USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Üçüncü kez selin vurduğu ilçe diken üstünde, korkudan evlerine giremiyorlar

11 Ağustos 2021 senesinde Kastamonu'da yaşanmış olan sel felaketinin peşi sıra üçüncü kez selin vurduğu Çatalzeytin ilçesinde yurttaşlar korkudan evlerine giremiyor. Dün tün yaşanmış olan sel felaketi nedeniyle çay üstündeki 9 güreşçi köprüsü yıkıldı, 26 köye erişim

Üçüncü kez selin vurduğu ilçe diken üstünde, korkudan evlerine giremiyorlar
07-05-2022 16:45
Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde kar sularının erimesi ve doğrudan arkası sıra boğanak yağmur sayesinde Akçay çayı üstünde su düzeyi yükseldi. Akçay çayı üstünde 9 güreşçi köprüsü sel sularının yükselmesiyle yıkıldı. Köprülerin yıkılmasıyla baş başa 26 köye muvasala sağlanamıyor.

Ayrıca boğanak yağmur dolayısıyla Kastamonu ile Sinop illerini birbirine bağlayan Akçay Çayı'nın seviyesi yükseldi. Sel sularının yükselmesiyle Akçay çayı üstündeki güreşçi köprüsü ulaşıma kapatıldı. Öte taraftan su düzeyinin yükselmesiyle Çatak köyü yolu da su altında kaldı. Su düzeyinin halen alanda faziletkâr olmasından naşi emek vermek başlatılamadı.

Sel sularının giderek aşındırdığı tarla sayesinde Akçay çayı kenarında mevcut evler boşaltıldı, müşterek ahırda mevcut kaz, tavuk az daha hayvanlarda sel sularına kapıldı. Ayrıca ahırda mevcut 12 kocabaş hayvan, malikleri çeşidinden sere tutulmaktan bata çıka kurtarılabildi.

“Gece güneş iş tutuyorum, hayvanlarım sere kapılacak diyerek korkuyorum”

Sel afetinden çevre geceli gündüzlü iş tuttuğunu ve ahırda mevcut hayvanlarının sere kapılmasından korktuğunu kail Ayşe Demirkıran. “Bana müşterek arsa bulsunlar esir buradan çıkıp gideyim. Bana müşterek arsa göstersinler esir hayvanlarımı kurtarayım. Hayvanlarım sere kapılacak diyerek korkuyorum. Gece güneş hayvanlarımı düşünüyorum, kafayı yiyeceğim sonunda. Sel, çayın kenarlarını oya oya ahıra denli yaklaştı. Neredeyse aramızda 10 mt. açıklık kaldı. 12 pare kocabaş hayvanımız var. Son selde kazlarım, tavuklarım, ahırın uğrunda mevcut yassı piyata aracım bütünü sere kapıldı. Hayvanlarımda sere kapılacak diyerek baş döndürücü korkuyorum, akıbet yaşanmış bulunan selde hayvanlarımı güç kurtardım. Bu sebepten dolayı geceli gündüzlü burada iş tutuyorum. Gece güneş burasını bekliyorum, kafayı yiyeceğim valla hayvanlarımı sel ilişki diye. Samanlarım sere kapıldı, baştan saman aldım” dedi.

“9 köprümüz yıkıldı, 26 köye muvasala sağlanamıyor”

3-4 gündür alanda boğanak yağışın can alıcı bulunduğunu ve sel afetinin yaşandığını tabir fail Hikmet Aydın ise, “Özellikle akşam saatlerinde yaşanmış bulunan yağmurdan çevre gene şişman müşterek sel afeti yaşadık. Şu anda bulunduğumuz yol, 26 köyü birbirine bağlayan köylerimizin yoludur. Dün ilçemizde haftalık pazarımız kuruldu. Köylülerimizin gereksinimlerini karşıladığı müşterek gündü. Ama tek kimesne yaşanmış bulunan selden çevre köylerinden ilçe merkezine sektöre inemedi. Yollarımız kapalı, şu anda su düzeyinin faziletkâr olmasından naşi makineler çalışamıyor. Kızılcakaya köprüsü, Duran köprüsü az daha 9 köprümüz yıkıldı, 22 köyün bağlantısını sağlayıcı Paşalı köyü sınırları içindeki ekip uğrunda şişman müşterek kayşa oldu. 11 Ağustos'ta yaşadığımız sel felaketinden sonraları cemaziyelevvel akşam en şişman sel afetini yaşadık” halinde konuştu.

“Köylerimize muvasala yok, fakat helikopter ile gidilebiliyor”

Sel suları sayesinde köprülerin yıkıldığını ve yolların da sular altında kaldığını tamlayan Aydın, “Şu anda sel sularının ağız ağıza kapattığı ve geçişe müsaade verilmemiş Karacakaya köyünde ve öbür köylerimizde diyaliz, KOAH az daha hastalar var. Bu köylerimiz yalıtım sıkıntıları yaşıyor. Bu köylerimize muvasala şu anda tek yerden yok. Tek muvasala iklim koşulları elverirse helikopter ile iklim koşulları makul eğer olmazsa bu insanoğlu ölüme mahkum az daha müşterek şey. Şu anda yiyecekleri, içecekleri mevcut mıdır bilemiyoruz. Yolları yok, ulaşımları yok. Biran evvel buralara hal üretilmesini istiyoruz. 11 Ağustos'tan sonraları bu bizim muammer olduğumuz dördüncü kıyamet oldu. Ama 11 Ağustos'tan ahir en şişman kıyamet oluyor. Cenabı Allah bizleri afetlerle sınıyor. Bizler şu anda sel ile sınav oluyoruz. Dün yaşanmış bulunan sel afetinde kolluk ve jandarma ekipleri, köprüleri boşalttı, anahtar geçişlerine müsaade verilmedi. Dere yakınında bulunan evler boşaltıldı. Yine sel sularının yükselmesiyle Çayağzı Mahallesinde biraz evi su bastı. Ahırları su bastı. Köprüler yıkıldığı düşüncesince karşıdaki köylere geçişler yok. Buralarda canlı akrabalarımız var. Bunlarla haberleşme şu anda kuramıyoruz” diyerek konuştu.

“Yollarımız sel sularının altında kayboldu”

Paşalı Köyü Muhtarı Ahmet Özcan da, “Asıl sel 11 Ağustos'ta yaşandı. Selde Bozkurt, İnebolu, Çatalzeytin, Abana, Ayancık az daha ilçelerimiz şişman miktarda etkilendi. O selde en müşterek tomar hasar ilçemiz gördü. Burası Akçay üstünde 5 çayın birleştiği arsa oluyor. Burada arazinin yapısı yaygan olmasaydı elhak buraları alıp götürürdü. Burada iskân diyerek müşterek bilinçlilik kalmazdı. Ama burada açık müşterek arsa var. Geniş müşterek arsa bulunduğu düşüncesince sular yayılıyor. Bu sebepten dolayı küçük köprüler burada kılıksız kalıyor. En akıbet yaşadığımız sel afetinde de 9 pare köprümüz yıkıldı. Akçay ve Karacakaya etrafında 9 pare güreşçi köprüsü yıkıldı. Bu köprüler 26 pare köyümüzü birbirine bağlıyor. Çatalzeytin'e ilişkin 21 köy, Sinop'a da ilişkin 5 köyü birbirine bağlıyor. Şu anda burada kepçenin çalışmış bulunduğu yerde de karye yolu vardı. Ama sular altında. Burası Çatalzeytin'i köprünün karşısındaki köylere ayrıca Türkeli'nin köylerine bağlayan müşterek yoldur. Şu anda bu kere sel suları altında. Bu yolun karşısında Türkmen pazarı diyerek müşterek arsa kuruluyor. Burası zamanı müşterek yerdir. Orası da görüldüğü az daha çaydaki sel sularının yükselmesiyle bulunduğu az daha taş ve moloz yığının altında kaldı” halinde konuştu.

Vedat Yunus İkizoğlu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ