Ekonomi

Konutta istem 1+1 ve 2+1'lere kayıyor

Konut sektöründe küsurat maliyetler tutarları yükseltirken yurt yatırımı gerçekleştirmek isteyenlerin talebi, tutarları hâlâ ceninisakıt ve hâlâ aceleci kiraya verilip satılabilen 1+1 ve 2+1 kabil ıvır zıvır evlere yöneliyor.

Konutta istem 1+1 ve 2+1'lere kayıyor
09-05-2022 11:30
Ankara

Gamador İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaarslan, yurt yatırımının rastgele devir düzenlilik tehlikesiz liman bulunduğunu belirterek kâr zamanlarda girdi maliyetlerinin konutta mahveden tercihlerini etkilediğini söyledi.

Demir, çimento, çevre maliyeti, iş ve benzeşim girdi maliyetlerinin artmasının mesken fiyatlarını ağırbaşlı biçimde yükselttiğine dikkati çekici Karaarslan, hem çökmek bununla beraber envestisman düşüncesince ev yerlerin tercihlerinin değiştiğini bildirdi.

Karaarslan, mesken alımlarında ıvır zıvır metrekareli evlerin öne çıktığına ayraç ederek "İnsanlar baş adına düşündükleri 1+1 ve 2+1 kabil ıvır zıvır metrekareli evlere yöneliyorlar, sağladıkları birikimlerle hâlâ iri evlere bakıyorlar. Bu çeşit evlerin hem satışı hâlâ havadan olmakta bununla beraber icar amortismanı açısından iri evlere layıkıyla hâlâ alımlı envestisman uzlaştırıcı adına görünüyor." dedi.

Kovid-19 salgınının tesirleri ile kısıtlamaların azalmasının konstrüksiyon ve yurt sektörüne çabukluk getirdiğini kail Karaarslan, bundan müspet etkilenen şehirlerin başlangıcında da Ankara'nın geldiğini kaydetti.

Karaarslan, "Ankara'da piyasaya seçenek dirim alanları sunan, güzel mutasavver ve sürdürülebilir adanmış performansı bulunan plan yoğunluğu aşırı fazla. Başkentte yaşayanlar düşüncesince iri kazanım bulunan bu gidiş şehirdeki yurt hareketliliğinin de en ehemmiyetli sebepleri ortada arazi alıyor." niteleyerek konuştu.

Geniş ailelerin de mesken seçimlerinde ısıtma, doğruluk ve ödenti giderlerini dikkate aldıklarını tamlayan Karaarslan, 3+1 ve 4+1 ev kabul etmek isteyenlerin emsallerine layıkıyla hâlâ ıvır zıvır konutlara envestisman yapmayı yeğleme ettiklerini dile getirdi.

"Konut sektöründe kooperatifçilik ön plana çıkacak"

Kerem Nükte Gayrimenkul Ankara Direktörü Muhammet Dinç, mesken sektöründe 1+1 ve 2+1 ıvır zıvır evlerin hâlâ imal etabında aceleci biçimde satılmaya başlandığını anlatım ederek "Metrekaresi ıvır zıvır 1+1 ve 2+1 konutlara tercihin artarak çoğalması temelli bir vaziyete gelebilir. Bu çeşit evlerin satışları da hâlâ havadan oluyor. Konut kabul etmek arzu edenler envestisman düşüncesince değerlendirdiklerinde ıvır zıvır metrekareli konutların icar getirisine baktıklarında hâlâ aceleci düzenlilik veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Konut sektöründe kooperatifçilik niteleyerek bilinen sistemin de çağcıl bir vaziyete gelmiş şekilde baştan ön plana çıkabileceğine dikkati çekici Dinç, şunları kaydetti:

"Belirli gruplara müteveccih anlaşmalı planlar maddesel avantajlar sağlayarak yaygınlaşacaktır. Bu sistemde, efdal fiyatlardan çevre amade büküm alamayan kuma kol ege kuma araya geliyor. Temelden büküm kabul etme düşüncesi kuma paydaları oluyor. Kendilerini para yönünde güvence dibine kabul etmek düşüncesince çevre satın alıyorlar. Kat karşılığı emniyetli çekimci firmalarla geçim sağlıyorlar. Böylece aşırı makul fiyatlara hem temelden emniyetli biçimde büküm sahibi olmakta bununla beraber aşamalı çevre teslimiyle çıkarlarını güvence dibine alıyorlar."

Konut sektöründe ehemmiyetli konulardan birinin de getiri oranları olduğuna ayraç fail Dinç, "Yıllık yüzdelik 10 dolaylarında, maaş bazda yüzdelik 1'in altında getiri oranları yurt alanı düşüncesince sürdürülebilir rakamlardır. Bunu uyguladığımız devir sektörde istem artışı yaşandığını hâlâ önceki aşırı el deneyimledik." dedi.

Gayrimenkulün tek devir bedel kaybetmediğini vurgulayan Dinç, dönemsel durgunluklar yahut konuşu müşkülat olabileceğini fakat kâr bakımından gayrimenkulün rastgele devir kazandıran kuma envestisman uzlaştırıcı bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?