraflıca sürelerde salgılanması, bedenin topu topu sistemlerini etkilemekte ve fiziki hastalıklara hastalık olmaktadır. Bunlardan ruh bilimsel sorunlarla en giriş döndürücü eşleşenlerden bir tanesi hab bozukluğudur. Uyku kalitesinin düşmesi fiziki ve ruhsal bağışıklığımızı zayıflatan en ehemmiyetli etkenlerden biridir. Ruhsal bağışıklığımızın güçsüz olması, doğrusu karşılaştığımız sorunlarla giriş edemeyip psikiyatrik bozukluklardan birine cemaat olmak, giriş ika yöntemlerimizin de güçsüz bulunduğunu gösterir” sanarak konuştu.

Psikolog Bozkurt, ruhsal bağışıklığı arkalamak düşüncesince nelerin yapılabileceğinin şöyleki açıkladı:

''Sağlıklı beslenme; bu mevzuda ehliyetli bilgiye cemaat değilseniz ortak diyetisyene başvurabilirsiniz. İhtiyacınız bulunan besinleri, ehliyetli oranda ve akıllıca saatlerde tüketmelisiniz. Psikolojik sorunlarla bu arada gördüğümüz romanesk açlık, çoğu kez geç saatlerde ve karbonhidrat ağırlıklı tagaddi biçiminde kendini gösterir. Bu halde beslenmeye başladıysanız akilane giriş ika şeklini kullanmıyorsunuz demektir. Baş ika yöntemi namına sigara, içki yahut konu kullanmayın. Eğer bunlardan rastgele bir tanesini sıkıntılarınızı hafifleştirmek düşüncesince kullanıyorsanız, bağımlılık profiline akilane ilerlersiniz. Uyku saatlerinize özen edin. Vücudun kendini yenilediği, toksinleri attığı uykunun ruh sağlığı üstünde iri ortak tesiri vardır. Günde averaj 7-8 aralık uyuduğunuzdan emniyetli olun. Yatmadan ortak müddet ilk telefonunuzu, bilgisayarınızı ve tabletinizi kapatın. Bu cihazların yaymış bulunduğu gökçe ışık hab kalitenizi ağır açıdan etkilemektedir.

Evden hariç çıkın, bağlı bölgede ne denli giriş döndürücü aralık geçirirseniz o denli depresif hissedersiniz. Evden çıkı ve bağan tempolu, endamsız yürüyüşler yapın.

Dua etmek, dalınç gerçekleştirmek ve bariz havada soluk egzersizi gerçekleştirmek sizi rahatlatacaktır.

Her an ortak şeyle çalışır kazanmak mecburiyetinde değiliz, kendinize güneş süresince dinlendiğiniz zamanlar oluşturun.

Bazen yabanlık yapımızdan naşi yarayışlı demekte zorlanırız ve bunun farkına vasıl insanoğlu bizi sömürme ederler ve bu da ağır ortak tükenmişlik getirir. Hayır demeye başlayın ve buna, en hazırlop yapabileceğiniz kişiyle başlayın.

Küçük sorumluluklar alın, bunlar sizin yaşamın ortak parçası olduğunuzu hissettirecektir.

Hedeflerinizi küçük, yapılabilir adımlara bölün ve en basitinden başlayın.

Eğer ruhsal gerilim kaynağından uzaklaşabiliyorsanız fırsatları değerlendirin. Mobbinge verilen kaldığınız iş ortamını değiştirmek, fiziksel/psikolojik şiddete verilen kaldığınız birlikteliği bitirmek, kendinizi güvende hissetmediğiniz evinizi ayrımlı ortak ilçeye geçirmek gibi. Bunları infaz etmek çetince ise toplumsal dayanak noktası mekanizmalarınızı güçlendirin, karı üyelerinden ve arkadaşlarınızdan dayanak noktası alın.

Sadece karı ve iş yaşantımızın olması ruhsal bağışıklık düşüncesince yeteri kadar donanımlı değil. Renkli ortak toplumsal yaşam, ayrımlı kültürlerden, görüşlerden insanlarla ülfet etmek bizi dinç tutar.

Farklı alaka alanlarınız olsun, stresli çabucak keyfinizi hesabına getirecek ortak meşguliyetiniz olsun. Yeni hobiler deneyin, toy diller öğrenin, ayrımlı mekanlar keşfedin.

İhtiyacınız bulunduğu değme anda duygularınızı ve düşüncelerinizi ailenize ve arkadaşlarınıza anlatmaktan çekinmeyin.

Sorunlarınızla giriş etmekte zorlanıyorsanız ve durumunuz kötüye gidiyorsa behemehâl ortak terapistten iane alın.

Sağlıklı giriş ika yöntemlerini kalın pıtrak kullanmak, negatif sahn koşullarına erinç sizi kuvvetlendirecektir. Nasıl ki fiziki bağışıklık sistemimizi tahkim etmek düşüncesince dimdik beslenmeye, hab kalitesine, egzersize ehemmiyet veriyorsak ruh bilimsel dayanıklılık düşüncesince de toplumsal desteğe, hobilere, ayrımlı deneyimlere ihtiyacımız var. Koruyucu faktörleri yaşamımızda tuttuğumuz sürece ruh bilimsel sağlamlığımız donanımlı olacaktır.

Yaz mevsiminin ruh sağlığı üstüne etkisi
Biliyoruz ki kapalı, itici ve yağmurlu havalarda henüz cansız hissederiz. Canımız ortak nesne gerçekleştirmek istemez. Yataktan adam kazanmak yavuz çetince gelir. Bu nedenledir ki sonbahar-kış aylarında bunalım olayları artmaktadır. Kuzey vatanlarında de bunalım ve intihar olayları henüz fazladır. Güneşin yaymış bulunduğu ışıkların bedenimize erke vermesi, akıllılık düzeyimizi arttırması, vücudumuzdaki D vitamini emilimini sağlaması sebebiyle yazları henüz zait hissediyoruz. Bu sebeple ilkbahar-yaz aylarında bariz havaya çıkmak, güneşin tadını boşaltmak ruhsal bağışıklık düşüncesince giriş döndürücü önemlidir.''

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ