Sağlık

Genetik yatkınlık, prostat kanseri riskini 5 kat kadar artırıyor

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, rical ortada en yoğun tanıdık kanser şekli bulunan prostat kanserinin müşterek tane müşterek nedene ilişkin olmadığına ve kanser gelişiminde türlü risk faktörlerinin bulunduğuna ilgi çekti. Prof. Dr. Önder, müşterek numara etap akrabalardan 2 kişilerd

Genetik yatkınlık, prostat kanseri riskini 5 kat kadar artırıyor
28-01-2023 16:07

Dünyada ve vatanımızda adamların en kesif karşılaşmış bulunduğu kanser türlerinden birisi bulunan prostat kanseri, çevresel etkisinde bırakır kadar kalıtım bilimi nedenlerle de ortaya çıkabiliyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, babasında prostat kanseri bulunan ortak şahıslarda bire ortak hastalığa yakalanma riskinin 2,2 kat, kardeşinde olanlarda 3,4 kat ve ortak numara etap akrabalarından 2 şahıslarda bulunanlarda ise bu riskin 5,1 kat arttığını söyledi.

Doymamış yağların ortak tomar tüketimi prostat kanserine yakalanma riskini artırıyor...

“Prostat kanserinin rical ortada en kesif tanıdık kanser bulunduğunu kail Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, “Önemli risk faktörlerinden birisi yağ tüketimidir. Doymamış yağların ortak tomar tüketimi ve aşırı kiloluluk hem prostat kanserine yakalanma bununla müşterek biçimsiz işkilli kanser gelişimi riskini artırıyor” ifadesini kullanıyor. lider başkaca sigara, al et ve hayvani yağ tüketimi Prostat kanseri riskini artırırken lycopene (domates, gayrı al göveri ve meyveler), selenyum (tahıl, balık, et-kümes efsanevi eti, yumurta, mazot ürünleri), omega-3 yağ asitleri (balık), D ve E vitamininin prostat kanseri riskini azaltıcı tesiri bulunduğunu söylüyor.

İdrar yaparken yaşanılan teessürat prostat kanserine ayraç ediyor olabilir

Dr. Ali Ulvi Önder, prostat kanserinin lüzum önünde meydana getirmiş bulunduğu tıkanıklığın derecesine mucibince hastada lüzum ika zorluğu, lüzum yaparken yanma, kesif idrara gitme, tün idrara kalkma, lüzum kaçırma, çatallanma, lüzum destekleme zorluğu kabilinden yakınmalara illet bulunduğunu dile getirdi. Önder, ati mertebe ve ya metastatik prostat kanseri varlığında, hastalığın tutulduğu alana mucibince başta bel kemiklerinde de ağrının görülebildiğini söyledi.

Prostat kanserinin stabil teşhisi prostat biyopsisi ile konabilir...

Prostat kanserinin stabil tanısının, prostat biyopsisinden elde edilmiş dokunun işlemeyen incelemesi ile konduğunu özetleyen Önder, “Biyopsi sonucunda düşüncesince en ehemmiyetli belirleyiciler prostatın parmakla makattan meydana getirilen muayenesi (DRE-Digital Rectal Examination) ve kanda bakılan PSA (Prostate Specific Antigen) testidir” halinde konuştu.

Ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunan şahıslar 40, olmayanlar ise 50 yaşından itibaren PSA testi yaptırmalıdır...
Prostat kanserinin rical ortada en kesif tanıdık kanser çeşidi olması ve gözyaşı arttıkça görülme riskinin artarak çoğalması zımnında belli yaştan sonradan adamların süreli kontroller yaptırması akıbet etap önemli. Dr. lider , “Ailesinde Prostat kanseri öyküsü bulunan şahısların 40, olmayanların ise 50 yaşından itibaren PSA testi ve DRE ile muayeneleri önerilmektedir. Bu dümdüz ve ehven kanser tarama şeklidir. Hasta, tek yakınması olmasa güçlü prostatında kanser barındırabilir” halinde konuştu.

Evreleme düşüncesince görüntüleme şekillerinden yararlanılır...

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, “Günümüzde prostat biyopsisinde ölçün uygulama, makattan ultrason (TRUS - transrectalultrasound) yardımıyla biyopsi yapılmasıdır. Bu pratikte ultrason ile prostat görüntülenir ve biyopsi işlemi hususi enjeksiyon ve silah yardımıyla sistemli yerine gerçekleştirilir. Genel yerine bütün 8-12 nüsha biyopsi alınır ve işlemeyen tetkik düşüncesince laboratuvara gönderilir. Biyopsi işlemi anestezisiz ve ya tercihan dernekevi duyum yitimi altında yapılır. Biyopsi sonucunda Prostat kanseri teşhisi konursa otama sonucunda verebilmek düşüncesince hastalığın etabı belirlenir. Evreleme düşüncesince bilgisayarlı tomografi yahut MRI, tamamı gövde mızrap sintigrafisi ve ya PET kabilinden muhtelif görüntüleme şekillerinden yararlanılır” dedi.

Ali Ulvi lider “Tüm kanser rahatsızlıklarında bulunduğu kabilinden prostat kanserinin tedavisi de hastalığın aşamasına mucibince yapılır. Prostat kanseri aşamasını büyükçe 3 anne gruba ayırabiliriz. Organa hudutlu hastalık, dernekevi ati mertebe ve ati evre. Prostat kanseri otama sonucunda hastalığın evresi, biyopsi verileri, hastanın afiyet durumu, marazlı yaşı kabilinden faktörlere bağlıdır” diyerek konuştu.

Evrelere mucibince ölçün otama seçenekleri; izlem, deli dolu izlem, şua tedavisi, ameliyat...

Hastalığın evrelerine mucibince uygulanabilen ölçün otama alternatifleri ile ait de detayı bilgiler aktaran lider “Kanserin organla hudutlu bulunduğu hallerde rastgele ortak otama uygulanmaksızın marazlı izlenir. Genel yerine az inkişaf potansiyeline sahip, şimdi ati yaşlarındaki hastalarda ise deli dolu strateji uygulanır. Düşük inkişaf potansiyeli, az PSA kıymeti bulunan ve biyopsisinde 1 ve ya en ortak tomar 2 parçada kanser saptanan hastalarda belli ortak müddet sonradan esasen biyopsi yapılır. Daha ati olaylarda ise Işın Tedavisi uygulanır. Bu tedavide prostatın haricen ve ya içerisine şua etkin çekirdekler yerleştirerek tümörün atıl bir duruma getirilmesi amaçlanır. Seçeneklerden birisi de cerrahi müdahaledir. Prostat kanseri ameliyatı, prostatın tümünün dikel kesesi ve dikel kanalı akıbet bölümü ile beraberce çıkarılmasıdır. BPH zımnında meydana getirilen ameliyattan baş döndürücü ayrımlı ortak uygulamadır. Açık ve ya boğunuk yapılabilir. Kapalı cerrahi müdahale laparoskopik yöntemdir ve ölçün yahut robot yardımlı laparoskopik prostatektomi iktisap etmek kıl payı dü seçeneği vardır. Radyoterapi, belirgin ameliyat, ölçün laparoskopik ve robot yardımlı laparoskopik prostatektomi tedavilerinin onkolojik neticeleri vardır” dedi.

Lokal ati hastalıkta otama seçeneklerinin cerrahi ve şua tedavisi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Ali Ulvi lider “Radyoterapi ve cerrahi uygulamaları organa hudutlu hastalıktaki gibidir fakat hastalığın tekrarlama riski efdal bulunduğu düşüncesince çoğu kez bu etapta şişko tedaviler infaz etmek gerekebilir. Radyoterapi ile beraberce ve ya evveliyat hormonal tedavi, cerrahi evveliyat ve/veya sonrası hormonal otama ve ya cerrahi sonrası şua tedavisi otama alternatifleri olabilir” diyerek konuştu. Prof. Dr. lider “İleri mertebe hastalıkta ölçün otama seçeneği hormonal tedavidir. Hormonal otama yiğitlik hormonu testosteronun tesirini engelleyen, bu yüzden prostatın alışılagelen ve kanser hücrelerinin gelişimini engelleyerek bulaşık eden, enjeksiyon ve ya komprime halinde makbul ilaçlardır. Sistemik kimyasal otama kabilinden ağırbaşlı taraf tesirleri yoktur” dedi. lider akıbet olarak, prostat kanseri ile ait tamamı tanılama ve evreleme şekillerinin yanı sıra, tamamı otama seçeneklerinin Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde muvaffakiyet ile uygulandığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?