USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

TBMM Başkanı Şentop: Macaristan ile zamanı ve kültürel ilişkilerimiz de var

TBMM Başkanı Şentop, "Macaristan ile ilişkimiz hoppadak hükümetler arası ve parlamentolar arası değil, bire bir sürede kuma kökenlere dayalı zamanı ve kültürel ilişkilerimiz de var." dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Macaristan ile zamanı ve kültürel ilişkilerimiz de var
30-09-2022 00:00
Budapeşte

Resmi temaslarda mevcut kazanmak neredeyse hükûmet merkezi Budapeşte'de mevcut TBMM Başkanı Mustafa Şentop, matbuat mensuplarına, Macaristan ziyaretini ve gündemi değerlendirdi.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Ulusal Meclis Başkanı Laszlo Köver ve Başbakan Viktor Orban ile görüştüğünü tamlayan Şentop, bu görüşmelerde hem düet ilişkileri hem de diyalekt vaziyeti ele aldıklarını söyledi.

Siyasetin, rasyonalite, makuliyet ve öz halkının menfaatini fikren yapıldığını ve bu kapsamda Türkiye'nin Macaristan ile nice mevzuda ayrımsız fikirde bulunduğunu tamlayan Şentop, "Bu harp (Rusya-Ukrayna) sürecinde ortaya çıkan erke krizi ve besin krizi bağlamında yaşananlar az buçuk Avrupa'nın, ayrıksı ülkelerindeki politikacıların dalavere ve siyasetle ilişik bu dü ehemmiyetli esası menfez gerisi ettiklerini gösteriyor. Bir kat tahsil edilen kararların ehemmiyetli müşterek bölümü uygun değil, öbürü yandan halkın menfaatlerini gözeten kararlar değil. Siyaset ve yönetimde realist yaklaşımlar önemli. Ben burada Macar siyasetçilerin realist yaklaşımlar ortaya koyduklarını görüyorum." dedi.

Türkiye'nin girişimiyle hububat koridoru ve tutsak takası kadar konkre sonuçlar elde edildiğini ve bunun Macar politikacılar çeşidinden da ölçüm edildiğini vurgulayan Şentop, "Türkiye'nin savaşçı dü diyar arasında, Rusya ve Ukrayna arasında, önceki ateşkesi gelmek elan sonraları mihman barışı organizasyon buyurmak düşüncesince Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yaptığı emekleri burada şişman müşterek takdirle karşılıyorlar." niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Orban arasındaki andıran dostluğun, hükümetler arası ve dü diyar arasındaki ilişkilere yansıyan aşırı müspet yönleri bulunduğunu kail Şentop, "Macaristan ile ilişkimiz hemen hükümetler arası ve parlamentolar arası değil, ayrımsız sürede eş kökenlere müstenit zamanı ve kültürel ilişkilerimiz de var. Hatta tığ Macaristan'ı karındaş ve hısım camia kendisine görürüz, onlar da bizi anca görüyor." dedi.

Macaristan'ın, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini desteklediğini, başkaca AB ile Türkiye ortada müspet müşterek gündemin oluşması anlamında hız de gösterdiğini kaydeden Şentop, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Avrupa Parlamentosu'nda Macar milletvekillerinin bu yönde gayretleri de var. Bu da hemen düet ilişkilerin güzel gidiyor olmasından meydana gelen müşterek özellik değil, doğrusu aşırı çelimli müşterek art planı da var. Türkiye kadar müşterek ülkenin AB içinde popülasyon olarak, faziletkâr hesaplı gücü ve mecmu büyüklüğü bakımından Türkiye'nin AB'de dünkü müşterek balans oluşturabilecek, hassaten İngiltere'nin ayrılmasıyla ortaya çıkan müşterek balans bozulmasını düzenleyebilecek müşterek diyar kendisine Türkiye'yi gördüklerini anlatım ettiler."

Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında laflarına de reaksiyon yayınlayan Şentop, "Tabii şişman müşterek densizlik, aşırı açıkça bildirmek lazım. Bir parlamentoda Başkan Yardımcısı pozisyonuna mevrut bulunan müşterek siyasetçinin ki yaşı bakımından da görmüş geçirmiş müşterek politikacı bulunduğu anlaşılıyor, hakeza müşterek bireyin arkadaş ve bağlaşık müşterek ülkenin Cumhurbaşkanıyla ilişik bu biçimde hitabı kendini bilmezlik, şişman müşterek densizlik ve terbiyesizlik. Çok açıkça söyleyelim. Tabii buna müteallik ego muhatabım kendisine Federal Meclis Başkanına müşterek varakpare yazdım, bu mevzuyla ilişik hem duyduğumuz hastalığı ve kınadığımızı anlatım ettim hem de bununla ilişik Alman parlamenterlerden de Meclis Başkanı ilkin kazanmak neredeyse müşterek davranış beklediğimizi anlatım ettim mektupta." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ