USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Ticarete bağlı "torba anayasa teklifi" TBMM Genel Kurulunda bildirme edildi

TBMM Genel Kurulunda, ticarete bağlı tensikat içeren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 640 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bildirme edildi.

Ticarete bağlı
26-01-2023 20:07
TBMM

Kanuna göre, birleşke ve fevk kuruluşları dalavere oturmuş üyeleri, kooperatifin tecim sicili kayıtlarını, mali tablolarını, dalavere oturmuş salname çalışkanlık raporlarını, umumi astronomi derinti evrakını, ortaklarının kimlik, iletişim, hisse ve ödemelerine bağlı bilgilerini Kooperatif Bilgi Sistemi'nin (KOOPBİS) kurulmasını müteakip 1 yıl ortamında düzene aktaracak. Bu süre, Ticaret Bakanlığınca 6 ayak tabanı derece uzatılabilecek.

Serbest bölgelerde, kullananların gereksinim duyan natürel saf gürültü yağı lambası altyapısını ihdas etmek ve işletmek, amme ve hususi kuruluşlardan natürel gazı satın alarak semt ortamında tevzi ve satışını gerçekleştirmek işleticinin mezuniyet ve sorumluluğunda olacak. İşleticinin izni olmadan natürel saf gürültü yağı lambası gereksinimi apayrı müşterek yerden karşılanamayacak ve bu amaçla münferiden bünye kurulamayacak. Bu hükmün uygulanmasına bağlı semt içi natürel saf gürültü yağı lambası tevzi ve satışı zımnında kullanıcılardan öğrenim edilecek bedele bağlı fevk limit, Ticaret Bakanlığınca belirlenecek.

İşleticinin talebi ve alanda çalışkanlık yayınlayan natürel saf gürültü yağı lambası tevzi şirketinin kabulü biçiminde natürel saf gürültü yağı lambası tevzi şirketleri, başıboş yerler ortamında kanalizasyon yatırımı yaparak yahut işlenmiş şebekeyi mülkiyeti ile baş başa devralarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kabilinden belirlenen şerait kapsamında belirgin semt ortamında natürel saf gürültü yağı lambası tevzi faaliyeti gerçekleştirebilecek. Doğal gaza bağlı faaliyetlerin işletici kabilinden yürütülmüş bulunduğu başıboş bölgelerde, natürel saf gürültü yağı lambası konveksiyon ve tevzi lisansı sahibi firmaların rastgele müşterek hak, mezuniyet yahut mesuliyeti bulunmayacak.

Kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten eskiden semt içi natürel saf gürültü yağı lambası şebekesi yatırımı natürel saf gürültü yağı lambası tevzi şirketlerince işlenmiş bulunan başıboş bölgelerde, işleticilerin semt içi natürel saf gürültü yağı lambası tevzi ve satı yetkisi natürel saf gürültü yağı lambası tevzi şirketlerine devredilmiş sayılacak.

Üye askıya alınabilecek

Vergi yükümlülük bilgisi bağlı bulunan tecim ve endüstri odası ile borsa üyelerinin üyelikleri askıya alınabilecek. Her senenin hanuman ayında güncelleme emek vermesi karşıcı odalar, Gelir İdaresi Başkanlığından alınan yükümlülük bağlı bilgisine güvenerek alakadar üyeyi dalavere oturmuş kararıyla askıya alabilecek ve ödenti tahakkukunu durdurabilecek. Bu üyenin tecim sicil kaydı belirgin bulunduğu sürece göz üyeliği de bitmeme edecek.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu, toplanmış ücreti brüt minimum ücretin yüzdelik 50'sini geçmeyen ve devir aşımı süresinin dolmasına 1 yıldan az küsurat ödenti borçları ve ferilerine müteveccih göz ve borsa meclislerince terkin sonucu verilebilecek fevk sınırı belirleyebilecek.

TOBB'un salname gelirinin yüzdelik 2'sinin, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin gereksinimleri düşüncesince kullanılması şartıyla aktarılması düşüncesince 15 yıl yerine belirlenen müddet 25 yıla çıkarıldı.

Kanunla, Ticaret Bakanlığınca lisanslı hazne işletmelerine 2 yıl düşüncesince maruz lisansların süresi 3 yıla çıkarılacak.

Esnaf ve sanatkarlar dizge kurumlarının umumi kurulları, umumi astronomi üyelerinin 5'te 2'sinin noterce teyit edilmiş imzası ile düzenlenecek delil ve gündemle kâtibiadil aracılığıyla yapılacak müracaat üzerine, alınacak kararla dalavere oturmuş kabilinden yılgı yerine toplantıya çağırılacak.

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un meriyet zamanı bulunan 1 Ocak 2012'den önce, toptancı hallerinde kendilerine tahsisli iş yerlerini kullanan bulunan tahsis sahiplerine maruz 12 salname kiracılık hakkı 18 yıla çıkarılacak.

"Haksız ticari uygulamalarda bulunulamayacak"

Kanunla perişan ticarette nahak yere ticari uygulamalarda bulunulamayacak.

Üretici, tedarikçi ve perişan işletmeler arasındaki ticari ilişkilerde taraflardan birinin öbürü tarafın ticari faaliyetlerini ehemmiyetli seviyede bozan, akıllıca değişmeyen ödeme kabiliyetini yıpratan yahut alışılagelen koşullarda yan olmayacağı müşterek ticari birlikteliğin tarafı bulunmasına hastalık bulunan faaliyetleri nahak yere ticari yürütüm yerine değerlendirilecek.

Kanuna göre, nahak yere ticari yürütüm yerine tamlanan ameliyat şöyle:

- Kalite standartlarının sağlanması şartıyla sözleşmede toprak maruz şerait dış edinmek üzere, rastgele müşterek dürüstlük yahut hukuksal insandan servet yahut ihtimam teminine zorlamak.

- Kampanya maliyetini, kampanyalı satı gerçekleştirmek istemeyen tarafa yansıtmak.

- Tarım ve besin ürünlerinin tedarikinde ticari birlikteliğin koşullarını, yazılmış yahut elektronik ortamda meydana getirilen sözleşmeyle belirlememek.

- Karşı tarafın aleyhine müşterek tane yönlü fark ika yetkisi verici yahut belirgin ve anlaşılır sıfır kanunlara sözleşmede toprak vermek.

- Ürün talebini aracısız etkileyen rastgele müşterek ihtimam vermediği biçimde salon açılışı ve tadilatı, iş hacmi açığı, kasacı ve cesaret kartı paydaşlık bedeli ve apayrı esame altında değer kabul etmek yahut verdiği hizmetin çeşidini ve ihtimam ücretinin meblağ ve ya oranını sözleşmede belirtmediği biçimde prim ve değer almak.

- Karşı tarafın kusurundan meydana gelen bağlam dış edinmek üzere, istihsal tarihinden itibaren 30 çağ ortamında bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerine müteveccih siparişleri, ürünün doğrulama tarihinden geçmiş 30 ortamında bozma etmek.

- Karşı tarafın kusurundan meydana gelen bağlam dış edinmek üzere, istihsal tarihinden itibaren 30 çağ ortamında bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerinin tesliminden yahut mülkiyetinin devrinden sonraları arıza ve ya kaybolma olma kabilinden maliyetleri yansıtmak.

Bozulan gıdalarda kusuru kanıtlama yükü siparişi bozma fail yahut maliyeti huzur tarafa yansıtana alakadar olacak.

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da meydana getirilen fark 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.

Üretici, tedarikçi ve perişan işletmeler arasındaki ticari ilişkilerden meydana gelen ödemeler

Kanuna göre, üretici, tedarikçi ve perişan işletmeler arasındaki ticari ilişkilerden meydana gelen ödemelerin, sözleşmede öngörülen müddet ortamında yapılması asal olacak.

Üretim tarihinden itibaren 30 çağ ortamında bozulabilen ekincilik ve besin ürünlerine bağlı ödemelerin süresi; alacaklının küçük, borçlunun mutedil yahut iri ölçekli ve ya alacaklının orta, borçlunun iri ölçekli pres olması yerinde 30, öbürü hallerde 45 haset geçemeyecek.

30 çağ ortamında bozulabilen ekincilik ve besin ürünleri haricinde toprak düzlük ekincilik ve besin ürünlerine bağlı ödemelerin süresi, alacaklının küçük, borçlunun mutedil yahut iri ölçekli ve ya alacaklının orta, borçlunun iri ölçekli pres olması yerinde 60 çağ ile sınırlanacak. Bu düzenlemede tamlanan süreler, doğrulama yahut mülkiyetin dönemi tarihlerinden hangisi eskiden ise o gün asal alınarak hesaplanacak. Ödemenin süresi ortamında yapıldığına bağlı kanıtlama yükü borçluya alakadar olacak.

Söz konusu düzenlemenin meriyet zamanı 1 Ocak 2024 olacak.

Alışveriş merkezlerindeki kuma kullanma alanları

Alışveriş merkezlerindeki kuma kullanma sahalarına bağlı elektrik, su, natürel gaz, restorasyon zorunda sıfır bakım, onarım, asayiş ve doğruluk giderleri kabilinden alım satım merkezinin aynına bağlı sıfır masarif ile alım satım merkezinde çalışarak etkin bordrolu dalavere çalışanının göreviyle alakadar masarif kuma masraf olacak. Alışveriş merkezindeki perişan işletmelerden sadece bu masarif düşüncesince paydaşlık oranı öğrenim edilebilecek. Reklam, marketing ve müşavirlik kabilinden kuma masraf özelliğine taşıyan sıfır masarif ile belgelendirilmeyen masarif düşüncesince rastgele müşterek değer öğrenim edilemeyecek.

Ortak kullanma sahalarından elde edilmiş kiralama, reklam, pazarlama, kültürel ve sanat içerikli çalışkanlık ve öbürü kuma kullanma sahası gelirleri ile kuma masraf paydaşlık oranı avanslarından elde edilmiş rastgele müşterek ayrışık dirimlik kuma dirimlik olacak. Ortak gelirler, kuma giderlerin karşılanmasında kullanılacak.

Alışveriş merkezi maliki yahut yönetimi, rastgele müşterek yıl müşterek geçmiş yıla bağlı kuma dirimlik ve masraf tutanağı hazırlayarak alım satım merkezindeki perişan işletmelere gönderecek. Raporda, kuma dirimlik ve giderlerin çeşit ve tutarları, rastgele müşterek yekta perişan işletmeden öğrenim edilmesi müstelzim ve öğrenim edilen kuma masraf paydaşlık payları ile alakadar bakanlıkça muktezi tanıdık öbürü bilgilere toprak verilecek.

Kanunla, Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un ukubet hükümleri bölümünde fark yapılıyor. Haksız ticari uygulamaların önüne geçilmesi düşüncesince caydırıcı mahiyette yönetimsel mangır cezası uygulanacak.

Kanunun yürürlüğe girmesinden eskiden reklam, marketing ve müşavirlik kabilinden masarif düşüncesince alım satım merkezindeki perişan işletmelerden paydaşlık oranı arzu edilebilmesine olanak sağlayıcı ve bu maddenin yayımı tarihinden eskiden kurulan kontrat hükümleri, kontrat boyunca makbul olacak. Ancak, kontrat süresinin sona ermesinden eskiden yahut sonraları sözleşmenin yenilenmesi ve ya süresinin uzatılmış sayılması hallerinde bahis konusu masarif düşüncesince paydaşlık oranı öğrenim edilemeyecek.

Sözleşmelerde dalavere giderinin madun kalemleri başkaca belirtilmedikçe perişan işletmelerden dalavere gideri yerine sadece alım satım merkezinde çalışarak etkin bordrolu dalavere çalışanının göreviyle alakadar masarif düşüncesince paydaşlık oranı öğrenim edilebilecek.

Perakende işletmelerce ödenmesi müstelzim paydaşlık payları, bu işletmelerin satı alanlarının alım satım merkezinin satı sahasına oranlanmasıyla hesaplanacak.

Kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten eskiden Ticaret Bakanlığında "Avrupa Birliği uzmanı" ile "ihracatı ihya uzmanı" kadrolarını kazananlar, kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu gün bakımından bu kadrolarda fariza yapanlar, iklim haricinde sürekli görevde yahut Ticaret Bakanlığında yahut apayrı amme büyüklenme ve kuruluşunda yönetimsel görevde bulunanlar, kanunun yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten itibaren 1 ay ortamında arzu etmeleri halinde, durumlarına birebir "ticaret uzmanı" kadrolarına atanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ