USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilgelik insanı 'sinekten' kozmetik hammaddesi üretti

Dokuz Eylül Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, yer dostu ispati yerine tanıdık Black Soldier Fly (BSF) larvasından kozmetik hammadde üretti.

Türk bilgelik insanı 'sinekten' kozmetik hammaddesi üretti
06-05-2022 12:25
İzmir

Prof. Dr. Çalıkoğlu, DEÜ Teknoparkı (DEPARK) içerisinde müşareket kurarak ışınım onkoloğu benzeri Dr. Tamer Çalıkoğlu ile "siyah er sineği" yerine Türkçeleştirilen "BSF" üstünde çalışmaya başladı.

TÜBİTAK desteği ile Güzelbahçe ilçesinde ortak bünye kuran Çalıkoğlu, sonuç ve göveri kabilinden atıklarla beslendiği düşüncesince "çevre dostu" yerine isimlendirilen BSF'den nemlendirme, tasfiye ve restorasyon niteliğine ehil yağ elde etti.

Yüksek protein ederine ehil yağın beraberinde BSF'den ve atıklarından birinci sınıf basma ile efsanevi yemi de sağlandı.

"Larvalar örgensel besleniyor"

Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, AA muhabirine, kozmetik sanayisinin levent boylu zamandır hammadde krizinde olduğunu, bulunan hammaddelerin hem çevreyi kirlettiğini hem de faziletkâr karbon kadem izi bıraktığını söyledi.

Çevreye dokunca vermeyen, sürdürülebilir ortak hammadde kesbetmek düşüncesince yola çıktıklarını kaydeden Çalıkoğlu, planlarında ispati larvası istimal sonucu aldıklarını aktardı.

Larvalar düşüncesince dirim koşullarını ıvır zıvır ortak tesiste oluşturduklarını anlatım fail Çalıkoğlu, şu şekilde dedi:

"Sinekler düşüncesince makul hava koşullarını yaratarak çiftleşmelerini sağladık. Elde edilen yumurtaları topluyoruz, kurtçuk biçimine getiriyoruz. Bu larvaları besliyoruz. Burada ehemmiyetli bulunan larvaları neyle beslediğimiz. Larvaları tığ örgensel atıklarla, şu demek oluyor ki meyve, sebze, besin çöplerimizle hâlâ çatala gelmeden çöpe dönüşen gıdalarla besliyoruz. Böylece gerçekte atılmış yönetimi de yapmış oluyoruz. Bizim larvalarımız atıkları yiyorlar, birinci sınıf yeme, birinci sınıf gübreye ve birinci sınıf ortak yağa dönüşüyorlar."

"Hindistan cevizi yağına eş miktarda laurik hamız içeriyor"

Kozmetik sanayide beğenilen laurik hamız düşüncesince Hindistan cevizi ile palm yağlarından faydalanıldığını ve bunun da çevreye şişman dokunca verdiğini kaydeden Çalıkoğlu, şu detayları verdi:

"Bizim yağımız da palm antagonist ve Hindistan cevizi yağına eş bedel miktarda laurik hamız içeren baş döndürücü kalburüstü ortak yağ. Testlerin sonuçlarında yağın baş döndürücü birinci sınıf dobra ortak yağ bulunduğu ortaya baskı ve edebiyat verileri de filhakika bunu destekliyor. Anne sütünde ilkin derin yerine bulunan laurik hamız bizim yağımızda da mevcut. Hem palmitik hamız hem linoleik hamız de var. Antibakteriyel özelliği, temizleyici ayrıcalığı bire ortak sürede nemlendirici ayrıcalığı bulunan ortak ürün. O sebepten dolayı çıban iyileşmesinde de güzel olacağını düşünüyoruz. Bu amaçla ayrışık efsanevi deneyleri de planladık üniversitemizde. Yağ arasında ne olduğunun faziletkâr olması hem de derin protein içermesi antiaging ürünü yerine kullanılmasını da gündeme getirecek ortak fasıl sonra."

Litresi 75 avro

Yağdan tecrübe ürünü yerine sabun, losyon ve krem yaptıklarını anlatım fail Çalıkoğlu, "Bizim denediğimiz bazısı ürünlerimiz oldu, onların da nemlendirici ayrıcalığı ince belirgin, başarılı." dedi.

Çalıkoğlu, BSF antagonist eş kıymeti yağların dünyada litresi 400-500 avrodan müşteri bulduğunu, BSF yağından elde edilmiş ürüne ise giriş düşüncesince 75 ekü sevap belirlediklerini kaydetti.

Hammaddenin ilkin dermokozmetik sanayiye ve mekân bilinci faziletkâr insanlara seslenme ettiğini kail Çalıkoğlu, millî ve arsıulusal şirketlerden istem aldıklarını belirtti.

"Yurt dışından istem var"

Çalıkoğlu, Azerbaycan'ın beraberinde Fransa ve Avrupa'nın öbür ülkelerinden kuruluşların BSF yağına şişman dikkat gösterdiğini söyleyerek, "Bu ürünün beş altı faydası var. İlki devletimizde üretilmesi, ithal buyurmak durumunda kalmamamız. İkincisi çevreye yararı, atıkları bulunmayan ediyor olmamız. Üçüncüsü de memleketimiz süresince rahatlıkla ulaştırabilmemiz." dedi.

"Tavuk ve balık yemi yerine da kullanılıyor"

Protein arasında ne bulunduğu faziletkâr BSF larvasının tavuk ve balık yemi yerine da kullanılabildiğini anlatım fail Çalıkoğlu, şunları kaydetti:

"Hem yağ hem protein arasında ne olduğunun faziletkâr olması kurutulduğunda kullanmamızı sağlıyor. Biliyorsunuz şu anda dünyada hem düzen krizi var hem basma krizi var. Hem düzen hem basma baş döndürücü pahalı. Aslında bizim üreticilerimiz, ilkin ıvır zıvır işetmeler bu larvayı yetiştirebilirlerse düzen yerine da basma yerine da kullanabilirler."

Emel Erdal Çalıkoğlu, içtimai plan yerine ortak zincir salon şirketi ile teşrikimesai yaptıklarını ve ıvır zıvır familya tipi tavuk işletmelerine parasız kurtçuk sağladıklarını da laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ