USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde 'Aşırıcılık ve Nefret Söylemi ile Mücadele

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca bu sene ikincisi planlı Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi (Stratcom Summit) kapsamında "Aşırıcılık ve Nefret Söylemi ile Mücadele" başlıklı açık oturum gerçekleştirildi.

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde 'Aşırıcılık ve Nefret Söylemi ile Mücadele
03-12-2022 18:09
İstanbul

TİM Gösteri Merkezi'ndeki panelin moderatörlüğünü Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Bayraklı üstlendi.

Panelde mütekellim BM Avrupa ve Orta Asya Bölgesel İletişim Sorumlusu Jonathan Fowler, "Nefrete Hayır" kampanyasına değinerek, "Kelimeler silaha dönüşebilir. mesela mukayyet laflar banko silaha dönüşebilir ve kullanıcılarını yaralayabilir. Nefret söylemi korkunçtur ve bununla başa çıkılması gerekir. BM'nin nice ünitesi bu hastalıkla başa büyümek düşüncesince aşırı ortak tomar çalışıyor. BM Genel Kurulu, bununla ilgili gündüz anons etti. Nefret söylemi ortak salgına defa açabiliyor. Bunlar tesadüf değil. Nefret söylemini idrak etmek ehliyetli değildir, nelere defa açtığını da idrak etmek gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Eğitim ve şişman biçimde akıntı etmenin önemine dikkati çekici Fowler, şunları kaydetti:

"Nefret söyleminin ulaşabildiği alanları görüyoruz. Myanmar'da anlaşılan ortak bölüt saldırıların yapıldığını gördük. Bu, tiksinme söyleminin aksi neticelerinden biridir. Nefret söyleminin ne kavrama geldiği dair da ortak ağız dalaşı var. Bunun da sınırlarının kesme anlamda belirlenmesi lazım. İnternet, insanoğlunun kendisini tabir etmesi düşüncesince ortak alan. Negatif insanoğlu menfaatlerini burada tabir edebiliyor. Gençlerin, ailelerin tiksinme söylemi dair eğitilmesi gerekiyor. Kampanyalar düzenlenmeli ve burada netlik şart. 2022 mayıs ayında bu kampanyayı başlattık. BM, bu bölgede ağırbaşlı icraat yapıyor."

"Aşırılığın değme türlüsüne nerede olursa olsun karşıyız"

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Müdür Yardımcısı Fadi Farasin, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) BM'den ahir en şişman aranjman bulunduğunu belirterek, aşırılık ve nefretle savaşım ettiklerini söyledi.

İİT'in tiksinme söylemini önceleyen en şişman kurumlardan bulunduğunu dile getiren Farasin, "Zirvelerin şişman ortak kısmı bu mevzuya ayrılıyor. 2025 Eylem Planı'nda aşırılık ve İslamofobiyle savaşım mevzularını gündemine alıyor. Radikalleşmeyle mücadeledeki gayretler kapsamında karşılıklı kuruluşlar kurduk. Radikalizm güzel anlaşılmalı istiyoruz. Libya düşüncesince kalkınma yanlısı izlence hazırladık. Aşırılığın değme türlüsüne nerede olursa olsun karşıyız." dedi.

Farasin, cezrî ve aşırılık yanlısı söylemlerle de savaşım edilmesi icap ettiğini vurgulayarak, İİT'in güçlendirici önlemler katılması çağrısını hatırlattı. İslamofobinin derece derece yayıldığını tabir fail Farasin, sağlam aşırı ülkeyle eş güdüm süresince olduklarını anlattı.

Uluslararası düzenin baştan yapılanması dair Türkiye'nin şişman çabalarının bulunduğunu tamlayan Farasin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gösterdiği önderlik dair teşekkürname etti.

"İnsanlar, bekâr ve izole hissediyorlar kendilerini"

Legis'in kurucusu aktivist Mersiha Smailovic de tiksinme söyleminin katiyen bitmediğini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Nefret söylemi, dezenformasyon, genosit üzere mevzular katiyen bitmiyor. Yalnızca nefretle ilgilendiren tetkikat yapmıyorum. Özellikle Balkanlar düşüncesince bu, aşırı önemli. İnsanlar, bekâr ve izole hissediyorlar kendilerini. İnsanlar, insanlıktan çıkıyor. Aşırılık yanlıları da bunu tiksinme söylemiyle yapabiliyor. İnsan haklarını korumanın en çetin yanı aldığı kadar desteğin olmaması. Size asistan olacak şahıslar bundan sonra korkuyor ve insanlıktan çıkacak noktasına geliyoruz. Ülkelerimizin parasını referanduma harcıyoruz. Mültecilerle yahut başörtüsüyle ilgili referandumlarda tiksinme söylemi kısmını güçlendiriyoruz. Mülteci akışı değme ülkede artıyor, bu da tiksinme söylemini artırıyor. Kadınları güçlendirmeye çalışıyoruz fakat özlük kimliğinizi savunamıyorsunuz. Bu sebeple anlaşılan şeylerin ötesine geçemiyoruz."

Aktivist namına insanoğlu hakları düşüncesince çalıştığını tamlayan Smailovic, hükümetlerin ise bu mevzuda ortak hazırlığının olmadığını savundu.

Panel önceleri YouTube İçerik İş Ortaklıkları Ülke Müdürü Timur Altop, "Belirsizlikler Çağında Sorumlu Davranmak: Kullanıcı Güvenliğini Önceliklendirmek" başlıklı lokma tatlısı gerçekleştirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ