Ekonomi

İngiltere Merkez Bankası nema artışına bitmeme etti

İngiltere Merkez Bankası (BoE), siyaset faizinin 50 temel nokta artırılarak yüzdelik 4,0 seviyesine çıkarılmasına değişmeyen verildiğini bildirdi.

İngiltere Merkez Bankası nema artışına bitmeme etti
02-02-2023 16:12
Londra

BoE'nin Para Politikası Kurulu değişmeyen metnine göre, kurulun 2 üyesine hakkında 7 üyesinin kararıyla siyaset faizi 50 temel benek artırılarak yüzdelik 3,50’den yüzdelik 4,00 seviyesine çıkarıldı.

Bankanın siyaset faizinin artırılması yönündeki kararının, enflasyonun yüzdelik 2 seviyesine çekilmesi gayesi doğrultusunda alındığı tamlanan açıklamada, İngiltere ekonomisinin bu senenin içinde resesyona girmesinin beklendiği, ancak bu resesyonun hâlâ evvel kestirim edilenden hâlâ çelimsiz sürmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Bankanın akıbet ürem artım kararıyla birlikte, ülkede siyaset faizi Ekim 2008'den beri en erdemli seviyesine çıkartılmış oldu.

Açıklamada, ülkede güzeşte senenin akıbet çeyreği itibarıyla akıbet 41 senenin en erdemli seviyelerini görmesinin arkası sıra gerilemeye süregelen enflasyonun, bu sene da eksilme eğilimini sürdürmesinin beklendiği kaydedildi.

Enflasyonun, bu sene içinde eksilme eğilimini sürdürmesi ile firmaların de işten sürüm planlarını askıya almasının beklendiği kaydedilen açıklamada, siyaset faizinde meydana getirilen artışın artırım sahibi bulunan sektöre müspet yansıyacağının beklendiği, cesaret kartı, ferdî cesaret ve ikametgâh cesaret borçlularının ise artıştan menfi yönde etkileneceği belirtildi.

Bankanın açıklamasında ülkede enflasyonun bu senenin haziran ayında yüzdelik 8 seviyesine, sene böylecene ise yüzdelik 3 seviyesine gerilemesinin beklendiği kaydedildi.

Piyasalarda bankanın bu sene içinde siyaset faizini yüzdelik 4,5 seviyesine derece yükseltmesi bekleniyor.

Bankanın ürem artım sonucuna bağlı değerlendirmede mevcut İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt, erdemli enflasyonun halkın masrafları üstünde en erdemli ihsan yükünü oluşturduğunu belirterek, bankanın enflasyonun azalması yönündeki beklentilerinden sevinme duyduğunu anlatım etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?