USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yerli genel ağ arama motoru "Vuhuv"u dünyaya ulaştırmak istiyor

Gaziantepli yazılımcı Barış Çepik'in geliştirdiği ve dünyaya ulaştırmak istediği domestik genel ağ arama motoru "Vuhuv", günde 5-6 bin toy kullanıcıya görev veriyor.

Yerli genel ağ arama motoru
03-02-2023 12:10
Gaziantep

Gaziantep Üniversitesi Teknopark'ta yazılım ilişkin şirketi mevcut Barış Çepik, ulusal ve domestik genel ağ arama motoru yükseltmek düşüncesince 10 sene geçmiş harekete geçti. 20 yılı aşkındır web anonsör yönetimi ve programlama dalında etkin Çepik, çalışmalarının sonuç 12 yılını arama motoruna yoğunlaştırdı.

Çepik, çalışmalarının arkası sıra "Vuhuv" angın arama motoru geliştirerek ofisine anonsör kurdu. Yazılım ilişkin bilirkişi dostlarının yardımı ile arama motorunu globalleştiren Çepik, evren genelinde yararlanma oranını artırmayı hedefliyor.

Barış Çepik, AA muhabirine, "Vuhuv"un 2015'te bellik tescilini yaptıklarını, 2019'da ise ortaklık kurduklarını söyledi.

İlk evresinden sonuç evresine denli "Vuhuv"u kendilerinin geliştirdiğini tabir fail Çepik, "Geçmişte domestik arama motoru yapılmış oldu ama ara sebepten ibaretti, başkalarının verileri yüzdelik 100 kullanılıyordu. Bizim arama motorunun geri planında iri birlikte düzentileme var, iri birlikte data işleniyor. Türkiye'deki birlikte tane domestik arama motoru diyebiliriz. Çünkü zemini ve tabanı meşbu ve kendine has." dedi.

2 milyara benzeyen sahife adreslemesi yaptılar

Çepik, zat buldukları verileri "Vuhuv"a işlediklerini ve bunun düşüncesince birlikte meslek kurduklarını dile getirdi.

Sistemlerinin 7 devir 24 vakit interneti taradığına, 260 milyon meydan ismi bilgisine cemaat olduğuna ayraç fail Çepik, şunları kaydetti:

"Şu anda tığ ne ülkede ne denli meydan ismi var, ne denli aktif, ne kadarının açıkça kendisine çalıştığını biliyoruz. Şu anne denli elimizdeki kaynaklarla 2 milyara benzeyen sayfanın adreslemesini yaptık. Bu bilgiye doğrudan, doğrudan erişiyoruz. Bu da esasen baş döndürücü ehemmiyetli birlikte şey. Vuhuv'un depar belgesi gayesi arama motoru olsa da tığ iri birlikte data işliyoruz. Büyük data işlediğimiz düşüncesince de herhangi birlikte biçimde veriyi kullanabiliyoruz. Sadece arama motoru değiliz, e-posta, kaygı üzere öbür servislerde de hizmetleri domestik ve ulusal kendisine sunabiliyoruz. İnternet üstünde neye gerekseme duyuluyorsa bunların hepsini sağlayabiliyoruz."

"Vuhuv" uygulamalarının indirilerek cep telefonları ve tabletlerde kullanıldığını özetleyen Çepik, sistemi küresel çalışacak bir duruma getirdiklerini söyledi.

Çepik, "Az da olsa dünyanın ciharıyek birlikte kullanıcılarımız var. Bu payı milyonlara ve milyarlara ulaştırabilmek düşüncesince altyapıyı hazırladık, şu an çalışıyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ