USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Türk Kızılaydan millî kan bağışı kampanyası

Türk Kızılay, Kovid-19 salgını sonra artım yayınlayan enflüanza olayları zımnında kan bağışının menfi etkilendiğini, bu kapsamda "ulusal kan bağışı kampanyası" başlatıldığını duyurdu.

Türk Kızılaydan millî kan bağışı kampanyası
20-01-2023 16:06
Ankara

Türk Kızılaydan meydana getirilen açıklamada, Türkiye’de yılda kestirmece 3 milyon birim kan bağışına gerekseme duyulduğu, kanın levent boylu müddet saklanamadığı ve senenin 365 haset alınarak sınav edilip hastanelere gönderilmesi gerektiği belirtildi.

Kızılayın aceleci günce stoklarının 100 bin birim yöresinde olması gerektiğine ayraç edilen açıklamada, Kovid-19 salgınının aksi tesirinin peşi sıra influenza ve enflüanza salgınına katılan şita koşullarının kan stoklarını aksi etkilediği vurgulandı.

Kanın aceleci değil daima birlikte gerekseme olduğuna dikkatin çekilmiş olduğu açıklamada, iklim çapında millî kan bağışı seferberliği başlatıldığı, "Kan Dostumuz Olun, Bu Kış Da Umut Olun" sloganıyla cereyan edileceği bilgisi verildi.

Yaklaşan ramazan kocaoğlan öncesinde kan stoklarının artırılması gerektiğine aksan meydana getirilen açıklamada, normal koşullarda günce 9-10 bin birim arası kan bağışı toplanırken bu miktarda düşme yaşandığı belirtildi.

2022 senesinde 2 milyon 809 bin 763 birim kan bağışlandı

Ülke genelinde 300'den birlikte tomar taşınabilir ve çakılı ekiple kestirmece 4 bin personelin kan bağışı çalışmalarını yürüttüğüne aksan meydana getirilen açıklamada, 2022 senesinde 2 milyon 248 bin 402 bağışçıdan 2 milyon 809 bin 763 birim kan bağışı alındığı anlatım edildi.

1 Ocak-18 Ocak 2023 tarihleri ortada iklim genelinde kestirmece 140 bin birim kan bağışı yapıldığı bildirilen açıklamada, bu bağışların kestirmece yüzdelik 50’sini 26-45 gözyaşı aralığındaki bireylerin yaptığı, en baş döndürücü kan bağışı fail gözyaşı grubunun ise 20 yaşındaki bireylerden oluştuğu aktarıldı.

Kadın kan bağışçı sayısının hepsi bağışçıların yüzdelik 14’ünü oluşturduğuna ayraç edilen açıklamada, en baş döndürücü kan bağışının ortaöğretim mezunları kabilinden yapıldığı, bunu sırası ile lisans, ilkokul, rüştiye ve ön lisans mezunlarının izlem etmiş olduğu bilgisi verildi.

Kızılayın 2023 yılındaki kan bağışı hedefinin ise 3 milyon 40 bin birim olduğu, bağışlanan rastgele birim düşüncesince üç amut dikileceği kaydedildi.

Randevuyla kan bağışı kolaylığı

Kızılayın çabucak kendisini dimdik ve güzel hisseden, kan bağışı karışabilme şartlarını karşılayan bireylerden bağış bildirme ettiğine aksan meydana getirilen açıklamada, şu ifadelere toprak verildi:

"Kan affeylemek talip vatandaşlar, Türk Kızılayın www.kanver.org genel ağ adresinden, 168 numaralı davet cihazı merkezinden ve taşınabilir kan bağışı uygulamasından yakınındaki kan merkezini öğrenebilecekleri kabilinden kendilerine akıllıca gün ve sayaç dilimini seçmece termin da oluşturabiliyor. Randevu alındıktan sonradan ise bağışçıya bilgilendirme yapılıyor. En DOĞRU Kızılay Kan Bağışı noktasına gidip 15 dakikanızı ayırarak kan bağışında bulunabilir, kan dostları arasına katılabilirsiniz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ