Gündem

Futbolcu Hakan Çalhanoğlu'ndan 2,5 milyon lira müsaadesiz fotoğraf davası

Inter'de oynayan ulusal topçu Hakan Çalhanoğlu, üstünde oynama yapılarak sihirbaz kılığına sokulduğu fotoğraflarını reklam gibi sellemehüsselam adına içtimai medyada paylaşan kripto para alışveriş platformuna 2,5 milyon teklik manevi ödence açtı.

Futbolcu Hakan Çalhanoğlu'ndan 2,5 milyon lira müsaadesiz fotoğraf davası
09-05-2022 11:41
İstanbul

Milli topçu Hakan Çalhanoğlu, avukatı Emin Özkurt yoluyla İstanbul Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesine başvurarak kripto para alışveriş işleri fail müşterek şirkete sorun açtı.

Avukat Özkurt çeşidinden mahkemeye maruz sorun dilekçesinde, Türk Milli Takımı'nın 10 döş numaralı formasını senelerdir gururla haiz Çalhanoğlu'nun halen dünyanın en prestijli ayak topu liglerinden İtalyan Birinci Futbol Ligi'nin (Serie A) Inter takımında oynadığı anlatıldı.

Profesyonel sportmen kimliğiyle arsıulusal üne cemaat Çalhanoğlu'nun, maşerî paylaşım platformu Instagram'da 2,7 milyon kişiyle en müşterek tomar izleme edilen Türk Milli Takım oyuncusu bulunduğu tamlanan dilekçede, ulusal takımın anne sponsoru bulunan kripto para alıntı satımı fail müşterek şirketin futbolcunun görüntülerini müsaade almaksızın nahak yere ve hukuka karşıt Twitter, YouTube ve gayrı maşerî iletişim araçları hesaplarında kullandığı aktarıldı.

Bu kullanımın nahak yere ve hukuksuz bulunduğu dile getirilen dilekçede, paylaşımların ulusal takımla hevesi olmadığı, şirketin Çalhanoğlu'nun imajı ve İtalya'daki maçlarda gösterdiği faziletli performansından oluşan halkoyu ilgisinden ticari menfaat sağlamayı amaçladığı kaydedildi.

Dilekçede, tek sözleşmeye, futbolcunun rızası ve bilgisine dayanmayarak bu imajından yararlanmaya etkin şirketin Çalhanoğlu'nun izlenim haklarına atak etmiş bulunduğu belirtildi.

Firmanın, futbolcunun fotoğrafını montajlayarak meraklı hayatıyla tek surette alakası sıfır rencide edici sahneler de paylaşmış bulunduğu dökme dilekçede, bu paylaşımın da ötekiler kadar futbolcunun ulusal grup forması giymesiyle alakası namevcut Serie A'daki performansıyla ilgilendiren bulunduğu kaydedildi.

Dilekçede, "Davalı müşterek paylaşımda Hakan Çalhanoğlu'nu sihirbaz kılığına sokmuş ve Twitter üstünden şahıs reklamını yapmıştır." ifadesi kullanıldı.

Paylaşımları 3 çağ zarfında kaldırması düşüncesince kâtibiadil eliyle protesto gönderilen firmanın, bunları Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile imzalanan reklam sözleşmesine güvenerek elde edilmiş sponsorluk hakları çerçevesinde TFF'nin onayıyla gerçekleştirdiğini tez etmiş bulunduğu tamlanan dilekçede, bu iddiaların bildirme edilemez bulunduğu vurgulandı.

Dilekçede, Çalhanoğlu ile müşareket ortada müşterek kontrat ve ya isteme anlaşması olmadığına dikkati çekilerek, futbolcuların izlenim haklarına bağlı sponsorluk anlaşmalarının sayıları çoğu kez duyurulmayan tutulduğu düşüncesince mahkemeden denk araştırması yapılması da arzu edilerek şimdilik 1 milyon liralık manevi, 1,5 milyon liralık da maddesel tazminatın kanuni faiziyle mahkemeli firma çeşidinden Çalhanoğlu'na ödenmesi istendi.

Avukat Emin Özkurt, bahis konusu fotoğrafları da tanık adına dosyaya sundu.

Davalı şirketin cevabı

Davalı kripto para alışveriş şirketi ise avukatı yoluyla mahkemeye sunmuş bulunduğu yanıt dilekçesinde, görevsizlik sonucu verilerek dosyanın vazifeli ve mezun İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesine gönderilmesini, davanın TFF'ye suç duyurusu edilmesini, bulunma koşulları gerçekleşmediği düşüncesince de ödence talebinin reddedilmesini istedi.

Çalhanoğlu'nun sorun dilekçesine bap fotoğraf paylaşımlarının, TFF ile müşareket ortada imzalanan reklam sözleşmesi kapsamında ve TFF'nin izni doğrultusunda yapıldığı kaydedilen dilekçede, "Davacı Hakan Çalhanoğlu, ulusal takımda biçim giyen topluma mülk ergin müşterek ad olup Fikir ve Sanat Eserleri (FSEK) Kanunu'ndaki 'Memleketin maşeri hayatında gösteriş oynayan kimseler' kapsamındadır. Ülkemizde maşeri hayatla ilgilendiren meselelerde gösteriş oynayan kimselerin fotoğraflarının paylaşılmasında fotoğraf sahibinin izninin aranmayacağı FSEK ile egemenlik dibine alınmıştır." ifadelerine toprak verildi.

"Son senelerde destursuz makbul fotoğraflardan çevre aşırı sorun açıldı"

Avukat Emin Özkurt, AA muhabirine, halkoyu çeşidinden bilinirliği faziletli ve adlı sanlı şahısların fotoğraflarının müsaade alınmaksızın kullanılmasından çevre sonuç senelerde nice sorun açıldığını söyledi.

Çalhanoğlu'nun hem ulusal takımın en ehemmiyetli futbolcularından bir tanesi bulunduğunu aynı zamanda dünyanın en iri ayak topu kulüplerinde ferde oynadığını anımsatan Özkurt, "Bunlar değerlendirildiğinde oluşturulan sorun kararında ilgilendiren şirketin dirlik karşıya kalması beklenen ödence ücretinin aşırı faziletli olma ihtimali yalan konusudur." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?