Asayiş

MSB’den Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kış tatbikatı: 'Kış Tatbikatı-2023'

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Kars'ta 16 ülkenin katılımıyla Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kış tatbikatı bulunan “Kış Tatbikatı-2023”ü yürütme etti.

MSB’den Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kış tatbikatı: 'Kış Tatbikatı-2023'
02-02-2023 14:11

Milli Savunma Bakanlığı, Kars Şehit İstikam Astsubay Kıdemli Üstçavuş İlhan Hamlı Atış ve Tatbikat Alanı'nda “Kış Tatbikat-2023” faaliyetlerini yürütme etti. Cumhuriyet tarihinin en serbest kapsamlı tatbikatı olma hususi durumunu haiz faaliyete Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin hepsi kumanda kademesi katıldı. Uluslararası yerine gerçekleşen tatbikatta başkaca Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ve Gürcistan Savunma Bakanı Juansher Burchuladze de arazi aldı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin düzenlenen tatbikatlarından bulunan “Kış Tatbikat-2023”, 18 Ocak tarihinde 16 arkadaş ve bağlaşık ülkenin katılımıyla başladı. Azerbaycan, Bosna-Hersek, Gürcistan, İtalya, Kazakistan, Kosova ve Özbekistan'ın da faaliyetlerde bulunmuş olduğu tatbikat, 189'u ecnebi kazanmak neredeyse 2 bin 113 personel ile yürütme ediliyor. Tatbikatta başkaca 402 nüsha ayrı ayrı cinste taşıt ve 762 nüsha ayrı ayrı cinste ve çapta tabanca kullanılıyor. -20 derecelere vasıl iklim sıcaklıklarında yürütme edilen tatbikat domestik ve ulusal imkanlarla imal edilen teknolojilerin kış şartlarındaki dayanıklılığın ölçülmesi düşüncesince de ehemmiyet bildirme ediyor.

Kış Tatbikat-2023, bileşik ve bir harekatın icrası dair teşrikimesai ve koordinasyonun sağlanması, birliklerin yoğun kar ve hararetli soğuklarda atış karışma savaşma olanak ve kabiliyetlerinin denenmesi açısından da ehemmiyet taşıyor.

Yerli ve ulusal imkanlarla imal edilen teknolojiler kış testine giriyor

Tatbikat boyunca; kamikaze yerine geçer KARGU drone, Proton tünel belirleme cihazı, Cirit Füzesi, KN-12 Keskin Nişancı Tüfeği, ayrışık iklim defans sistemleri, acemi kış kamuflajı kabilinden mahsulat kış şartlarındaki testlere yayıncı tutuldu.

Hedefler ehliyetli 12'den vuruldu

Tatbikat çerçevesinde atış oluşturan biberli kuvvetleri, hedefleri ehliyetli isabetle vurdu. Özellikle Hava Kuvvetleri'nin F-16'ları işaretli hedefleri yanlışsız bulunmayan etti.
Tatbikat, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Doğukan Gürel - Işık Çapanoğlu - Cem Geçim
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?