USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

SMA tedavisinde iki ilaç tedavi rehberinde

Spinal Musküler Atrofi (SMA) Bilim Kurulu toplandı. Toplantıda SMA taramalarının sonuçları, tedavisi bitmeme fail hastaların tedavi süreçleri ve tedavi yöntemlerindeki sonuç gelişmeler ele alındı.

SMA tedavisinde iki ilaç tedavi rehberinde
01-02-2023 03:09

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, güruh derhal sonra meydana getirdiği mukayyet açıklamada, “Bilindiği neredeyse SMA kalıtsal, ilerleyici, kronik, nörolojik nezdinde hastalıktır. 2016 yılına genişliğinde dünyada aşina nezdinde tedavisi sıfır bu illet zımnında hastalığın kimse 1 formu tanıdık bebeklerin yüzdelik 90'ına yakınını 2 yaşına gelmeden kaybediyorduk. 2016 senesinde Nusinersen aktif fiil maddeli ilacın dünyada uygulanmaya başlanmasından sonraları bu bebekleri yaşamda avlamak düşüncesince nezdinde olanak oluştu. Bu gelişimin doğrudan akabinde vatanımızda sağlam baş döndürücü evren ülkesinde kalıp olabilecek biçimde Nusinersen tedavisi topu topu hastalarımıza parasız adına verilmeye başlandı. Şu anda bin 24 hastamız bu tedaviyi parasız adına alıyor. Zaman içinde ilmî veriler bu tedavinin elan çalışan olması düşüncesince belkili bulunan en er vakitte uygulanmasının mukteza bulunduğunu gösterdi. Bunu getirmek düşüncesince yenidoğan devrinde hastalığın taranarak tedavinin mümkünse bulgular gelişmeden verilmesi önemlidir. Sağlık Bakanlığı adına bilgelik kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda ülkemizin herhangi nezdinde köşesinde doğan topu topu bebekleri kapsayacak biçimde Mayıs 2022'de SMA acemi doğan tarama programını başlattık. Bu kapsamda bugüne genişliğinde 753 bin 350 çocuk SMA açısından tarandı. Bu bebeklerden ilaç tedavisi alması gerektiği hekimlerince belirleme edilenlere en endamsız müddette tedavilerini ulaştırdık” dedi.

“Yenidoğan tarama programında tanılama alarak Nusinersen tedavisinin imla dozu tamamlanan bebeklerimizde evvela 6 maaş süreçte iyi kalım oranımız yüzdelik 100 adına gerçekleşti”
 

Erken tanılama ve tedavilerin önemine aksan meydana getirilen açıklamada, “Yenidoğan tarama programında tanılama alarak Nusinersen tedavisinin imla dozu tamamlanan bebeklerimizde evvela 6 maaş süreçte iyi kalım oranımız yüzdelik 100 adına gerçekleşti. SMA mevzusundaki ilmî gelişmeler yalnızca tedavi ile kısıtlanmış kalmadı. Hastalığın önlenmesi dair da akıbet 5 yılda ehemmiyetli gelişmeler oldu. Bilim Kurulumuzla beraberce bu gelişimleri inceden inceye strateji ettik ve dünyada baş döndürücü az ülkenin yapabildiği dünyaevi evveliyat tarama programını yaşama geçirdik. Bu izlence hem acemi evlenecek çiftleri bununla beraber istemeleri biçiminde bu yürütüm başlamadan evvela evlenmiş çiftleri kapsıyor. Bu taramada SMA taşıyıcılığı saptanan çiftlere kalıtım bilimi müşavirlik ve mıhlı çocuk sahibi olmalarını sağlayacak seçici hamilelik uygulaması parasız adına sağlanıyor. Ülkemiz bunu dünyada yapabilen beş altı ülkeden biridir” ifadelerine toprak verildi.

“SMA'da kullanılmak neredeyse geliştirilen öbür ilaçlarla ait ilmî gelişmeler de Bilim Kurulumuz aracılığıyla yakından strateji edilmektedir”

2 acemi ilacın SMA'da kullanılmak neredeyse incelendiğini tamlayan Bakan Koca, “İlk ilaç tedavisinin hastalarımıza ulaştırılmasının ve verilerinin strateji edilmesinin yanı esna SMA'da kullanılmak neredeyse geliştirilen öbür ilaçlarla ait ilmî gelişmeler de Bilim Kurulumuz aracılığıyla yakından strateji edilmektedir. Bu bağlamda Nusinersen ile beraberce Risdiplam aktif fiil maddeli ilaç ve Zolgensma isminde ilaçlarla ait topu topu veriler de izlenmektedir. Bu tedavilerin üçü de jen kesiksiz tedavilerdir. Her üç tedavinin de birbirlerine üstünlüğü gösterilememiştir. Bunlardan Risdiplam aktif fiil maddeli ilacın ülkemize girmesi düşüncesince mukteza kanuncu prosedürler ait şirket çeşidinden tamamlanarak başvurusu yapılmıştır. Hastalarımıza eriyik şeklinde ağızcıl yolla ödeme imkanı da sunacak bu ilaçla ait ilmî veriler değerlendirilmiş, ait ilacın ruhsatlandırılması düşüncesince akıbet etaba gelinmiştir. Bilim kurulumuzca meydana getirilen bugünkü toplantımızda ilacın ne biçimde hazırlanıp, hastalarımıza ne ulaştırılacağına genişliğinde keyif sistemimizin ilişkin sakıt topu topu detaylar inceden inceye değerlendirilmiştir. Bu ilaçla ait müsaade dönemini gelecek günlerde sonuçlandırmış olacağız. Bu ilacın etkinliği aşina Nusinersen tedavisinin uygulanmasının kuvvet bulunduğu hastalar düşüncesince alternatif adına sunulmasına değişmeyen verilmiştir. Ülke verileri arttıkça Bilim Kurulu çeşidinden yürütüm esasları baştan gözden geçirilecektir” dedi.

“SMA iane kampanyalarının hiçbirisine Sağlık Bakanlığı adına izin vermediğimizin bilinmesini isteriz”
Üçüncü alternatif adına tanıdık Zolgensma tedavisi ilişkin endişeler bulunduğunu fakat yurtdışında bazısı hekimler çeşidinden uygulandığını anlatım fail Koca, şunları kaydetti:

“Ayrıca hastalarımız düşüncesince üçüncü alternatif bulunan Zolgensma tedavisi ile ait topu topu ilmî verileri ve gelişimleri yakından strateji ediyoruz. Daha evvela de anlatım edilmiş bulunduğu üzere, Bakanlığımız düşüncesince esasi bulunan Bilim Kurullarımızın değerlendirmesi ve hastalarımızın toptan aktörlerin vereceği zararlardan korunmasıdır. Bu manada ismi sabık ilaçla ait lüzum ilmî veriler, gerekse hastalar ilişkin icraat dair ağır çekinceler oluşmuştur. İlacın ABD Birleşik Devletlerinde ruhsatlandırılmasına esasi yapılanma fail kontrol edin sonuçlarında tutarsızlıklar görülerek bu verilerin toprak almış bulunduğu ilmî neşriyat baş döndürücü prestijli nezdinde ilmî dergiden kaldırılmak mecburiyetinde kalmıştır. Etkisiz bulunduğu açık açık aşina teneffüs aletine basıcı Tip 1 ve bazısı Tip 2 hastalar ile semptomları müterakki çocuklara, ailelerinin hayalleri ile oynanması pahasına, gayrimenkul haricinde bazısı hekimler çeşidinden anlaşılan bazısı devletlerde ilaç uygulamaları yapılmaktadır. Bu noktada vatanımızda doğan herhangi nezdinde SMA'lı bebeğin etkinliği aşina nezdinde tedaviyi aldığını ve meydana getirilen SMA iane kampanyalarının hiçbirisine Sağlık Bakanlığı adına izin vermediğimizin bilinmesini isteriz. Zolgensma tedavisinin semptomlu hastalara kazanç göstermediği bilinmektedir. Ancak belirti gösteren, ayrıca cihaza ilişkin ve tedaviden tek kazanç görmeyecek bu hastalar düşüncesince bile kampanyalar yapılmaktadır. Hatta onayımız dışında, bu çeşit kampanyalarla gayrimenkul dışına götürülerek Zolgensma tedavisi düzlük ve üstünlük görmeyince gene Nusinersen tedavisine sürdürmek düşüncesince Bakanlığımıza müracaat meydana getirilen baş döndürücü sayıda bebeğimiz mevcuttur. Tüm bu tabloya karşın hastalarımıza ek nezdinde kazanç sağlayabileceği ihtimalini menfez gerisi etmemek düşüncesince ait şirket yetkilileri ile ülkemize ilacın girişi düşüncesince kanuncu nezdinde başvuruları olmamasına karşın görüşülmüş ve ilmî kanıtları gerçekleştirme edilerek Bilim Kurulumuza bu veriler baştan sunulmuştur. Bilim Kurulumuzca meydana getirilen değerlendirmede Zolgensma isminde ilaçla tedavinin öbür tedavilere üstünlüğünü yayınlayan mukayeseli nezdinde ilmî çalışmanın halen olmadığı görülmüştür. Ayrıca Avrupa İlaç Ajansı Zolgensma tedavisinde ortaya çıkan taraf etkisinde bırakır hasebiyle 12 aydan şişman ufaklıklara yaklaşan vakitte hacir getirmiştir. Bu gidiş Bilim Kurulumuz çeşidinden yakından strateji edilmektedir. Ancak, Zolgensma isminde ilacın 0-6 hafta yenidoğan taramasından mevrut semptomu sıfır SMA Tip 1 bebekler üstünde öbür ilaçlara benzeri etkinliği bulunduğunu yayınlayan akıbet 5 ay içinde gösterilen icraat bulunmaktadır. Yeni nezdinde tetkik yapılması düşüncesince ait firmadan dürüstlük hayat verileri istem edilerek acemi nezdinde istimara yapılmasının akla yatkın olabileceği düşünülmüştür. SMA Bilim Kurulumuz en endamsız müddette bu değerlendirmeyi yapacaktır.”

“Risdiplam müsaade müracaatını yapmış ve akıbet etaba gelmiştir. Zolgensma ise ruhsatlandırmaya esasi tek teşebbüste bulunmamıştır”

Risdiplam'ın ruhsatlandırma işlemlerinde sona yaklaştığını ve ruhsatlandırmanın önemi vurgulayan Koca, “SMA tedavisinde dünyada beğenilen üç ilaçtan Nusinersen vatanımızda ruhsatlandırılmış, Risdiplam müsaade müracaatını yapmış ve akıbet etaba gelmiştir. Zolgensma ise ruhsatlandırmaya esasi tek teşebbüste bulunmamıştır. Tedavinin izlenebilir ve emin uygulaması açısından ruhsatlandırma akıbet adım önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Umudun suistimaline şimdiye genişliğinde müsaade vermediğimiz neredeyse artık da müsaade vermeyeceğiz”

SMA hastaları düşüncesince realist ve ticari amaçlara maşa edilmeden keyif hizmeti düşüncesince çalıştıklarını anlatım fail Bakan Koca, açıklamasını şu biçimde tamamladı:
“SMA hastalarımız ve aileleri düşüncesince realist beklentilere mebni keyif hizmeti ve bakımını, ölçün hizmet kurallarına uyarak en yukarı kurda sürdürmeyi hedefliyoruz. Özellikle göstermek isteriz ki, umudun suistimaline şimdiye genişliğinde müsaade vermediğimiz neredeyse artık da müsaade vermeyeceğiz. Ailelerimizin umudunun ticari amaçlara maşa edilmesine isteme göstermeyeceğiz. Daha evvela evlatlarımızın denek adına kullanılmasına müsaade vermeyeceğimizi bildirme etmiştik. Bu konumumuzu koruduğumuzun bilinmesini isteriz. Ancak ilmî kanıtla etkinliği tanıtlama edilmiş herhangi nezdinde tedavi düşüncesince ise müstelzim kolaylığı sağlamaya hazırız.”

Musa Enes Aksakal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ