USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sağlık Bakanı Koca: 27 bin kontratlı hekimin en geç 15 Ocak'a denli havadan ataması yapılacak

Sağlık Bakanı Koca, 32 bin polikliniğe 32 bin tıbbi yazman alımı kapsamında önce 16 bin alıma müteveccih kılavuzun doğacak hafta yayımlanacağını, 27 bin kontratlı hekimin de en geç 15 Ocak'a denli havadan atamalarının yapılacağını bildirdi.

Sağlık Bakanı Koca: 27 bin kontratlı hekimin en geç 15 Ocak'a denli havadan ataması yapılacak
25-11-2022 01:57
TBMM

Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesi üstündeki görüşmelerde milletvekillerinin istifham ve eleştirilerini yanıtladı.

Komisyonda meydana getirilen değerlendirmelerin, ayrımlı basar açılarının sağlığın geliştirilmesine ulama ölçü amacını taşıdığına inandığını aktaran Koca, ulama sunan, dayanak veren, huzur çıkan, itiraz fail kâffesi görüşleri dikkate aldığının altını çizdi.

Koca, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üstünden termin alınamadığına müteveccih sorulara karşılık, global salgınla uğraş zamanında hastanelerin başı çeken görevi üstlendiğini, elde edilmiş başarının indinde vatandaşların biriken borda bordaya keyif talebinin de oluştuğunu ve natürel kendisine bu durumun MHRS'ye yansıdığını dile getirdi.

MHRS'den günce oluşturulan randevular yüzdelik 40 artışla 945 bine çıktı

Kovid-19 vakalarının koyu biçimde otama edilmiş bulunduğu devirde üstelik başka hastaların taleplerini karşılamaya kayırma edildiğini vurgulayan Koca, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Salgının yükünün hafiflemesiyle baş başa etraflı keyif tesislerinde keyif hizmetlerini degaje borda bordaya yelpazede sunmaya başladık, mevcud kapasitelerimizi de hızlıca aktive ettik. Ayaktan parasız onama kapasitemizi artırdık. 2020'de maaş 13 milyon bulunan poliklinik araştırma sayımızı 2022 Ekim kocaoğlan bakımından 26 milyona ulaştırarak mevcud kapasitemizi 2 katına çıkardık. Bu kopya müstevli önceleri devre bulunan 2019'un da üstünde borda bordaya fariza kapasitesine ulaştığımızı göstermektedir.

Hastanelerimizde pandemi önceleri devirde günce 672 bin MHRS randevusu açılırken çağ yüzdelik 40 artışla 945 bine derece çıkmıştır. Randevu sahaların dörtte birinin doğrusu yüzdelik 25'inin de randevularına gelmediğini bildirmek istiyorum."

"Hastanelerden günce 1,2 milyon parasız fariza alıyor"

Bakan Koca, hastanelerde günce 1,2 milyon hastanın fariza aldığını ve bunu 1,5 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, bu maksat doğrultusunda probleminin umumi kendisine çözüleceğini ve çabucak birtakımı branşlarda sıkıntıların azda olsa sürebileceğini anlatım etti.

Koca, MHRS indinde hastanelerde ayaktan randevusuz başvuran hastaların da araştırma edildiğine dikkati çekerek, "Randevulu olsun olmasın, günce kestirmece 1,2 milyon hastamız hastanelerimizden fariza almaktadır, borda bordaya numara evre familya hekimleri dışında. Bunun yarıdan fazlasını termin almaksızın araştırma olanlar oluşturmaktadır. Yani 1 milyon 200 bin yekûn bakılan hastanın 550 bini MHRS'den, 650 bini ise termin almadan gelmiş şekilde araştırma olmaktadır." bilgisini paylaştı.

Hastanelerdeki cerrahi müdahale sayısının 2020'de yekûn 4,3 milyon, 2021'de 6,6 milyon bulunduğunu anlatım fail Koca, bu senenin 9 ayında 5,8 milyon cerrahi müdahale gerçekleştirildiğini ve sene nihayetinde sayının kestirmece 8 milyona ulaşmasının öngörüldüğünü bildirdi.

MHRS'deki birtakımı problemlerin üstesinden doğmak düşüncesince koyu borda bordaya güç gösterdiklerini ve er devre neticelerini görmeye başladıklarını tamlayan Koca, randevusuna gelmeyen hastalardan küsurat boşlukları dolduracak önlemler alındığının da altını çizdi.

Hasta yoğunluğunun çok bulunduğu hastanelerde emek sonrası emek vermeyi özendirecek tensikat yapıldığını, mağdurluk oluşmaması düşüncesince süreci semt ve alan bazında devim bilimi borda bordaya biçimde yönetmeye çalıştıklarını tamlayan Koca, "Sorunun farkındayız, hal planımız da var ve yavaş yavaş uyguluyoruz. Yakında hakeza borda bordaya gündemimiz olmayacak." dedi.

27 bin kontratlı doktor ve 32 bin tıbbi yazman alımı

Bakan Koca, Beyaz Reform'la baş başa hekimlerin kamuya devir taleplerinin arttığına ve bunun yansımasını evvel havadan atamada 6 bine andıran hekimin yerleşmesiyle görüldüğüne dikkati çekti.

Kontenjanlar 3 büküm artırılmasına mukabil TUS sonrası doluluk oranının yüzdelik 100'e andıran seviyeye ulaştığına ayraç fail Koca, bunun Beyaz Reformda asistanlığa ve uzmanlığa sunulan önemin evvel neticelerinden bulunduğunu söyledi.

Bakan Koca, "Her polikliniğe borda bordaya tıbbi yazman vererek hekimlerimizin verimliliğini henüz da artırmaya çalışıyoruz. Bunun düşüncesince 32 bin polikliniğe 32 bin tıbbi yazman alıyoruz ve evvel 16 bini de doğacak hafta mürşit yayınlandığında görmüş olacağız. Sözleşmeli doktor kadrolarını da yaygınlaştırıyoruz, böylecene başağrısı çektiğimiz yerlerde doktor istihdamını motivasyon ediyoruz. Yani 27 bin kontratlı hekimin de en geç 15 Ocak'a derece havadan atamalarını yapacağız." dedi.

"Şehir hastanelerinde güvence kendisine ödenen borda bordaya tane eder kira"

Bakan Koca, kent hastaneleriyle ait sorulara karşılık, bu hastanelerin öneminin global müstevli zamanında görüldüğünü vurguladı.

Salgın zamanında amme hastanelerinin yekûn karşıladığı parasız yükü yüzdelik 84'ken, üniversitelerde bu oranın yüzdelik 2'yi bulmadığını, yüzdelik 14'lük oranın ise hususi hastanelerde toprak aldığını söyledi.

Koca, Ankara'da Kovid-19 hastalarının yüzdelik 63'ünün çabucak kent hastanesinde otama edildiğine dikkati çekerek, şöyleki bitmeme etti:

"Üzerine basa basa söylüyorum; kent hastanelerinde ne parasız sayısı ne döşek doluluk payı ne koyu bakım doluluk payı ne de cerrahi müdahale sayısıyla ait rastgele borda bordaya güvence bahis konusu değildir. kent hastanelerinde güvence kendisine ödenen borda bordaya tane bedel, icar doğrusu kullanma bedelidir. kent hastanelerinin bunun haricinde yemek, güvenlik, laboratuvar, görüntüleme üzere almış bulunduğu 19 fariza bedeli var. Bunlar miktara dair fariza bedelleri ve süresi 25 sene değil, 5 yıl."

Miktara dair hizmetlerde borda bordaya eşik eder belirleme edildiğini ve bunda Sağlık Uygulama Tebliğinin (SUT) fiyatlarının uygulandığını özetleyen Koca, gösterdiği tablolar üstünden MR, tomografi, çağ sayımı üzere hizmetlerin eşik değerleri ve tenzilat oranlarına dair detayları paylaştı.

Koca, 2019'da meydana getirilen anayasa değişikliğiyle ayak tabanı ve çatı eder uygulamasının getirildiğini anımsatarak, "Şehir hastanelerinin derinlemesine devirde oluşacak finansal riski bu anayasa ile minimize edildi. O anayasa çıkarken mevcud sözleşmedeki icar ücretinin üstünde olmamak kaydıyla çıkmıştı. Bu sayede belirlenen çatı değerinden çok borda bordaya eder ödemeyeceğimiz kanunla dulda dibine alındı." değerlendirmesinde bulundu.

Şehir hastaneleri sözleşmesinde bulunmasına mukabil tıbbi uğur boncuğu hizmetin yükleniciden alınmasına da müsaade vermediklerini vurgulayan Koca, çatı uygulamasının, dolar ve enflasyonun faziletkâr bulunduğu bu dönemde, kamuya ağır katkısının bulunduğunu, ağır borda bordaya amme yararı oluşturulduğunu da dile getirdi.

"Mevcut hastaneleri yeniliyoruz"

Sağlık Bakanı Koca, "şehir hastanelerinin işlemesi düşüncesince başka hastanelerin kapatılacağı" iddialarına ilişkin, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin en iri kent hastanesi, Etlik kent Hastanesi açıldı. Soruyorum, kapanan sayrılarevi var mı? Zübeyde Hanım Doğumevi, kent hastanesinin dibinde onu üstelik kapatmadık halen. Hasta garantisi var ise neden kapatmıyoruz? Bu hastanelerden yenilenmesi gerekenleri de yeniliyoruz. Yatırım planına alındı, bulunan hastanelerimizi yeniliyoruz.

İlk yol söylüyorum; Dışkapı Hastanesinin düzeltilmiş biçiminde arttırma döşek kapasitesi 600, Onkoloji Hastanesinin arttırma döşek kapasitesi 600 ve Sami Ulus Hastanemizin de 300 arttırma döşek kapasitesiyle müzakere planlarına başlandı. En geç 6 ay içinde de ihaleleri yapılacak. Ankara Beştepe Devlet Hastanesi bitmeme edecek, Ulucanlar Göz Eğitim Araştırma Hastanesi de o kimliğiyle bitmeme edecek, ekibini güçlendirmeye bitmeme ediyor olacağız."

Bakan Koca, Dışkapı Hastanesinin yıkılarak baştan yapılacağını, Onkoloji Hastanesinin yıkılmadan 600 döşek ilaveyle baştan düzenleneceğini, Sami Ulusun ise baştan mensur edileceğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ