Sağlık

Türkiye'de 5 bin talasemi hastası var

Akdeniz çevresindeki devletlerde kalın görülmesi zımnında "Akdeniz anemisi" adına da tanıdık ve Türkiye'de kestirmece 1 milyon 500 bin taşıyıcısı mevcut maraz en kalın Antalya'da görülüyor.

Türkiye'de 5 bin talasemi hastası var
08-05-2022 12:07
Ankara

Türkiye'de talasemi hastası 5 bin ad ve tahminî 1,5 milyon talasemi taşıyıcısı bulunuyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü zımnında icra ettiği açıklamada, talaseminin dünyada ve Türkiye'de en yoğun görülen, önlenebilir kalıtımsal içki rahatsızlığı bulunduğunu belirtti.

Hastalığın, Akdeniz çevresindeki devletlerde yoğun görülmesi hasebiyle "Akdeniz anemisi" namına da bilindiğini özetleyen Saydan, "Talasemi; kalıtım bilimi geçişi bulunan ortak çor olduğu için kuşaktan kuşağa geçiyor. Akdeniz ülkesi bulunan Türkiye'de tahminî 1 milyon 500 bin talasemi taşıyıcısı, 5 bin yöresinde ise talasemi anemisi hastası bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de hastalığın en yoğun yüzdelik 13 ile Antalya'da görüldüğüne ayraç fail Saydan, yurt genelinde herhangi ortak 40-50 şahısda birinin, Antalya, Adana ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise herhangi ortak 10 insandan birinin talasemiye defa açabilecek genleri taşıyabileceğine dikkati çekti.

Saydan, ana ve babadan mevrut gergin genlerin defa açtığı, kalıtım bilimi ortak içki rahatsızlığı bulunan talaseminin, ağır anemi ve buna ilişkin namına fazla halsizlik, tez yorulma, etrafa ilgisizlik, renkte solgunluk, sıkıntı ve evolüsyon geriliği üzere belirtilerle kendini gösterdiğini aktardı.

Talasemi hastalarının, sarılık A ve B aşılarının yapılması icap ettiğini vurgulayan Saydan, çiftlerin evlenmeden önceki talasemi taşıyıcılığı testi yapılarak taranması icap ettiğini kaydetti.

Saydan, "Talasemi hastalığının tedavisi zor, maliyeti ise fazla yüksektir. Bu nedenle, sakat bebeklerin doğmasını engel olmak fazla önemlidir. Talasemi hastalığından tevakki etmek düşüncesince mukteza koruyan önlemlerin katılması da mevki kabilinden desteklenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?