USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Kredi ihtiyacı geçmiş dönemlere göre çok ama çok artmıştır”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kuruluşların cesaret talepleri ile ilgili, “Firmalarımız, bankalardan arzu ettikleri kredileri alamıyorlar. Alabilenlere ise çok faziletli faizler uygulanmış olduğu görülmektedir. Ancak yaşanmış olan fazil

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Kredi ihtiyacı geçmiş dönemlere göre çok ama çok artmıştır”
11-08-2022 04:02

TOBB ve üç amme bankası ortaklığında meydana gelen ‘Finansmana Erişim İstişare Toplantısı' TOBB binasında düzenlendi. TOBB ev sahipliğinde meydana getirilen toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun birlikte Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan ve Vakıflar Bankası Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih ve oldukça çok şirket mümessili katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla süregelen toplantının açım konuşmasını özne Hisarcıklıoğlu, “Ekonomimizi büyütmeye bitmeme ettirebilmek düşüncesince firmalarımızın akıllıca şartlarda finansmana erişimlerinin sağlanması gerekiyor. Ancak akıbet çağda bu gidiş zorlaşmış, rastgele il ve ilçemizden bu vaziyette mevrut huzursuzluklar artmıştır. En şişman sıkıntıyı da finansmana en duyar bulunan önemsiz ve ılımlı ölçekli işletmelerimiz yaşamıştır. Kredi faizlerindeki yükselişin birlikte itimat limitlerinin ehliyetsiz kalmış olduğu ve kullanımda teessürat yaşamış olduğu iletilmektedir. Firmalarımız, bankalardan istem ettikleri kredileri alamıyorlar. Alabilen ise çok efdal faizlerle uygulanmış olduğu görülmektedir. Ancak yaşanmış bulunan efdal şişkinlik ve maliyet artışları dolayısıyla envestisman ve pres sermayesi düşüncesince itimat ihtiyacı geçmiş dönemlere göre çok ama çok artmıştır” niteleyerek konuştu.

“Hepimizin memleketimiz düşüncesince fedakarca emek vermesi müstelzim eş dönemdeyiz”

Pandemi zamanında amme bankalarının gerçek kesim düşüncesince ne denli ehemmiyetli ve kıymetli bulunduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Üç amme bankamız da sıkkın süreçlerde firmalarımızın indinde durdular. Ayakta kalmaları düşüncesince dayanaklık etmek oldular. 2018 ve 2019 yıllarında onlarla Anadolu'nun sert çok şehrinde eş toplantılar düzenledik. Sorunlarımızı ve taleplerimizi kendilerine aracısız ilettik. Onlardan da baştan sona olumlu art dönüşler aldık. Şimdi bu eleştiri çağda de bankalarımızın hepsinden bire eş yaklaşımı bekliyoruz. Hepimizin memleketimiz düşüncesince fedakarca emek vermesi ve buna göre akıntı etmesi müstelzim eş dönemdeyiz. Bankalarımız işin feda tarafını gerçek sektöre, kar tarafını ise kendilerine ayırmadan bu bilinçle davranmalarını istek ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yabancı mülk mevduatı aşkın ama Türk lirası itimat talebi henüz fazla”

Türkiye Bankalar Birliği ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, 6,5 trilyon Türk lirası itimat kullandırdıklarını belirterek, “Firmalara kullandırdığımız kredilerin büyüklüğü 5,3 trilyon Türk lirası. Bunun 1,2 trilyon Türk lirası da bireysellere kullandırdığımız konut, taşıt, gerekseme kabilinden krediler. Toplam kredilerin 5,3 trilyon Türk lirası, kredinin 141 bilyon doları ecnebi mülk cinsinde. Büyük işletmeler 125 bilyon dolar kullanmış, KOBİ'lerin ise 16 bilyon dolar yöresinde borcu var. Kaynak tarafında bankacılık sektöründeki Türk lirası cinsindeki eşme yüzdelik 43'tü. Ancak kredilerin yüzdelik 60 küsuru Türk lirası cinsinden kullandırılıyor. Aslında burada eş paradoks var. Türk lirası mevduatım az ama Türk lirası itimat istem ediliyor. Yabancı mülk mevduatım aşkın ama Türk lirası itimat talebi henüz fazla. Ben ecnebi parayı ne yapmam lazım? Götürüyorum Merkez Bankasına SWAP yapıyorum, TL'ye çeviriyorum dönerek itimat kullandırıyorum. Bu eş maliyet” dedi.

Muhammed Musab Gümüşer - İbrahim Çakmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ