Teknoloji

'Türkiye Oyun Geliştirme Şampiyonası'ndan dünkü oyunlar ve oyun şirketleri çıkacak

Türkiye'de dijital oyun ekosistemini güçlendirmek, dünkü fikirlerin yaşama geçmesini gelmek düşüncesince atık adımlara "Türkiye Oyun Geliştirme Şampiyonası" eklendi.

'Türkiye Oyun Geliştirme Şampiyonası'ndan dünkü oyunlar ve oyun şirketleri çıkacak
08-05-2022 14:13
Ankara

AA muhabirinin almış olduğu bilgiye göre, bugüne denli muhtelif platformlarda dijital oyun geliştirme dalının gelişimine ulama verici öğretim üyesi ve oyun geliştiricilerin yan yana araya gelmesiyle sabık sene gurk ve hızlandırıcı merkezi The Game Circle kuruldu.

Türkiye'de dijital oyun ekosistemine dünkü yan yana nefes getirmeyi amaçlayan merkez, oyun sektörüne tahavvül etmek talip yada sektörde olup daha muhtemel ticari başarıyı elde edemeyen fert yahut takımlara yetişek ve mentorluk hizmetleri sağlıyor. Ayrıca takımlar, bu piyasanın önde mevrut naşir ve yatırımcılarıyla buluşturuluyor. The Game Circle, evren çapında kalburüstü oyun takımları ve stüdyoları yetiştirmeyi amaçlıyor.

The Game Circle, bu gayeye erişmek düşüncesince Türkiye Oyun Geliştirme Şampiyonası düzenliyor. Şampiyona, Türkiye’nin ciharıyek tarafındaki oyun geliştiricileri yan yana araya getirmeyi hedefleyen derinliğine soluklu yan yana oyun geliştirme maratonu adına yaşama geçirilecek.

Başvuruları 20 Mayıs'ta bitecek yarışma, 3 kademeli olacak. Birinci aşama, devir içi Game Jam, ikinci ve üçüncü derece fiziki adına planlı Game Jam'lerden oluşacak. Türkiye Finali'nin böylecene kazananlar çabuklaştırma programına onama edilecek.

Kuluçkadan dünkü oyunlar çıkacak

The Game Circle Kurucusu Prof. Dr. Veysi İşler, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, sonuç 3-5 yılda dijital oyun geliştirme dalında Türkiye'de kürevi açıdan baş döndürücü ehemmiyetli başarılar ortaya çıktığını söyledi.

Bu başarıların rast olmadığını, 10-15 salname çağda oluşturulan erdemli lisans programları, gurk merkezlerinin meyvelerini verdiğini özetleyen İşler, tüketicilere uyanıklık duyan gençleri yetiştirmek, onlara envestisman yapmak, onları akıllıca paydaşlarla, yayıncılar ve yatırımcılarla yan yana araya getirmek, kürevi açıdan dobra oyunlar yapmalarını getirmek düşüncesince The Game Circle'ı kurduklarını tabir etti.

İşler, nice elemeden sabık takımların 3-4 ay kuluçkada kaldıklarını, envestisman sonucu sunulan planların hızlandırıcıya alınarak normalde 2 yılda alacakları mesafeyi 3-5 büküm hâlâ çabuk almalarını sağladıklarını ve dirilik suyu verdiklerini belirterek, tamamı bu süreçlerde riziko sermayesi envestisman firmaları/fonları, kitlesel envestisman platformları, kürevi düzeydeki bilgelik uygulayım bilimi firmalarıyla çalıştıklarını kaydetti.

Anadolu düşüncesince geçmiş olacak

Sektörün İstanbul ve Ankara ağırlıklı adına göründüğünü, bunun indinde Anadolu'da da baş döndürücü yan yana tomar kabiliyet bulunduğunu, bundan çevre yalnızca beş altı merkezle sınırlanmış eğlenmek hesabına Anadolu'ya yayılmayı amaçladıklarını vurgulayan İşler, şu ifadeleri kullandı:

"Hem oradaki kabiliyetleri icat etmek hem de zihin ve farkındalık peydahlamak istiyoruz. Bu farkındalığı yalnızca öğrenci, mezunlarda değil ayrımsız sürede o toplumda, vilayetlerde peydahlamak istiyoruz. Oyun sektöründe toprak alanlar, hâlâ sonraları apayrı sektörlere de ferah ferah geçebilecek. Bu, onlar düşüncesince geçmiş derece olacak. Daha iri oyunlar gerçekleştirmek düşüncesince de yan yana derece olacak. Amacımız; Anadolu'ya yayılan geçmiş Türkiye Oyun Geliştirme Şampiyonası düzenlemekti. Yanımızda şu anda 8 darülfünun ve teknoparkın desteği var, onlarla yapıyoruz. Aynı sürede Google kabil dünyanın en önde mevrut yayıncıları ile çalışıyoruz. Onlarla beraberce bunu rastgele yan yana kar kaygısı gütmeden, yarışmadan çıkanları kuluçkaya ve hâlâ sonraları hızlandırıcıya alarak, dobra stüdyolar yahut tüketicilere kazandıracağımız kabiliyetler bulmayı amaçlıyoruz."

Başvuruların peşi sıra eliminasyon ve devir içi evrelerin peşi sıra Samsun, Elazığ, Gaziantep, Ankara, İzmir ve İstanbul'daki ayrı ayrı merkezlerde beniz yüze yarışmalar yapılacağını kail İşler, yarışmacıların 48 saatte oyunlar geliştireceğini, bunların, öncesindeki etkinliklerle yan yana festivale dönüşeceğini belirtti.

İşler, bu nısıf finali adı hâlâ sonraları açıklanacak yan yana şehirdeki finalin izleyeceğini kaydederek, bökelik böylecene geçmiş 10'a giren stüdyoları kuluçkaya ve hâlâ sonraları da hızlandırıcıya edinmeyi düşündüklerini bildirdi.

"Yatırımcılar dünkü şirketler arıyor"

Türkiye'nin ilkin hareketli oyun dalında dünyada hususi yan yana yere cemaat olduğunu, bu durumun hâlâ da pekiştiğini vurgulayan İşler, şöyleki bitmeme etti:

"Çok dobra binalar ortaya çıkıyor. Game Circle da bunlardan biri. Herkes vazifesini akıllıca biçimde yaparsa, bu ekosistemin dünyada hâlâ kompetitif biçimde büyüyeceğini düşünüyoruz. Türkiye'den elden elden gelişigüzel hafta 'top listelere' oyunlar giriyor. Her hafta ihtimal yatırımlar duyuyorsunuz. Yatırımcılar, dünkü şirketler arıyor. Çok ağır yan yana gizil var. O gizil filhakika şu anda gerçekleşiyor ancak beş altı büküm hâlâ yükselecek niteleyerek düşünüyorum. Bu bölgede yetişenler baş döndürücü muaddel bölgelerde da emek vermek olanağı bulacak. Bunu yan yana insanoğlu deposu yetiştirme süreci adına demek lazım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?