USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tescilli Erzincan tulum peynirinin yayladan sofraya yolculuğu

Erzincan'ın tescilli tulum peynirinin faziletkâr rakımlı yaylalardan sofraya yolculuğu başladı.

Tescilli Erzincan tulum peynirinin yayladan sofraya yolculuğu
27-09-2022 14:01
Erzincan

Yörede nisan-mayıs aylarında küçükbaş hayvanlarını kestirmece 1500-3000 rakımlı, varlıklı nebat örtüsüne ehil yaylalarda besleyici göçerler, elde ettikleri sütü Kemah tuzu ve tabii yerine meydana getirilen peynir mayası (şirden) kullanarak tulum peyniri hazırlıyor.

Çiğ akkaraman koyunu ve karakeçi sütünden imal edilen peynir, koyun postundan meydana getirilen tulumlar, plastik bidonlar ile vakumlu ambalajlara basılıyor.

Coğrafi işaretli tulum peyniri, 1 maaş istihsal ve 3 maaş da depolardaki "olgunlaşma süreci"nin arkası sıra sofralara ulaştırılıyor.

"İyi ortak zaman geçirdik"

Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, AA muhabirine, şehirde sabık yıllara nazaran küçükbaş efsanevi sayısında yüzdelik 10 artım bulunduğunu söyledi.

Yörede 300 bini deneysel 550 bin küçükbaş hayvanın bulunduğunu anlatım fail Şahin, şöyleki konuştu:

"8-9 bin tona yaklaşan peynir üretimimiz bulunuyor. İnşallah bu peynirimiz, yurdumuzun ayrışık bölgelerinde yurttaşlarımızın sofralarında yerini alıyor. Özellikle Erzincan tulum peynirinin coğrafi işaretli bulunduğunu ifşa etmek istiyoruz. İyi ortak zaman geçirdik, yayla sezonunda da dört başı mamur üreticilerimize teşekkürname ediyoruz."

Peynirin kestirmece 3 ay olgunlaşmasını beklediklerini özetleyen Şahin, "Coğrafi işaretli tulum peyniri, şu anda istihsal safhasından yurttaşlarımızın sofralarına sekte safhasında. Artık peynir sezonu açıldı. Vatandaşlarımızın ilkin uyanıklık etmesi müstelzim husus, 3 ay olgunlaşması müstelzim peyniri, güvendikleri ve bildikleri üreticilerden almasıdır." niteleyerek konuştu.

Göçerlerden 61 yaşındaki Sefer Durmuş da april ayında sürüleriyle yaylaya çıktığını belirterek, "Hayvanlarımızı otlaklarda otlattık. Elde ettiğimiz sütlerden peynir yaptık. Bu yıl peynirden de sütten de memnunuz. Artık adım adım memlekete doğru, İliç ilçesine akıllıcasına gideceğiz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ