USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Stoltenberg: “İsveç ve Finlandiya terörle mücadelede Türkiye’ye tam destek sözü verdi”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiya ortada imzalanan kuma muhtıra imzalanmasının arkası sıra düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, "İsveç ve Finlandiya'nın terörle mücadelede Türkiye'ye tam destek sözü" verdiğini aktararak, "Finlandiya ve

Stoltenberg: “İsveç ve Finlandiya terörle mücadelede Türkiye’ye tam destek sözü verdi”
29-06-2022 02:03

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenecek bulunan NATO Liderler Zirvesi evveliyat Türkiye, İsveç ve Finlandiya ortada imzalanan kuma memorandumun peşinde matbuat toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç bugün müşterek muhtıra imzaladı ve Türkiye'nin endişeleri ele alındı. Bunların ortada terörle mücadele ve tabanca ambargoları mevzuları da arazi almaktadır. Başka tek müttefikimiz Türkiye denli ağırbaşlı terör saldırılarının gayesi olmamıştır. Bu saldırılar ortada terör örgütü PKK'nın saldırıları da arazi almıştır" dedi.

PKK aktivitelerine akıbet verilecek

Stoltenberg, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç hükümetleri, terörle mücadelede işbirliğini ilave üstüne mutabakata vardı. NATO müttefikleri namına İsveç ve Finlandiya, millî düzenlilik endişelerine gönül rahatlığı Türkiye'ye tam destek vermeyi üstlenme etti. Bu, iç yasalarla baş başa PKK aktivitelerine akıbet hasretmek ve Türkiye ile kabahatli iadesi üstüne anlaşmayı da içermektedir" dedi.

Stoltenberg'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür

Stoltenberg, "Birlikte göstermiş olduğumuz ilerlemenin ışığında Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmalarını desteklemeyi bildirme etmiştir. Bunun düşüncesince Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürname kılmak istiyorum. Ayrıca Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö ve İsveç Başbakanı Andersson'a da müspet görüşmeleri düşüncesince teşekkürname ederim" dedi.

“NATO`nun açıkça bap politikası, zamanı müşterek başarıya ulaştı”

Stoltenberg, "NATO'da düşün ayrılıklarımız ne olursa olsun rastgele devir oturup konuşabileceğimizi, kuma müşterek noktada buluşabileceğimizi ve rastgele muhtelif problemi çözebileceğimizi söyledik. NATO'nun açıkça bap politikası, zamanı müşterek başarıya ulaştı. Finlandiya ve İsveç'i ittifaka bildirme etmek, onları ve NATO'yu güçlendirecek. Avrupa ve Atlantik alanını hâlâ sakıncasız bir duruma getirecek. Onlarca senenin en iri tehdidiyle gönül rahatlığı karşıya olduğumuz bu sürede bizi hâlâ da çelimli kılacaktır" dedi.

"Finlandiya ve İsveç, suçluların iadesinde Türkiye ile çalışacak"

Stoltenberg, suçluların iadesi konusunda, "Finlandiya ve İsveç'in terör ve zanlı insanların iadeleri üstüne Türkiye ile çalışmaya müheyya olduklarını fakat bire müşterek sürede bu iadeli periyodunun Avrupa İade Sözleşmesi'ne gereğince gerçekleşeceğini söyleyebilirim" ifadelerini kullanarak, "İade, NATO müttefiklerinin, yıldırıcılık yahut öteki kusur faaliyetleriyle ilişik müdellel mesail olduğunda hazırlamaya bitmeme edeceği müşterek şeydir" dedi.

“Terörizmin, topu topu biçimleriyle savaşmamız gerekir”

Stoltenberg, "Terörle mücadelede kuma müşterek çıkarımız olduğunda,hemfikir olabileceğimize inanıyorum. Terörizmin, topu topu biçimleriyle savaşmamız gerekir. Şimdi üstünde anlaşmaya varılan kuma uzlaşma bu hakikatı yansıtıyor. Liderleri müşterek araya getirebildiğimiz ve arkası esna yetkililerimizle üstünde haftalarca devam eden çalışmaların sonucundan memnunuz. Liderler bugün Madrid'de sonuncu anlaşmayı bilmek düşüncesince müşterek çözüme vardılar. Tarafların taahhütlerini adına getireceğinden banko eminim" dedi.

İmzalanan memorandumda Finlandiya ve İsveç'in, Türkiye'ye tabanca ambargosu kullanmayacağına müteallik stabil ifadelerin bulunduğunu tamlayan Stoltenberg, "Müttefiklerin birbirlerine gönül rahatlığı tabanca ambargosu olmaması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Stoltenberg ayrıca, ferda İsveç ve Finlandiya'nın NATO Liderler Zirvesin'de çağrılı dünya statüsünde bulunacağını söyleyerek, "Yarın anlaşma liderleri, İsveç'i NATO üyesi namına çağırma kılmak düşüncesince görüşecek ve bu şahika ondan sonra çağrılı dünya statüsünde olacak. Daha sonraları bunun meclislerde onaylanma süreci olacak" dedi. Stoltenberg, "Resmi namına çağırma edilmeden geçmiş Katılım Protokolünü imzalamamız gerekiyor. Ancak bu, bu zirveden sadece sonraları gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

Türkiye'den İsveç ve Finlandiya'ya yeşil ışık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, meydana gelen murabba zirvenin arkası esna Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine yeşil enerji verdiğine müteallik kuma muhtıra imzalandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç Dışişleri Ann Linde'nin imza attığı memorandumda, “İttifakın en esas unsurlarından bir tanesi unsur ülkelerin ulusal güvenliğinin yanı esna arsıulusal sulh ve istikrara aracısız yıldırma dokuma fail terörizmin topu topu şekil ve tezahürleriyle mücadelede tam el birliği ve işbirliğidir”, “Finlandiya ve İsveç, PKK'nın yasaklanmış müşterek terör örgütü bulunduğunu konfirmasyon eder. Finlandiya ve İsveç, PKK ve öteki topu topu yıldırıcı örgütlerin, bunların uzantılarının faaliyetleri ile iltisaklı kurumlar ve paravana örgütler içinde arazi düzlük yahut bu terör örgütleriyle bağlantısı mevcut insanların faaliyetlerini engelleyeceklerini üstlenme eder. Türkiye, Finlandiya ve İsveç bu terör örgütlerinin faaliyetlerini engel olmak üzere aralarındaki işbirliğini artırmaya değişmeyen vermişlerdir. Finlandiya ve İsveç, bu terör örgütlerinin emellerini reddeder” ve “Buna ilaveten, Finlandiya 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren Ceza Yasası'nda icra ettiği müşterek saf değişiklikle cezalandırılabilir terör suçları kapsamına acemi ameliyat eklemiştir. 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe giren bu akıbet değişimlerle yıldırıcı grupların faaliyetlerine iştirak suçunun kapsamı genişletilmiştir. Aynı zamanda, kamusal bölgede terörizmi kımıldatma eylemleri ayrı müşterek kusur namına cezalandırılmıştır. İsveç, acemi ve hâlâ çalışan müşterek Terör Suçları Kanunu'nun 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe gireceğini ve hükümetin terörle mücadele mevzuatını hâlâ da takviye edeceğini konfirmasyon eder” denli maddelere arazi verdi.

Aylin Albayrak

İLGİLİ HABER
Türkiye-İsveç-Finlandiyadan Ortak Momerandum Türkiye-İsveç-Finlandiya’dan Ortak Momerandum
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ