USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Artık arsıulusal ölçekte rakiplik edebilecek ortak pozisyona ulaştık

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Yerli sefine yapım sanayisinde ve uzantısı bulunan su altı teknolojisinde bundan sonra arsıulusal ölçekte rakiplik edebilecek birlikte pozisyona ulaştık." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Artık arsıulusal ölçekte rakiplik edebilecek ortak pozisyona ulaştık
24-09-2022 20:02
İstanbul

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Gözümüzü beraberinde yekta tane saniye kapatmamıza müsaade vermeyen bu coğrafyada ayakta eğlenmek düşüncesince tamamen davranışlarında ölçülü kazanmak mecburiyetindeyiz. Armelsan millî ve arsıulusal boyutta en yukarı kurda domestik ve ulusal katkıyla Türk defans sahasının gereksinimlerini karşılamak, ati uygulayım bilimi ve doğurucu sürdürülebilir analizör arz etmek benzeri faaliyetlerine başlamıştır." dedi.

Şentop, Pendik'te meydana gelen Armelsan Yeni Ar-Ge Merkezi Açılış Töreni'ndeki konuşmasında, Türkiye'de sonuç senelerde amme ve hususi bölüm şirketleri aracılığıyla meydana gelen izlemsel yatırımlar ortada en aşırı dikkati çekenin defans endüstri dalında yapılanlar bulunduğunu söyledi.

Dünyanın en iri 100 defans firması ortada 7 Türk firması bulunduğunu tamlayan Şentop, bu firmaların sayısının şimdi da artacağına inandığını dile getirdi.

AR-GE faaliyetlerinin önemini idrak etmek düşüncesince 21. yüzyılda devletlerin geçirdikleri değiştirmek görmenin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu kaydeden Şentop, "Bu değişim, dönemler ve dalgalar şeklinde bitmeme etmekte ve diyar ekonomilerine ilerlemek düşüncesince fırsatlar sunmaktadır. Bunların değerlendirilmesinde Almanya, Çin, Güney Kore denli ülkeler konkre örneklerdir. Saydığım devletlerin tamamında büyümenin peşindeki asıl antipatik güç, politik istikrarla beraberce AR-GE faaliyetlerine maruz ehemmiyet ve bu bölgelerde meydana getirilen yatırımlar olmuştur." diyerek konuştu.

Şentop, AR-GE'ye meydana getirilen harcamaların hem firmaların büyümesini sağladığına bununla ortak diyar ekonomilerinin gelişmesinde beraberinde kuvvet olduğuna ayraç ederek, evren ticaretinin 2020 senesinde beraberinde hacim daralsa da 2021'de baştan faiz zımnında girdiğini ve mecmu ticaretin 20 trilyon dolara ulaştığını aktardı.

Aynı süreçte evren ekonomilerinin mecmu katışık hasılasının 95 trilyon dolara ulaştığını bildiren Şentop, oluşan katışık hasıladan en iri oranı dünyada önde mevrut biraz kaslı ülkenin aldığını söyledi.

Şentop, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"21. asrın sonlarına denli dünyanın en iri şirketleri, arsa yağı ve otomotiv alanındaki şirketlerdi. Bugün ise bu tertip değişmiştir. Artık bilgisayar, elektronik, yazılım ve genel ağ dalında çalışkanlık yayınlayan firmalar günümüzün en iri ve en çabuk büyüyen şirketleri durumuna gelmiştir. Piyasa değerleri milyarlarca dolar fail bu firmaların kendileri ve bulundukları ülkeler, devletler, araştırı ve geliştirmeye hususi ehemmiyet sağlayan devletlerdir, ülkelerdir. Bugün AR-GE masraflarında reis diyar ABD Birleşik Devletleri'dir. Dünyadaki araştırma, geliştirme, harcamalarının 4'te bir tanesi ABD Birleşik Devletleri kabilinden gerçekleştirilmektedir. Onu 400 bilyon dolara DOĞRU masrafıyla Çin izleme ediyor. Bu dü ülkenin toptan katışık hasıladan aldıkları hisse ise mecmu yüzdelik 40'ı aşmaktadır. Bu oran, devletlerin gelişmişlik seviyelerine, ekonomilerinin büyüklüklerine gereğince de azalarak bitmeme etmektedir."

Türkiye'de ise eskiden AR-GE'nin boşlama edilmiş beraberinde madde bulunduğunu tamlayan Şentop, "Ancak doğrudan rastgele bölgede yer aldığı denli sonuç senelerde AR-GE dair da beraberinde kafa devrimi gerçekleşmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde meydana getirilen bu 20 yıldaki gelişimin, değişimin en ehemmiyetli unsuru nelerdir diyerek sorulduğunda verilmesi müstelzim cevap, benim kanaatimce beraberinde kafa devrimidir. Al-kullan yerini üret-sat anlayışının almasından itibaren AR-GE'ye hem devletimiz bununla ortak hususi şirketlerimiz müstelzim önemi vermeye başlamışlardır. Son senelerde kalan istihsal ve dış satım kapasitemizin peşinde AR-GE masraflarına ayrılan eşme aşırı ehemmiyetli beraberinde arazi tutmaktadır. Gayrisafi pastadan ayrılan miktarın artmasının yanı esna 2002 senesinde AR-GE faaliyetlerinde etkin insan sayısı bugüne kıyaslandığı devir 2,5 kattan beraberinde tomar artmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

"Artık arsıulusal ölçekte rakiplik edebilecek beraberinde pozisyona ulaştık"

Şentop, Armelsan'ın suyun altıyla ilgilenen beraberinde düzentileme sahasını yeğleme ederek gözle görülmeyen fakat Türkiye'nin güvenliği düşüncesince aşırı kalburüstü bulunan beraberinde mevzuya odaklandığına dikkati çekerek, "Yerli sefine yapım sanayisinde ve uzantısı bulunan su altı teknolojisinde bundan hakeza arsıulusal ölçekte rakiplik edebilecek beraberinde pozisyona ulaştık. Yerli ve ulusal gemilerimize 600 mt. derinliğe denli bulunan halis muhlis denizaltılarımıza sahn desteği veren, personelini o derinliklerde gerektiğinde kurtaracak rastgele kabil yeteneğe eş kusursuz teşekküllü tıbbi imkanlarla donatılmış araçlarımızla alım çalım duyuyoruz." diyerek konuştu.

Türkiye'nin ulusal teknolojilerin önünü açacak, insansız ve özerk su altı araçlarının üretimi çalışmalarına hızını artırarak bitmeme ettiğini özetleyen Şentop, bu çalışmaların sonuç senelerde görülmedik iri gelişmeler yayınlayan SİHA ve İHA'lar bulunduğunu belirtti.

Şentop, bu cins çalışmaların Türkiye'nin hasiyet sahasını ve enerjisini artırmaya misyon edeceğini kaydederek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Nükleer tehditler, halis muhlis dünyanın uyacağı beraberinde halde ve yoğunlukta dile getiriliyor. Savaş bundan hakeza evvel asırların silahlarıyla değil, 21. asrın teknolojik savaş teknikleriyle gerçekleşecektir. Bu dünkü teknolojiler insanoğlu arasındaki mesafeyi daralttıkça tahribat ve ahiret yolculuğu oranlarında da artışları rüyet ediyoruz. Bu durum, halis muhlis evren düşüncesince iri beraberinde tehdittir. Barış ve huzurun teminatı Türkiye'nin bu teknolojilere eş olması ve bu bölgelerde envestisman yapması, balans ve caydırıcılık bakımından, ulusal menfaatlerimizin himayesi itibarıyla aşırı önemlidir. Hiç kimselerle hasım kazanmak istemeyiz. Ancak bizlere adavet edecek olanlardan şimdi çelimli ve teknolojik kendisine onlara gereğince şimdi kuvvetli kazanmak mecburiyetindeyiz. Özellikle başkalarının rüzgarıyla yelkenli açan Yunanistan denli başı çeken değil, vagon ülkeler düşüncesince söylenecek beraberinde yekta tane lafımız vardır, bizim muhatabımız gerçekte kuklalar değil onları yönetim fail kuklacılardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Dünya beşten büyüktür.' ifadesi emektar evren düzenine huzur aşırı ehemmiyetli beraberinde cevaptı. Son Birleşmiş Milletler toplantılarında o 5 diyar başkanlarının da ortada bulunmuş yer aldığı nice insan bundan hakeza 5'ten iri beraberinde evren gerçeğini gerçeklik eden, ikrar ettiklerini ortaya koydu. Düzenin değişmesi icap ettiğini şahsen onlar anlatım ettiler. Bu nedenle dünkü evren düzeni, çalışarak ve yöntemince esasta başlamıştır. Kovid-19 sonrası ortaya çıkan iktisadi daralmalar ve restleşmeleriyle yabanıl anamalcı düzenlerin ve egemenlerin dünyayı dokunaklı noktalara düşürdüğü yıllardan geçiyoruz. Her zamankinden şimdi davranışlarında ölçülü ve azimli politikalar seyrediyor olmamız evren barışı itibarıyla aşırı beraberinde tomar ehemmiyetli beraberinde katkıdır. Tarih bunun hakeza bulunduğunu da gösterecektir."

Türkiye'nin bulunmuş yer aldığı coğrafyanın karakteri nedeniyle dünkü zorluklarla huzur karşıya olduğuna ayraç fail Şentop, çalışmalara ve dünkü teknolojilerle verilecek desteklere Türkiye'nin ve dünkü evren barışının gereksinimi bulunduğunu kaydetti.

Şentop, "Gözümüzü beraberinde yekta tane saniye kapatmamıza müsaade vermeyen bu coğrafyada ayakta eğlenmek düşüncesince tamamen davranışlarında ölçülü kazanmak mecburiyetindeyiz. Armelsan millî ve arsıulusal boyutta en yukarı kurda domestik ve ulusal katkıyla Türk defans sahasının gereksinimlerini karşılamak, ati uygulayım bilimi ve doğurucu sürdürülebilir analizör arz etmek benzeri faaliyetlerine başlamıştır." ifadelerini kullandı.

"Yürüyüş yetmez, koşmamız lazım"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de açılışı meydana getirilen Armelsan'ın Büyüyen ve gelişen defans sanayisinde dünkü beraberinde eklenmiş bedel sağlayacağını söyledi.

Demir, "Savunma endüstri beraberinde zincir, beraberinde bütündür. Milli ve domestik uygulayım bilimi hamlemizi bitmeme ettiriyor. Gerek kamuda lüzum vakıfta gerekse hususi şirkette olsun kılıç bu ailenin üyeleri kendisine onlarla beraberce yürümeyi ve bu piyasası dünyanın en önde geleni yapmayı maksat edindik. Şimdiye denli muhtelif adımlar atıldı lakin gidiş yetmez, koşmamız geçişsiz zira Türkiye'nin aşırı şimdi çelimli yerde olması gerekiyor." şeklinde konuştu.

İnsansız unsurların aşırı ehemmiyetli bulunduğunu dile getiren Demir, geleceğin savaşçı ve uygulayım bilimi içinde insansız sistemlerin aşırı ehemmiyetli gösteriş oynayacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve beraberindekiler, Armelsan'ın oluşturulan merkezini gezerek, defans sanayisinde geçer cihazlar kendince bilim aldı. Şentop, Armelsan'ın haysiyet defterine imza attı.

Programa, Armelsan Savunma Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin Karakaş ve davetliler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ