USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ukrayna krizi sonrası İsrail'i 'Suriye-İran-Rusya' üçgen denklemi bekliyor

Ukrayna krizi sonrası İsrail'i 'Suriye-İran-Rusya' üçgen denklemi bekliyor
01-03-2022 13:22
Kudüs

İsrail, Rusya'nın Ukrayna'ya açmış bulunduğu savaşla birlikte, "Suriye'de iklim akıntı yeteneğini kaybetme, Rusya ile ilişkilerin bozulması ve İran'la, zat isteklerini karşılayan çekirdeksel ortak anlaşmaya varılmaması" biçiminde özetlenebilecek üç buutlu ve çözümü emekli ortak denklemle gönül rahatlığı karşıya kaldı.

İsrail, Suriye'de İran hedeflerine iklim saldırıları kodifikasyon özgürlüğünün tadını çıkarmayı sürdürmenin birlikte İran'ın çekirdeksel tabanca çoğaltma mevzusuna da karışan peyda geçirmek istiyor.

Suriye'ye açıktan düzenlemiş bulunduğu saldırılar Rusya'nın buna menfez yummasıyla gerçekleşiyor. Dünyanın, Rusya-Ukrayna savaşıyla çalışır bulunduğu ortak zamanda, Tahran ile Tel Aviv'in isteklerini karşılayacak çekirdeksel ortak geçim imzalanması dair ise istifham işaretleri bulunuyor.

İsrail'in, Suriye'deki saldırıları sınırlandırılabilir

İsrail merkezli Haaretz gazetesi muhabirlerinden Yaniv Kubovich, 25 Şubat'ta piyasaya çıkan yazısında, Ukrayna krizinin arkası esna İsrail'in Suriye mevzusundaki endişeleriyle ait değerlendirmede bulundu.

Kubovich, İsrail ordusunu gerçek erinçsiz fail meselenin, Rusya ile Suriye mevzusundaki kırılan ilişkilerin sekteye uğraması bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İsrail ordusu, derneşik namına İran destekli Lübnan Hizbullahı'na gönül rahatlığı savaşım veriyor. Bu durumda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in Suriye ve Orta Doğu'daki ayrıksı alanlarda düzenlemiş bulunduğu operasyonlara gönül rahatlığı politikasını değiştirebilir."

Kubovich, Putin'in konumunu ihya çabası içerisine girerek, İsrail'in Suriye'deki saldırılarını sınırlandırabileceğini savundu.

"İsrailli yetkililer ayrıca, Rusya'nın, şişman tabanca anlaşmalarından dirimlik almak ve Orta Doğu'da Batılı askeri güçler karşısında acemi ortak kuvvet dengesi kurmak düşüncesince elan ümranlı silahları Suriye ve bölgedeki ayrıksı devletlere sevk sonucunda alabileceğini düşünüyor." diyen Kubovich yazısına şu halde bitmeme etti:

"İsrail cıvıl cıvıl yetkilileri, Putin'in İran'ı Rusya'ya yakınlaştırma çabasının ortak parçası olarak, Tahran'a, Suriye'de baş döndürücü elan ortak tomar faaliyette bulunma özgürlüğü vermesinden ide ediyor. İsrail düşüncesince ortak öteki ide kaynağı, Rusya'nın, GPS ve elektronik kıtal sistemleri ile siber saldırılar kanalıyla NATO'nun veya Batı'nın, Akdeniz'de düzenleyeceği operasyonları baltalamasıdır. Bu gestalt ayrıca, İsrail ordusunun akıntı özgürlüğünü sekteye uğratabilir veya İsrail'deki çırçıplak ve askeri teknolojileri bozabilir."

Savaşın, Rus-İsrail ilişkilerine etkileri

Kudüs İbrani Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yonatan Freeman ise AA muhabirine icra ettiği açıklamada, krizin İsrail-Rusya ilişkilerini nice anlamda etkileyebileceğini söyledi.

Krizin en evvela İsrail'in Suriye'deki iklim akıntı yeteneğine el edeceğini korumak için çaba sarfeden Freeman, "İsrail bu mevzuda endişeli. Yaşanan gelişmeler ve Tel Aviv'in levent boylu süredir ABD'nin tutumunu desteklemesinin ortak sonucunda olarak, Rusya ile İsrail arasındaki aralık açıldıkça İsrail'in alanda çalışkanlık tayin yeteneği de sınırlanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Freeman, İsrail'in, Rusya ile hesaplı münasebat dair da endişeleri bulunduğunu çünkü oradan un ve ortak hacim yer yağı ithal ettiğini hatırlattı.

Batı'nın Rusya'ya gönül rahatlığı uygulamaya koyduğu yaptırımlara da yer veren Freeman, "İsrail, bu saldırıdan çevre Rusya'yı kınadı ancak Moskova'ya müeyyide uygulayıp uygulamayacağını ve şayet uygulanacaksa bunların ne çeşit yaptırımlar olacağını belirlemesi gerekiyor." niteleyerek konuştu.

Freeman, Rusya'nın, İsrail'in alacağı sonucunda izlem edeceğine ve atılacak adımın dü abuhava arasındaki ilişkileri etkileyebileceğine ayraç etti.

Savaş, İran'ın çekirdeksel arzularını kamçılayabilir

Ukrayna mücadelesi başlamadan önceki İsrailli yetkililer, İran'la ölçülü çekirdeksel müzakerelerde şişman inkişaf kaydedildiğini açıklamış ve endamsız ortak müddet süresince anlaşmanın imzalanacağını öngörmüştü.

"Times of Israel" çav sitesinde 25 Şubat'ta piyasaya çıkan ortak haberde de İsrail'in Ukrayna krizinin sona ermesi düşüncesince acele diplomatik çözümü yeğleme ika nedeninin, evren kamuoyunun takdirini baştan çekirdeksel anlaşmaya tefriş geçirmek bulunduğu anlatım edilmişti.

Ancak savaşın pırtlak vermesiyle İsrail, arsıulusal aktörlerin, İran'la Viyana'da elan hummalı düzen ortak çekirdeksel anlaşmaya varmayı arka plana atacağı endişesine kapıldı.

"İsrail, bu savaşın İran'ı, kendisini elan çelimli hissetmesine etmen olmasından ve onu, Batı'nın kıtal değil geçim istediği düşüncesine itmesinden ide ediyor." diyen Freeman, laflarını şu halde sürdürdü:

"Bu sebeple İran, gerek yaptırımların sınırlandırılması isterse ayrıksı ortak halde olsun geçim karşılığında elan şişman ortak değer isteyebilir. Bu da İsrail'i elan baş döndürücü korkutur.

Rusya ile Ukrayna arasındaki kıtal zımnında Batı, İran'la İsrail'in baş döndürücü da razı olmayacağı ortak anlaşmaya varabilir. Böyle ortak anlaşma, İsrail'in gelecekte İran'a gönül rahatlığı harekete mürur ihtimalini artırır. Çünkü bu yazar ortak geçim İran'ın çekirdeksel hırslarını durdurmaz."

Freeman, "Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, İran'a, ortak çeşit güvence unsuru namına çekirdeksel tabanca sahibi olması icap ettiğini gösterebilir. Çünkü Ukrayna da eskiden çekirdeksel silahından feragat etmişti. Şimdi geldiği hale bakın. Bu sebeple İran, Ukrayna'nın düşmüş bulunduğu hale düşmemek ve diyeti destek peyda geçirmek düşüncesince çekirdeksel silaha gereksinimi bulunduğunu düşünebilir." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ