USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin önceki evcil haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'nın testleri başarıyla sürüyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Türkiye, TÜRKSAT-6A'dan edinmiş olduğu tecrübelerle bölgesindeki devletler düşüncesince haberleşme uydusu istihsal merkezi biçimine gelecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin önceki evcil haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'nın testleri başarıyla sürüyor
14-01-2023 12:09
Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRKSAT-6A Milli Haberleşme Uydusu'nun cümle seviyesi sınav faaliyetlerinin güzel nezdinde biçimde bitmeme ettiğini belirterek, "Bu testlerde uydunun fırlatma süreci ve feza ortamı yerde oluşturularak koşullara dayanıklılığı sınav edilmektedir. 2022 Aralık bakımından cümle seviyesi testlerinden evvela fonksiyonel testler ve termik vakum testleri başarıyla tamamlanmıştır." dedi.

"TÜRKSAT-6A Milli Haberleşme Uydu Proje Sözleşmesi ve ek Protokolü", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, 2014 senesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜBİTAK ve TÜRKSAT ortada imzalanmış ve plan resmi adına başlatılmıştı.

Türkiye'nin "ilk evcil haberleşme uydusu" unvanına eş olacak TÜRKSAT-6A, ciddi teknolojilerin evcil imkanlarla üretilmesi ve bu bölgede insanoğlu kaynağının geliştirilmesinin yanı esna henüz evvela kapsanmayan acemi coğrafyalara bakım ağırlama sebebi ile de nice yardım sağlayacak.

Bakan Karaismailoğlu, AA muhabirinin plan sürecine bağlı sorularını yanıtladı. Karaismailoğlu, projenin evcil imkanlarla en fevk seviyede titizce yürütüldüğünü tabir etti.

Tasarımın doğrulanması şartıyla uydunun "mühendislik modeli"nin üretim, bütünleşme ve testlerinin Ağustos 2022'de tamamlandığını özetleyen Karaismailoğlu, yörüngede fariza meydana getirecek "uçuş modeli"nde ise bütünleşme faaliyetlerinin iri seviyede tamamlandığını dile getirdi.

Karaismailoğlu, uydunun cümle seviyesi sınav faaliyetlerinin güzel nezdinde biçimde sürdürüldüğünü tabir ederek, "Bu testlerde uydunun fırlatma süreci ve feza ortamı yerde oluşturularak koşullara dayanıklılığı sınav edilmektedir. 2022 Aralık bakımından cümle seviyesi testlerinden evvela fonksiyonel testler ve termik vakum testleri başarıyla tamamlanmıştır." niteleyerek konuştu.

TÜRKSAT-6A bu sene SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak

TÜRKSAT-6A Uydu Projesi'nin ihtiyaçlar doğrultusunda ve plan takvimine mucibince devam eden faaliyetlerinin plan paydaşları ve ait kurumlarca yakından izlem edildiğini tamlayan Karaismailoğlu, TÜRKSAT-6A'nın SpaceX Falcon 9 roketiyle bu sene fırlatılmasının hedeflendiğini bildirdi.

Karaismailoğlu, Türkiye'nin, TÜRKSAT-6A ile evvela evcil haberleşme uydusu platformunu geliştirmiş olacağının altını çizerek, projenin ülkeye sağlayacağı katkılara bağlı şunları söyledi:

"TÜRKSAT-6A uydumuz, yörüngedeki yerini almasıyla, feza nitelikli nezdinde ortam olacak ve ahir haberleşme yahut ayrımlı fariza yüklerine eş uydular düşüncesince de bu repertuvar kullanılabilecek. Özellikle ciddi bileşenlerin evcil imkanlarla üretilmesi ve faziletkâr yerlilik payı ile uydu ve feza sektöründe dışa bağımlılığı azaltacak. Ülke zarfında uydu tasarım, istihsal ve sınav altyapısı tamamlanmış, çıkma ve ahir planlar düşüncesince de çalışkan kullanılabilir olacak. Uydu feza sektöründe yetik insanoğlu deposu tekvin dair ehemmiyetli katkılar sunacak. Daha evvela TÜRKSAT uydularıyla kapsanmayan Güney-Doğu Asya kabil acemi coğrafyalara bakım sunacaktır. Türkiye, TÜRKSAT-6A'dan edinmiş bulunduğu tecrübelerle bölgesindeki devletler düşüncesince haberleşme uydusu istihsal merkezi biçimine gelecek. Türkiye Yüzyılı'nda feza vatanda evcil ve milli uydumuzla yerimizi alacağız."

Afrika coğrafyasına TÜRKSAT 5B ile çelimli erişim

Bakan Karaismailoğlu, TÜRKSAT 5B uydusunun da 15 Haziran 2022'de devreye alındığını, bu tarihin de acemi nezdinde dönüşümün başlangıcı bulunduğunu tabir etti.

Türkiye'nin yanı esna Orta Doğu'nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yaklaşan yandaki vatanlarını içeren degaje nezdinde şümul dalında bakım sağlayan uydunun 35 senenin üstündeki yararlanma ömrüyle bugüne kadarki en faziletkâr tatbikat ömrüne eş uydu bulunduğunu özetleyen Karaismailoğlu, uydunun, eş bulunduğu faziletkâr kapasiteli fariza yükü ile Türksat filosunun en çelimli uydusu bulunduğunu belirtti.

Karaismailoğlu, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları ile kullanması süregelen KA sıklık bandının, Türksat 5B uydusunda aşırı faziletkâr kapasiteye ulaştığını belirterek şunları kaydetti:

"Türksat 5B'nin 42 basamak şark yörüngesine alınmasıyla bu yörüngedeki haberleşme uydusu sayımız 3'e çıkmıştır. 5B uydumuz ötekilerden ayrımlı adına Sabit Uydu Servis dershane uydulara mucibince minimum 20 büküm nezdinde tomar yetenek verimliliği mevcut Yüksek Verimli Uydu kategorisinde toprak almaktadır ve Türkiye'nin uydu data iletişimi kapasitesi bulunan KA band kapasitesini 17 büküm artırıyor. Bu özellikleriyle 5B bugüne kadarki en faziletkâr kapasiteli uydumuz adına bakım vermeye başladı. Dolayısıyla gelecek senelerde uydu üstünden degaje izole bant genel ağ ihtiyacının 5B ile ehemmiyetli seviyede karşılanacağı bekleniyor. 5B ile baş başa öbür uydularımızdan ayrımlı adına Afrika bölgesinde aşırı degaje nezdinde şümul sahasına eş olunmuş ve ilkin Kuzey Afrika'da KA-bandda bakım verilmesi olanağı doğmuştur. 5B'de KA-bandın yanı esna KU-band şümul alanımız da bulunmaktadır. Kesintisiz monitör yayıncılığı açısından ehemmiyet bildirme fail KU-bandda monitör yayını yaptığımız uydularımızı yedekleyeceğimiz sıklık bantları toprak almaktadır. Bu manada yedeklilik açısından ehemmiyet bildirme fail 5B ile baş başa sunduğumuz hizmetler de ek kapasiteyle aşırı artacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ