Yaşam

"Medeniyetler Beşiği" Ani Ören Yeri'nde sömestir tatili yoğunluğu

Ankara'dan yola çıkan Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi'nin sonuç durağı bulunan Kars'ta, turistler, Ani Ören Yeri, buzla ciltli Çıldır Gölü'nü, tabya ve müzeleri görüşme ediyor.

29-01-2023 14:09
Kars

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde arazi düzlük Kars'taki Ani Ören Yeri, sömestir tatilinde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kars'ta Arpaçay nehrinin geçmiş olduğu vadide arazi alan, 884-1045 yılları ortada Bagratlılar, 1045-1064 yılları ortada Bizanslıların yönettiği Ani, 16 Ağustos 1064'te Selçuklu Sultanı Alparslan çeşidinden fethedildi.

Yaklaşık 100 hektarlık alana kurulan, gün süresince Bagratlı Hanedanlığı, Bizans, Büyük Selçuklu, Gürcü Krallığı, Moğollar, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlı Devleti'nin egemenlik sürdüğü Ani Ören Yeri'nde eskiden Hristiyan ve Müslümanlar taraf yana yaşadı.

Bundan ötürü "Dünya Kenti", "Medeniyetler Beşiği", "Binbir Kilise" ve "40 Kapılı Şehir" namına da isimlendirilen Ani'de cami, kilise, başkilise kadar dini yapıların yanında ekin hazinesi nice zamanı bina bulunuyor.

Her sene yerel ecnebi aşırı sayıda turisti ağırlayan zamanı kentte, başta şita aylarında ziyaretçi yoğunluğu artıyor.

Ankara'dan yola çıkan Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi'nin sonuç durağı bulunan Kars'ta, turistler, Ani Ören Yeri, buzla ciltli Çıldır Gölü'nü, tabya ve müzeleri dolaşarak unutulmaz müşterek seyahat yapıyor.

Özellikle Ani Ören Yeri'ne derin uyanıklık yayınlayan turistler turlarla alana geliyor. Burada rehberler eşliğinde dolaşarak antika şehir karşı bilim alıyor. Tarihi mekan, sömestir tatilinde de yerel ve ecnebi turistleri ağırlıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?