Teknoloji

'Doping Teknoloji Tırı' binlerce evladı teknoloji ve bilimle buluşturdu

"Doping Teknoloji Tırı" Türkiye turunda binlerce evladı bilim ve teknolojiyle buluşturdu.

'Doping Teknoloji Tırı' binlerce evladı teknoloji ve bilimle buluşturdu
06-05-2022 13:54
Diyarbakır

Eğitim sektöründe bilimsel nitelikli ve teknolojik manada inovatif AR-GE çalışmalarına ağırbaşlılık sağlayan Doping Hafıza, Türkiye'nin ciharıyek tarafındaki küçüklere erişebilmek ve yarının gençlerine ilmî ve teknolojik afak ayırmak neredeyse "Doping Teknoloji Tırı" projesini yaşama geçirdi.

Çocukları teknolojiyle tanıştırmak, değişen teknolojinin ulaşabileceği noktaları belirtmek neredeyse 10 Ekim 2021'de Adıyaman'dan yola çıkan "Doping Teknoloji Tırı" il il, kaymakamlık kaymakamlık gezerek, VR gözlüklerden dronlara, İHA konsolundan 3D yazıcılara, Tesla bobininden yel türbinine denli katı aşırı teknolojik cihazı evlatların kullanımına sundu.

Uzun soluklu yolculuğunu sürdüren teknoloji tırının müşterek adresi de Diyarbakır oldu.

Merkez Kayapınar ilçesindeki Millet İlkokulu bahçesinde konuşlandırılan tırda çocuklar uzmanlar eşliğinde teknolojik gelişmelerle ilgilendiren bilgilendirildi.

Robotik yazılım süreçlerinden 3D yazar düşüncesince nite modelleme yapılacağına müteallik gelişigüzel inovatif süreci deneyimleyebilme fırsatı bulan çocuklar sevinçli devir geçirdi.

Teknoloji tırı, 13 Mayıs'a denli Diyarbakır'da evlatların hizmetinde olacak.

"Yıl sonuna denli 60 bin öğrenciyle buluşmayı hedefliyoruz"

Doping Teknoloji Tırı Genel Koordinatörü Şenol Dalkılıç, AA muhabirine, evlatların hayalet dünyalarının geliştirilmesi namına teknoloji tırını geliştirdiklerini söyledi.

Dezavantajlı alanlarda teknolojiye ulaşamayan evlatların görerek ve dokunarak öğrenmelerini gelmek düşüncesince bu tırı tasarladıklarını anlatım fail Dalkılıç, "Yolculuğumuza sabık sene Adıyaman'dan başladık. Malatya, Elazığ, Antalya ve Mersin'den sonraları Diyarbakır'a geldik. Çocuklarımıza inanıyor ve güveniyoruz. Onun düşüncesince hakeza müşterek içtimai yazık projesi geliştirdik. Çocuklardan emniyetsiz iyi tepkime alıyor, aşırı bahtiyar oluyoruz. Çocuklar burada bilimle ilgili nice teknolojik ürünle tanışıyor." dedi.

Dalkılıç, bugüne denli 6 ile ulaştıklarını dile getirerek, görgü bilimi bilimi tedris devri sona erinceye denli 8 ile gitmeyi planladıklarını belirtti.

"Bugüne denli 30 bin öğrenciye dokunduk. Bu sene sonuna denli 60 bin öğrenciyle buluşmayı hedefliyoruz." diyen Dalkılıç, evlatların tırdaki etkinlikler esnasında iri coşku yaşadığını aktardı.

Dalkılıç, "Tırla ilgilendiren liet besteleyenler fark gördüm. Çocuklarımız menfaatlerini düşünen birilerinin bulunduğunu hissediyor. Bu mevzuda her insanın duygun olmasını istiyoruz. Çocuklarımız gelecektir. Bu sebeple onlar düşüncesince acemi planlar gerçekleştirmek neredeyse mevcut gücümüzle çalışacağız." sanarak konuştu.

"Çocuklarımız heyecanla karşıladı"

Çocuklarla tırdaki etkinliklere eklenmiş olan Kayapınar Milli Eğitim Müdürü Aydın Ak da görgü bilimi bilimi hoppadak okuldan ibaret olmadığını, derslik haricinde da öğrencilerin öğrenmelerinin geliştirmesi düşüncesince bunun aşırı iyi müşterek plan bulunduğunu belirtti.

Ak, evlatların teknolojiyi keşfetmesinin onlara coşku kattığını anlatım ederek, teknoloji tırı sebebiyle evlatların kabiliyetleri doğrultusunda hayalet oluşturmayı ve öğrenmeyi geliştirmelerinin onlara güdeleme sağladığını aktardı.

TEKNOFEST, TÜBİTAK destekli planlar ve zeka oyunlarının evlatların ufkunu geliştirdiğine ayraç fail Ak, teknolojiyi öğrenmeleri düşüncesince öğrencileri fevk kurda bu planlara promosyon ettiklerini bildirdi.

Ak, "Her okulumuzun teknoloji sınıfı olmayabiliyor. Bu manada okullarımızın bahçelerinde bu teknoloji tırlarının olması öğrenciler namına aşırı sevindirici. Çocuklarımız teknoloji tırında nikbet duygusunu da uyandırıyor. İnsanların bilime ulaşmasında, keşfetme ve acemi müşterek şeyler buluş etmede nikbet duygusu önemli. Tır da donanı, teknolojisiyle çocuklarımızda hem nikbet uyandırıyor bununla beraber onlara hayalet oluşturmayı öğretiyor. Çocuklarımız heyecanla karşıladı. Bu olanağı sağlayanlara teşekkürname ederim." ifadelerini kullandı.

"Robotik kodlama öğrendik"

Tırı gezen öğrencilerden Sara Dağ, evvel defa hakeza müşterek etkinliğe katıldığını ve aşırı bahtiyar bulunduğunu söyledi.

Tırı gördüğünde aşırı şaşırdığını özetleyen Dağ, "Robotik kodlama öğrendik. Arkadaşlarımla aşırı eğlendik. Bence bu janr etkinlikler olsun. Çünkü aşırı eğleniyoruz. Büyüyünce bilgisayarda robotik kodlama gerçekleştirmek istiyorum." dedi.

Muhammet Ali Tuncay da tırı aşırı sevdiğini belirterek, "Robot yaptıklarımıza tepkime verdi. Daha ilkin hakeza müşterek bilinçlilik görmedim. Gördüğüme de aşırı sevindim." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?