USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

'Savunma masraflarımız gelişigüzel zamankinden henüz ehemmiyetli duruma gelmiştir'

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Bulunduğumuz coğrafyada hiç kimseye ağırlık eğmeden durabilmemiz düşüncesince defans masraflarımız rastgele zamankinden şimdi ehemmiyetli duruma gelmiştir."

'Savunma masraflarımız gelişigüzel zamankinden henüz ehemmiyetli duruma gelmiştir'
06-12-2022 02:04
TBMM

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Gönül lüzum ki diyar şekilde asayiş risklerimiz elan az olsa ve bu bölgeye ayrılan oranı bambaşka bölgelerde kullanabilseydik. Ancak bulunduğumuz coğrafyada hiç kimseye mesuliyet eğmeden durabilmemiz düşüncesince defans masraflarımız değme zamankinden elan ehemmiyetli bir duruma gelmiştir." dedi.

Destici, TBMM Genel Kurulunda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üstünde meydana getirdiği konuşmada, 2023 bütçesini, kâffesi dünyayla baş başa Türkiye ekonomisini de etraflıca etkileyen pandeminin ve Rusya-Ukrayna ortada geçindiren savaşın sebep bulunduğu negatif şerait altında görüştüklerini söyledi.

Bölgedeki savaşlardan kaçan sivillerin Türkiye'ye sığınmalarının, Türkiye'nin 40 senedir bitmeme fail terörle mücadelesinin, Suriye, Irak, Ermenistan ve Yunanistan'ın vaziyetleri ve politikaları hasebiyle defans bütçesinin artmasına sebep olduğuna ayraç fail Destici, "Bulunduğumuz alanda devletimizin ve milletimizin haklarını korumamız, bu istikamette üstünlük kullanır bir duruma gelmemiz zımnında verilen kaldığımız yaptırımların maliyetleri, dakika ekonomiyle ilişik yaşadığımız sorunların ehemmiyetli beraberinde kısmına mefruşat hazırlamıştır." diyerek konuştu.

Bütçe giderleri ortada en aşkın dikkati çekici kalemlerden birinin de repo giderleri bulunduğunun altını çizen Destici, "Gönül lüzum ki tek repo giderimiz olmasın ancak değme ne derece akıbet senelerde beraberinde yükseliş olsa da akıbet 15 senenin averajının altında, güçlü enflasyonun bu derece erdemli bulunduğu beraberinde devirde gerçekleşmesiyle kestirim edilen beraberinde repo gideri kalemi bütçede toprak almaktadır." ifadesini kullandı.

Destici, bölük halkının kullandığı yalıtım ve saf kavara faturalarının ehemmiyetli beraberinde kısmının bütçeden desteklenmiş edilmesine, 2023 bütçesinde de bitmeme edileceğini kıvançla gördüklerini dile getirerek, desteklemelerin bölük halkı minimum barışma tutarı, tasarruf miktarı ve dirimsel düzeylerine mucibince yapılmasını istedi.

Bütçeden en aşkın muhassasat ayrılan 5 gurur içinde Milli Eğitim, Sağlık ve Milli Savunma bakanlıklarının toprak almasını ve toplanmış masarif içinde ekincilik dayanak noktası paylarının değme sabık sene elan da yükselmesini ehemmiyetli bulduklarını vurgulayan Destici, şöyleki bitmeme etti:

"Gönül lüzum ki diyar şekilde asayiş risklerimiz elan az olsa ve bu bölgeye ayrılan oranı bambaşka bölgelerde kullanabilseydik. Ancak bulunduğumuz coğrafyada hiç kimseye mesuliyet eğmeden durabilmemiz düşüncesince defans masraflarımız değme zamankinden elan ehemmiyetli bir duruma gelmiştir. Amerika de, yayılmacı öteki ülkeler de, onların uşağı yıldırı örgütleri ve ya içerideki uzantıları da ne derece huzursuz olurlarsa olsunlar, öz İHA'larımızı, SİHA'larımızı, öz harp uçağımızı, öz füzelerimizi yapmaya; ülkemizin ve milletimizin varlığına harp açmış olanları dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar bulup bulunmayan etmeye bitmeme edeceğiz."

- "Türk bürokratlarına ve akademisyenlerine mamul saygısızlık"

Destici, 2023 bütçesinde toplanmış gelirlerin kestirmece yüzdelik 84'lük kısmının, bağış gelirlerinden oluştuğunu, bunun iri kısmının da halen bilvasıta vergilerden karşılandığını belirterek, bu oranın, mütekâmil ülkeler averajı bulunan yüzdelik 35-40 seviyesine çekilmesi icap ettiğini söyledi.

Ana ihtilaf partisi Genel Başkanı'nın iktisat yönetimini ecnebi beraberinde danışmanın kılavuzluğunda yürüteceğini açıklamasının, en bol tabirle Türk bürokratlarına ve Türk akademisyenlerine mamul hürmetsizlik bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Destici, "Kendileri Genel Kurulda 'Ronaldo'yu, Messi'yi getireceğim' dedi. Biz Kurtuluş Savaşı'nı da öz evlatlarımızla kazandık, istikbalimizi de öz evlatlarımızla kuracağız. Biz, Ronaldolarla, Messilerle değil; Ardalarla, Emirhanlarla, Keremlerle, Abdulkadirlerle kazanacağız." diyerek konuştu.

Uyuşturucuyla mücadelenin, her insanın en rüçhan işlerinden birisi olması icap ettiğini özetleyen Destici, "Ancak Türk Devleti'ni, Türk İçişleri Bakanı'nı, polisimizi ve askerimizi narkotik ticaretine vasıtalık ettiğini ve bununla akan açığın kapatıldığını anlatmak bire beraberinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin kimyevi tabanca kullandığı iftirasında bulunduğu denli ülkemizin ve milletimizin itibarına siyasal hırslarla mamul beraberinde suikasttır." dedi.

BBP Genel Başkanı Destici, bütçe görüşmelerinde, Meclis kürsüsünde "Türkiye halkları" ifadesinin kullanıldığına ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Bu ülkede tek el olmaktadır o da Türk halkıdır, tek kavim olmaktadır o da Kürt'üyle, Türkmen'iyle, Çerkez'iyle, Laz'ıyla Türk milletidir. Her mevzuda bulunduğu denli bütçeyi de yıldırı propagandasına muhavvil yıldırı uzantılarının gazi Meclis'teki varlıkları Türkiye düşüncesince beraberinde ulusal asayiş meselesidir. Terör örgütünün siyasetçi şubesinin avukatlığını ve sözcülüğünü hazırlamaya soyunduğunuz PKK yıldırı örgütünün ülkemize ve milletimize maliyeti, Türkiye'nin dış, iç, özel, amme borçlarından, bütçede eleştirdiğiniz açıklardan katbekat fazladır. Okullarında bombalı saldırılarda katledilen evlatların katillerine dahi yıldırıcı diyemeyenlerin, bütçenin, harp ve repo lobilerinin bütçesi bulunduğunu söylemesi utanmazlıktır."

Öte taraftan bütçe üstünde şahsı namına yalan meydan HDP Mardin Milletvekili Ebrü Günay, 2023 bütçesinin beraberinde intihap bütçesi bulunduğunu ve kadro şekilde 'hayır' oyu vereceklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ