Akıllı çiplerle 15 dakikada dert teşhisi koyan 'nano-laboratuvarlar' kuruluyor

Bilkent Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Fatih İnci'nin liderliğindeki ekip, özellikle dokunmabana edinmek kabilinden muhtelif hastalıklara endamsız müddette kişileştirme koyabilen nano-laboratuvarları domestik imkanlarla ihdas etmek düşüncesince çalışıyor.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

TÜBİTAK'ın Lider Araştırmacılar Programı ile ABD'den Türkiye'ye dönen ve Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (UNAM) fariza özne Doktor Öğretim Üyesi Fatih İnci'nin liderliğindeki ekip, özellikle dokunmabana edinmek kıl payı ayrışık rahatsızlıkların tanısı düşüncesince zeki çiplere yerleştirilecek müşterek felç kan, hacet yada arak örneği ile 15 zaman derece çelimsiz müşterek müddette çözümleme yapabilen nano-laboratuvarları domestik imkanlarla kuruyor.

ABD'de Harvard, MIT ve Stanford derece dünyanın değerli üniversitelerinde çalıştıktan sonradan TÜBİTAK'ın Lider Araştırmacılar Programı ile Türkiye'ye dönen Dr. Fatih İnci, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, nano-laboratuvarlarında biyomühendislikten biyolojiye, kimyadan elektronik ve oluşum mühendisliğine denli sağlam aşırı disiplini müşterek araya getirerek disiplinler arası bölgede tetkikat yaptıklarını tabir etti.

ABD'deki çalışmalarında mikroakışkan sistemler üstünde çalıştığını ve Türkiye'de de bu sistemleri ve öbür nano-ölçekli teknolojileri geliştirerek tıpta ve biyolojide halihazırda çözümlenmemiş mesail düşüncesince laboratuvar kurduklarını özetleyen İnci, dünyada da ilk olacak biçimde laboratuvarında planlar geliştirdiklerini belirtti.

Atıl malzemelerle kamga yapıyorlar

İnci, evren geneline bakılınca tıbbi kaynaklara ulaşamama sıkıntısının yaşandığına dikkati çekerek, bunun hoppadak donsuz devletlerin problemi olmadığını, üretimin artarak çoğalması ve kaynakların azalmasıyla da ilgili müşterek gidişat bulunduğunu vurguladı.

Ürettikleri silikondan işlenmiş nısıf nâkil malzemelerle tasarladıkları çiplerle tıbbi icraat geliştirdiklerini tamlayan İnci, "Kan, idrar, arak derece gövde sıvılarının içindeki hücreleri, proteinleri ve virüslerin öz ortamını sağlamaya çalışıyoruz. Hastalık tanısında kullanılacak bulunan biyobelirteçleri, kamga içine koyarak dert teşhisinde kullanılacak bulunan bir duruma getirmeyi hedefliyoruz." dedi.

İnci, geliştirdikleri teknolojilere bağlı şu detayları verdi:

"Nano-laboratuvarda oluşturduğumuz çiplerle, tıbbi kaynaklardan mahrum köylerde fark kişilerin öz başlarına uygulayabilecekleri sistemleri geliştirip, el telefonu entegrasyonuyla doktor-hemşire-hasta arasındaki üçgeni elde etmiş olacağız. Burada iyice makul pahalı etkisiz plastikleri kullanarak çipleri hazırlamaya çalışıyoruz ve her insanın aşırı dümdüz biçimde aşırı az eksperlik mucip müşterek infaz ile hoppadak müşterek felç kan, idrar, tükürük yahut terden elde edilebilecek sıvılarla sağlam aşırı hastalığın teşhisini aşırı çelimsiz müddette gerçekleştiriyoruz. Bu esasta senelerdir şeker hastalığı hastalığı hastalarının evlerde kullandığı glukozmetreler derece düşünülebilir.

Bu nano-laboratuvarlar yaşama geçtiğinde, müşterek felç dem yada öbür gövde sıvısı çipin içine konulacak, 5-10 zaman ortada beklenecek. Sonra çip, direkt okuyucuya doldurularak ve asıl zamanlı data alınacak. Bir ahir evrede planımız ise, bu sonuçların cep telefonları ile bütünleşmiş kullanılması. Böylece müşterek düşünce sistemi üstünden hayattaki öbür doktorlar, birbirleriyle töre bilimi kavait çerçevesinde rahatsızlıkların tanılama ve teşhisine müteveccih çözümlemeler yapabilecekler. "

Kanser ve böbrek yetmezliği derece rahatsızlıkların tanısı yapılabilecek

Tek müşterek dem tahlili ile tanılama yapılabilecek rahatsızlıkların sorulmasına cevap İnci, dem dolaşımında bulunan dokunmabana hücrelerini dayanıklı göstererek, "Çalışmalarımızdan müşterek tanesi bu dokunmabana hücrelerini belirlemek ve en er biçimde kişileştirme kılmak ve hoppadak teşhisle de kalmayarak bunların genom haritalanmasını sağlamaktır. Kanserin niçin oluştuğu ve etkenlerinin neler bulunduğunu da özetleyebilecek kurda sistemleri kurguluyoruz." bilgisini verdi.

Bunun yanı sıra hacet tahlili ile böbrek yetmezliği ile ait icraat da yaptıklarını özetleyen İnci, "Ayrıca, arak örneklerini toplayan çıban bandı ölçeğindeki müşterek gereç ile vücudunuzdaki dert biyobelirteçlerini sabah akşam namına strateji edebileceğiniz platformlar geliştiriyoruz. Bu biçimde mevcud müşterek hastalığın, müşterek zamanlar ve er kişileştirme yapılabilmesinin en ehemmiyetli adımlarının atılmasını amaçlıyoruz." dedi.

Ürünler 1-2 yılda çıkacak

Geliştirdikleri hızla gelişen teknolojinin yaşama geçmesi düşüncesince çalışmaların ne kurda bulunduğunun sorulması üstünde Fatih İnci, şunları kaydetti:

"Şu anda laboratuvar uygulamalarını yaptık, göze düzeyinde ön klinik çalışmalarımızı da tamamladık. Klinik tetkikat düşüncesince Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, biyosensörler düşüncesince de Hacettepe Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi ile kuma çalışıyoruz. Ayrıca, emlak haricinde ABD, Almanya, Çin, Brezilya ve Finlandiya'dan ayrışık mevzularda da kuma çalışmalarımız bulunmaktadır. Şu an parasız örnekleriyle tecrübe sürecine giriyoruz. Bir ahir aşamada, parasız örnekleri üstünde çalışmalarımızı 1-2 sene ortamında tamamlamış olacağız, peşi sıra patentleme ve verim sürecine girmiş olacağız."

İlaç salınımı özne bantlar

Doktor Öğretim Üyesi İnci, laboratuvarda yürüttükleri öbür çalışmalardan örnekler verirken vücuda takılabilen lüzuci bantlar ile biberli yükselmesi yada enfeksiyon yerinde vücuda derneşik namına çare salınımı özne sistemler geliştirdiklerini belirterek, başkaca geliştirdikleri mikroakışkan sistemler ile mikroorganizmaların inç izini de çıkardıklarını ve böylelikle bireşimli antikorlarla dert etkenini bulmaya çalıştıklarını laflarına ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Donetsk'te Ukrayna'nın attığı füzeyle yaşamını kaybeden 20 çırçıplak anıldı

2022-03-16 11:51 - Dünya

Suriye'de fariza işleyen jandarma komando er er Bingöl'e döndü

2022-03-15 11:16 - Gündem

14 Mart 2022 Pazartesi okullar tatil mi?

2022-03-13 22:12 - Gündem

TOGG eksi 40 derecede test edildi

2022-03-14 15:00 - Teknoloji

Atılay Canel: 'Futbol hatalar oyunu'

2022-03-12 16:59 - Spor

Zelenskiy'nin İsrail'deki genosit müzesinde görüşme talebi reddedildi

2022-03-13 21:14 - Dünya

OSD ocak-şubat zamanına bağlı verileri açıkladı

2022-03-14 11:01 - Ekonomi

Akıllı çiplerle 15 dakikada dert teşhisi koyan 'nano-laboratuvarlar' kuruluyor

2022-03-17 11:49 - Teknoloji

Türkiye'de 25 bin 401 ferdin Kovid-19 testi fazlalık çıktı, 123 isim yaşamını kaybetti

2022-03-11 20:30 - Sağlık

Önder Karaveli: 'Kazanmayı hak edecek oyun oynamadık'

2022-03-14 23:57 - Spor

İlgili Haberler

ABD, Twitter'da iştirak içi belgeleri inceleyecek

12:09 - Teknoloji

TÜBİTAK'tan deprem bölgesindeki KOBİ'lere hususi "TEKNOÇABA" çağrısı

14:06 - Teknoloji

Hırvatistan'dan Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi'ne yukarı düzem ziyaret

00:07 - Teknoloji

Çin 44 teknoloji sektörünün 37'sinde ABD'nin uğrunda arazi alıyor

15:06 - Teknoloji

T3 Vakfı hile ve aktiflik çadırında geleceğe imge olmaya bitmeme ediyor

20:06 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem