Yaşam

Balıkesirli dinç aşçı, ata yadigarı konağı restore yazar işletmeci oldu

Bolu'da aşçılık dalında almış olduğu darülfünun eğitiminin arkası sıra İspanya'da müşterek otelde etkin dinç avrat girişimci, Balıkesir'in Susurluk ilçesindeki dededen kalma konağı, ailesi ve dostlarıyla restore ederek butik restorana dönüştürdü.

Balıkesirli dinç aşçı, ata yadigarı konağı restore yazar işletmeci oldu
02-02-2023 13:12
Balıkesir

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nden yetkilendirilmiş bulunan ve İspanya'nın San Sebastian kentinde ortak otelin mutfağında aşevi şekilde etkin 29 yaşındaki Gupse Berrin Çakar, 5 sene önceki Türkiye'ye döndü.

Hem Balıkesir mutfağına bununla birlikte ailesinin gene ötürü Çerkez yemeklerine bilge bulunan Çakar, işletmesini ihdas etmek düşüncesince babası Ahmet ve anası Melek Çakar ile tedarik yaptı.

Çakar, Susurluk'un rustik Demirkapı Mahallesi'nde dedelerinden kalma 150 salname konağı, ailesi ve dostlarıyla restore yazar butik restorana dönüştürerek sabık sene temmuzda hizmete açtı.

Kahvaltı hizmeti de verici Çakar, annesi, babası ve 2 çalışanıyla, Çerkez mutfağından haluj, şıpsı, metaz, Çerkez peyniri, haku haluj, kadın lokması, Balıkesir'e has tirit, keşkek, şıngıllı mantı, höşmerim, Balıkesir kaymaklısı, inatçı ayağı kabil lezzetleri müşterileriyle buluşturuyor.

Gupse Berrin Çakar, AA muhabirine, aşındırmak hazırlamaya merakının bebek yaşlarda başladığını söyledi.

Yemeğe ilgisinin ailesinden geldiğini tamlayan Çakar, "Babamın eli lezzetlidir, aşındırmak yapmayı sever fakat kabiliyet geliştirilebilir ortak şeydir. Benim gelişmemi sağlayıcı da annemdir. Çocukken kırıp dökmeme, saçmama her daim müsaade verdi. Arta artan yiyecekleri değerlendirmeme her daim müsaade verdi." dedi.

Yurt haricinde kazanılmış bulunduğu deneyimin kendisi düşüncesince aşırı ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Çakar, "Orada 100 ad çalışıyorduk. Kendi sistemimi ihdas etmek düşüncesince ülkeme değişmek istedim. Yararlı peyda etmek istediğim de zat köyümdü ve aracısız köyüme döndüm." ifadelerini kullandı.

"İsraftan çekinmek hesabına rezervasyonla çalışıyoruz"

Çakar, butik restoranın mimarisini, Kafkasya'dan alana mevrut atalarının yöntemlerini ve bugünün mimarisini harmanlayarak tasarladıklarını bildirdi.

İnşaat döneminin 9 ayda tamamlandığını aktaran Çakar, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Burayı tasarlarken gayem şuydu, 150 sene önceki Kafkasya'dan buraya atalarımız vardığında elbette aşındırmak yapıyordu, onu düşündüm. O vakitler natürel gaz, tulum olmadığını, ateşle aşındırmak yapıldığını fikren burayı tasarladım. Kuzine yaptık, etraflıca müddet et suyu fikirleştirmek istediğimde dibine ortak odun atıyorum, halis muhlis akşam şem ateşi dediğimiz ısıda o et suyunu pişirebiliyorum. İsraftan çekinmek hesabına rezervasyonla çalışıyoruz. Menüyü tasarlarken bağlı gruplar düşüncesince ortak hafta ilkin tedarik yaptığımız ürünleri Burhaniye pazarındaki köylülerden ve belirlediğimiz körpe et satan etçi ve balıkçılardan realizasyon ediyoruz. Bazen de babamın avladığı balıkları pişirip servis ediyoruz."

Baba Ahmet Çakar da kızının düşlerini yapmak ve ona arkalamak düşüncesince restoranı açtıklarını belirtti.

Kızının aşçılık mesleğine aşırma bulunduğu düşüncesince üniversitede ekincilik mühendisliği eğitimini bırakıp gastronomiye geçtiğini özetleyen Çakar, "Yine düşsel gerçekleşsin sanarak dünya dışına gönderdik. Yurt haricinde tekâlif almış bulunduğu şekilde bıraktı. Burasını, köyünü yeğleme etti." değerlendirmesinde bulundu.

Anne Melek Çakar ise çocukluğunda kızını, aşçılığa ilgiyi olduğundan aşındırmak icra ettiği malzemeleri döküp saçsa da kısıtlamadığını anlatım etti.

Onun, ortak nebzecik boyuyla sandalyenin ilişkin çıkarak tezgahta ortak şeyler yaptığını kaydeden Çakar, "Pilav, badem, mobilyasız üzüm kabil nice ayrı ayrı şeyi birleştirirdi. İlk önceki muaddel şeyler, sonradan alelacayip lezzetler ortaya çıkmaya başladı. O süreçte onu her daim motive ettim. Sanırım o çağda öz itimatı oturdu." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?