Sağlık

Doktor doktor gezip hastalığınıza teşhis koyamıyorsanız sebebi bu olabilir

Doktor doktor gezip problemine teşhis koyulamayanlar ile genel ağ üstünden çor arayıp doktora koşanlara uzmanından öneriler geldi. Psikolog Selinay Akman, çor hastalığının ilmî isminin hipokondriyazis bulunduğunu belirterek, "İnternette tıklamalar arttıkça hastanın da kaygısı

Doktor doktor gezip hastalığınıza teşhis koyamıyorsanız sebebi bu olabilir
08-05-2022 14:08

Modern son zamanların yayılmış durumlarından bulunan ilmî ismi hipokondriyazis bulunan dert hastalığı mevcut kişiler, doktor doktor dolaşarak kendilerine teşhis koydurmaya çalışıyor. İnternet üstünden meydana getirilen aramalar ise hastalığın seviyesini arttırıyor. Hipokondriyazis ile ilişik bilgelik sağlayan Atlantis Danışmanlık Merkezi'nden Psikolog Selinay Akman, "Halk ortada dert hastalığı şekilde tanıdık durum. Kişinin vücudunda iğbirar bulunduğu fikri ve derin dert kaygısı yaşaması, bununla bu arada bedenî yakınmaları olması durumudur. Kaynağı çoğu kez ferdin günce yaşamda yaşamış bulunduğu zorluklar, ilişkisel problemleridir. Bu problemleri bedenine aktarır ve vücuduyla uğraşmaya başlar. Genellikle yetişkinlikte ortaya çıkan ortak durumdur. Tıbbi tanılamada, laboratuvar tekniklerinde rastgele ortak bulguya rastlanmaz. Kişi kendisinin hasta olduğuna derin ortak halde inanmaktadır ve çevresini de inandırma etmeye çalışmaktadır. Nasıl tutum gösterirler? Bu şahıslar derin düşünce yaşarlar, yüzdelik 80'ine depresyon, anksiyete haremlik etmektedir. Bunların haricinde derin genel ağ kontrolleri yaparlar, doktor doktor gezerler. evvel kendileri emin olmak isterler, sonraları da çevresindekileri bu bir hale inandırmaya çalışırlar" sanarak konuştu.

Tanı sürecine de yer veren Akman, "Tanılamada en ehemmiyetli noktamız, bizim başka bulgularla, laboratuvar tekniklerinde, muayenelerde uzvi ortak faktör olmaması. Eğer bu uzvi faktör varsa hastanın derin ortak halde düşünce yaşayıp yaşayamamasıdır. Organik esbap olabilir işkembe ülseri yahut yarım baş ağrısı gibi. Burada bizim düşüncesince ehemmiyetli bulunan hastanın korkusu, endişesi ve bunları baş döndürücü ati kurda yaşıyor olmasıdır. Aynı halde DSM–5 teşhis kitabında da bu halde toprak alıyor. Bu tür endişelerin minimum 6 ay içinde mevcut olmakta olması bizim düşüncesince önemli" biçiminde konuştu.

İşte sebepleri

Hastalık hastalığının sebeplerini özetleyen Selinay Akman, şu ifadeleri kullandı:

"Kişinin günce yaşamda yaşamış bulunduğu gayz problemleri, görüntü kırıklıkları, travmaları. Bunlar faktör şekilde görülebiliyor. Birçok sebebi mevcut elbette ki. Bunun yanı sıra sekunder hasılatlar esbap olabiliyor. İkincil menfaat dediğimiz nesne şu; ortak dert durumunda, sizin çevreden gördüğünüz dikkat yahut ortak dinlenme durumu. Bu tür bağlam geliştiğinde ad bunları zait şekilde algılıyor ve bu kez dert hastalığı vaziyeti ortaya çıkabiliyor. Tedavi sürecine bakacak olursak şayet bu hastalar tedaviye gönül rahatlığı dirençliler. Tabii ortak de iç görülerinin fire olması. Doktor doktor geziyorlar dediğimiz gibi. Psikiyatrik çare kullanmaları gerektiğinde bazısı taraf tesirleri olabiliyor bu ilaçların. Öncelikle hekimin bu taraf tesirleri baş döndürücü kemiksiz ortak halde hastaya anlatması gerekiyor. Aynı halde ilacın nite işlediği gönül rahatlığı bilgelik vermesi gerekiyor. Bu taraf etkiyi hasta yaşadığında tekrar ortak araştırı süreci başlayabilir ve steril döngüye girebilir. Bazen hoppadak çare tedavisi tam olmayabiliyor. Bu tür hallerde da derinliğine soluklu psikoterapiler kısaca psiko devim bilimi yaklaşımlar yahut ilmî davranışçı yaklaşımlar görülebiliyor."

“Her tıklamada kaygılar artıyor”

"Çağımızın pop haberleşme araçlarından birisi netin yararları bulunduğu derece zararlarını da görüyoruz" diyen Akman, "Hastalık doğrusu en ilkin doktora gitme hevesinden evvela kendisini elektronik beyin başlangıcında gösteriyor. Hasta evvela evvelce dört başı mamur sitelerde vücudunda bulmuş bulunduğu bulguları araştırıyor ve namına ortak dert üretmeye ve öncesinde de teşhis koymaya çalışıyor. Bir siteye bakıyor bu var, başka ortak siteye bakıyor bu var. Bütün tanıları araştırıyor ve namına ‘Evet ego hastayım' tanısı koyuyor. Bundan sonraları da doğrusu randevular başlıyor. Branş alan gezmeye başlıyor, devir hin doktorlarla tartışabiliyor. Çünkü kendisi inanıyor ancak çevresindeki şahıslar onun hasta olduğuna inanmıyor. Hastalık seyri bu halde gelişiyor. İnternette icra ettiği tıklamalar arttıkça hastanın da düşünce seviyesi artıyor ve hastalığının müterakki bulunduğunu söyleyebiliyoruz. Ardından da doğrusu doktor randevuları başlıyor. Hasta alan kol geziyor, devir hin da doktor ile tartışmalara girebiliyor" dedi.

Hamza Emin Usta
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?