USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye ve Suudi Arabistan, hesaplı ilişkileri yukarı düzeye boşaltmak düşüncesince adımlar atacak

Ticaret Bakanı Muş, Türkiye ve Suudi Arabistan ortada ticari aktivitelerin hızlanacağını belirterek, endamsız müddette "Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu"nu da düzenleyeceklerini tabir etti.

Türkiye ve Suudi Arabistan, hesaplı ilişkileri yukarı düzeye boşaltmak düşüncesince adımlar atacak
23-06-2022 16:04
Ankara

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulundan (DEİK) meydana getirilen açıklamaya göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Türkiye ziyareti kapsamında, DEİK'in düzenlemiş yer aldığı Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısı'nın ikinci oturumu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid bin Abdullah Al Kasabi, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid bin Abdulaziz Al-Falih'in iştirakı ve DEİK Başkanı Nail Olpak'ın moderatörlüğünde Ankara'da gerçekleştirildi.

Bakan Muş, buradaki konuşmasında, ait muhataplarla görüşmeler gerçekleştirdiklerine ayraç ederek, "Ticari aktiviteler hızlanacaktır. Bundan sonradan baş döndürücü henüz aceleci olacaktır." dedi.

Firmaları, Bakanlarla uygun görüştürdüklerini dile getiren Muş, "Kaybettiğimiz tarihi burada toparladık. Kısa müddette Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu'nu düzenleyeceğiz. Şimdi ileriye akla yatkın aşama atacağız. Sayın Bakanların dediği fırsatlardaki dal temsilcilerimiz ile ortak aradayız. Bugünden sonradan düet ticari ilişkilerimiz gelişecek, artacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Gümrüklerle ait ortak dava bulunmuyor"

Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Al Kasabi de dü diyar ilişkilerinin en fevk düzeye çıkması düşüncesince ortak arada olduklarını kaydetti.

Al Kasabi, dü diyar arasındaki fırsatlara da değinerek, "Afrika, Doğu Asya kadar bambaşka kıtalara veya bambaşka devletlere gidebiliriz. Türk firmalarının hünerli ve zeki olduklarını biliyoruz. İki diyar arasındaki ilişkilerimiz düşüncesince geleceği dişi ortak biçimde düz yazı edelim." ifadelerini kullandı.

Gümrüklerle ait yerine bugünden itibaren ortak dava bulunmadığını vurgulayan Al Kasabi, şu biçimde bitmeme etti:

"Siyasi arzu ve uygulayım dayanak noktası ve insanoğlu deposu var. Bize ne kaldı? Bir plan çıkaralım ve dü diyar yerine üçüncü devletlerde ortaklıklar kuralım. Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu'nu andıran vakitte gerçekleştirelim. Forumu önceki Suudi Arabistan'da ve sonradan da Türkiye'de yapalım. Yeni ortak giriş olsun. İki diyar kullanıcılarını yerine ahi kadar çalışalım, ileriye akla yatkın cereyan edelim."

"Yatırım fırsatları düşüncesince beraberce cereyan edeceğiz"

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Al-Falih ise iş dünyası temsilcileriyle ortak arada mevcut olmak ve Türk temsilcileriyle mülaki olmak az daha Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman çeşidinden yönlendirildiklerini aktardı.

Fırsatların bulunmuş yer aldığı yolda beraberce cereyan edileceğinin altını çizen Al-Falih, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın G20 ülkesi olduklarını anımsattı.

Al-Falih, "Sofistike hususi dal sahibiyiz. İki diyar görünürde elleme ilişkilerin baştan tazelenmesi ve berk ilişkilerin kurulmasına aşama atacağız. Yatırım projeleri var. 3,3 trilyon dolarlık okazyon var. Bu 14,4 trilyon Suudi parasına karşılama ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

İki diyar görünürde yoğun fırsatlar elde edilebileceğine bulunan inancını da vurgulayan Al-Falih, "Yatırımlar dü tarafın da ekonomisi düşüncesince ileriye çevrik lokomatif olabilir. Türk yatırımcılar Suudi Arabistan'ı ortak durak yerine görebilir ve işlerini halledebilirler." ifadesini kullandı.

Al-Falih, Suudi Arabistan'da maliyetlerin bağan olduğunu, dü diyar arasındaki firmalar görünürde toplu tartışma ve düet iş görüşmeleri kadar adımların atılmasını istediklerini ve bu mevzuda dört başı mamur muvasala desteklerini sağlayacaklarını bildirdi.

"Hedef yayınlanan sektörlerde iş birliklerini yükseltmek az daha çalışmalarımızı yapacağız"

DEİK Başkanı Olpak da evvel Suudi Arabistan heyeti ve Türk iş insanlarıyla gerçekleştirdikleri Yuvarlak Masa Toplantısı'nın nice musahabe ve imzalanan 2 anlaşmayla düet iş birliklerinin yeni baştan başlaması düşüncesince elleme ortak vesile olduğuna dikkati çekti.

İki diyar görünürde gerçekleşen resmi görüşmelerde de hususi dal ortaklıklarının önünü açmaya müteveccih adımların atıldığını tamlayan Olpak, şu ifadeleri kullandı:

"Hedef yayınlanan sektörlerde iş birliklerini yükseltmek az daha çalışmalarımızı yapacağız. İki ülkenin iş dünyası temsilcileri olarak, ticari ilişkilerimizde biraz yılı kaybettik. Bakanlarımız önümüzü ayırmak düşüncesince burada. Biz de iş kullanıcılarını yerine henüz baş döndürücü çalışacağız. Türk firmalarımız iş birliğimizi bırakmak düşüncesince bekliyorlar. Bundan ahir süreçte liderler önümüzü açacak, kılıç de iş dünyası yerine arkalarından geleceğiz."

Olpak, önlerinin açıldığı ve siyasal arzu görünürde yer aldığı müddetçe 2023'te 10 bilyon dolar aykırı tecim hacmine ulaşacaklarını düşündüklerini vurguladı.

Gürsoy Grup ve Hashim Group sponsorluğunda meydana gelen toplantıya Ticaret Bakan Yardımcısı Murat Tuzcu, Suudi Arabistan Yatırım Bakan Yardımcısı Badr Al Badr, Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Fatih Ulusoy, DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Fatih Gürsoy ve iş kullanıcılarını da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ