Ekonomi

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

Güneş enerjisi ile ekincilik arazilerinin eş anlı kullanımına müteveccih bütünleşmiş birlikte meslek bulunan Tarım-Güneş Enerji Santrali (TarımGES) uygulamalarının enerjide dışa bağımlılık ve hava değişikliğiyle mücadelede ehemmiyetli gösteriş oynayacağı değerlendiril

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları
09-03-2023 13:06
İstanbul

Solar3GW'nin, "Türkiye Güneş Enerjisi Sektörü: TarımGES" tutanağı açıklandı.

Enerjide dışa bağımlılığın ve ülke değişikliğinin tarıma tesirinin azaltılmasını inceleyici tutanağa göre, hep 234 bin kilometrekare ekincilik bölgesine cemaat Türkiye'nin, bugünün teknolojisiyle bu alanlarının binde 1'ine tarih panelleri kurulduğunda 11 gigavatın üstünde çelim elde edilebileceği öngörülüyor.

Enerjide dışa bağımlılık ve iktisadi krizle başlangıç etmenin en akliyeci yolunun "öz kaynaklarla en çok üretimi yapmak" olduğuna ayraç edilen tutanağa göre, Türkiye'nin buna olanak sağlayan TarımGES'ten faydalanması gerekiyor.

Bu kapsamda, tarih enerjisi ile ekincilik arazilerinin eş anlı kullanımına müteveccih bütünleşmiş birlikte meslek bulunan TarımGES oturmuş gücü 2012'de dünyada 5 megavat iken 2022'de 14 gigavatı geçti ve bu mevzuda başı çekici Japonya'da bugüne denli 3 binden çok infaz yapıldı.

AR-GE çalışmalarına göre, seçilen sağlam coğrafyada tarih santrali kurulan tarlalarda biberli biber üretimi üçe katlandı. Çeri domates üretiminde ise su kullanması yüzdelik 65 azaldı ve hep istihsal ikiye katlandı. TarımGES uygulamalarında dü günde birlikte meydana getirilen sulamalarda toprağın nemi yüzdelik 15, değme tarih meydana getirilen sulamalarda da yüzdelik 5 henüz çok korundu.

Maliyet kendisine ıvır zıvır ölçekli GES yapı planlarına gereğince henüz çok yarar sağlayıcı TarımGES uygulamalarıyla çiftçilerin, tarlasında üretecekleri elektriğin fazlasını satarak öztüketim masraflarını iri seviyede düşürebileceği hesaplanıyor.

Yerinde üretim-tüketim dair erke dönüşümüne akla yatkın hal sunan TarımGES'ler, ilk önce canlılık üretimini, tüketimin bulunduğu bölgeye yaklaştırılarak kesirler lağım döşemi verimi sağlıyor, pres maliyetlerini aşağıya çekiyor. Ayrıca ekincilik düşüncesince müstelzim sulama pompası, aydınlatma, sıtma üzere faaliyetlerde gerekseme mahsus erke en ehven biçimde durumunda üretilebiliyor.

Türkiye'de TarımGES'lerin önünün açılması düşüncesince mevzuatta düzenlenmeye gerekseme duyulduğuna ayraç edilen raporda, TarımGES kurulacak bölgelerde çabuk devletleştirme yapılabilmesi ve yetenek tanımlanması rüçhan başlıklar ortada toprak alıyor.

Uygulama, eksilen kaynakların yönetimine yenilikçi hal sunuyor

Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan tutanağa bağlı değerlendirmesinde, ekincilik alanları üstünde kurulacak tarih enerjisi santralleriyle bire birlikte bölgede canlılık ve ekincilik üretiminin yapılabileceğini belirtti.

Turhan, TarımGES projelerinin eksilen kaynakların yönetimine yenilikçi hal sunan birlikte infaz olduğuna dikkati çekerek, "Tarlalara kurulacak acemi tarih enerjisi santralleri sayesinde, sertleşen ülke koşullarına gönül rahatlığı mahsuller korunacak ve faziletkâr doğurgan mahsul elde edilebilecek, bire birlikte sürede canlılık üzere faziletkâr birlikte maliyet getirisi optimize edilebilecek. Hatta canlılık üretiminin, tüketimden arta kesirler bölümü şebekeye satılarak üçüncü birlikte sağlık deposu elde edilebilir." ifadelerini kullandı.

TarımGES'lerin, dünyada ve Türkiye'de yaşanmış bulunan kuraklığa, derece derece daralan kullanılabilir arazilere gönül rahatlığı da kullanabileceğini kaydeden Turhan, "Ülkelerin iktisadi politikalarına gereğince değişik biçimde infaz imkanı sağlayabilecek TarımGES'ler ülke değişikliğine gönül rahatlığı savaş ederken ehemmiyetli birlikte taşıt olacak. mühim bulunan ülkenin gereksinimleri doğrultusunda bu uzlaştırıcı en akıllıcasına şekilde, etraflıca vadeli akliyeci planlama ile kullanabilmesi." değerlendirmesinde bulundu.

Turhan, "Solar3GW'nin de sloganı bulunan 'her sene minimum 3 gigavat tarih gücünün, araziye kurulacak bölümü bulunan 1350 megavatın TarımGES uygulaması biçiminde kurulması, değme sene ekincilik alanlarımızın elden 10 binde 1'ine kurulum gerçekleştirmemiz anlamına gelir. Bu yolla parlak ve ehven canlılık üretirken, derece derece kesirler aşırı ülke koşullarına gönül rahatlığı ilgilendiren ekincilik ürününe ek birlikte siper sağlanıp, zirai randıman arttırılır." bilgisini paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?