Arap dünyası semt vatandaşlarının Ukrayna sınırında yaşamış olduğu ayrımcılığa tepkili

Rusya’nın Ukrayna'ya başlatmış olduğu askeri saldırının peşi sıra yaşanmış olan gelişmeler, Batılı devletlerin Araplara üzerine izlediği ayrımcı tutumu da gözler önüne serdi.

Dünya - 2 yıl önce

İstanbul

Ukrayna'da canlı ve harp zımnında ülkeyi ayrılma buyurmak mecburiyetinde artan Orta Doğu halkları, sınırı geçmeye çalışmış oldukları tam ırkçı ve tepik ölçün içeren söyleyiş ve tutumlarla gönül rahatlığı karşıya kaldı.

Bölge insanına gönül rahatlığı takınılan tutuma reaksiyon yayınlayan Arap dünyasının önde mevrut isimleri, savaşın fark önüne geçemediği bu ayrımcılığa dikkati çekti.

Arap karikatüristler, ayrımcılığı çizgileriyle anlattı

Arabi 21 genel ağ sitesi ve Filistin gazetesinde karikatürler çizen Ala el-Lokta, Facebook hesabından paylaşmış olduğu çalışmasında hali anlatan ortak tabela ortaya koydu.

Lokta, ışıkları yanan ortak güreşçi köprüsü üstünden bavullarıyla bambaşka ortak ülkeye geçmeye etkin güzel giyinmiş ortak karı ile güreşçi köprüsü altındaki suda botları batan ve dirilik çekişen kullanmakta olanları çizdiği karikatüründe Ukrayna sınırındaki tepik standarda ayraç etti.

<br class="k-br" />

Karikatürist Omer Summad da toplumsal medyada paylaşmış olduğu görselde ırkçı ayrımcılığı anlattığı çizgilere ver verdi. Ukraynalılar düşüncesince "VIP" tabelasının bulunduğu, açıkça ve aklık ortak yolun resmedildiği karikatürde, Orta Doğu'dan sığınmacılar ise Avrupa Birliği (AB) yetkilisinin uğrunda DNA testinden geçirilmek düşüncesince saç örneği vermeyi bekliyor.

Ürdünlü adlı sanlı çizer İmad Haccac, Twitter hesabından "Avrupa ve Ukrayna'dan kaçan sığınmacılar" başlığıyla ve "Irkçı AB" etiketiyle karikatürünü paylaştı.

Karikatürde AB son kapısı halinde çizilen yerde “Hoş karşılanan mülteciler” bağlanmış parafin bap açıkça bırakılırken, “Hoş karşılanmayan mülteciler” bağlanmış değişik nitelik tonlarına cemaat bap ise boğunuk tutuluyor.

Filistinli taslak sanatçısı Mahmud Abbas da Facebook hesabından icra ettiği paylaşımda, Ukraynalı mültecilerle Arap sığınmacılar ortada ayrım yapılmasını eleştirdi. Karikatüründe sarı saçlı çocuklu ortak kadının, üzerinde yeşil erke yanan kapıdan geçerek evden çıkmış olduğu gösterilirken, Orta Doğulu ana çocuklarıyla üzerinde yağız erke yanan, çevresi lif örgülerle çevrili, boğunuk yağız ortak kapının uğrunda bekliyor.

Ukrayna'daki Araplar ve Afrikalılara sınırda ayrımcılık uygulandı

Ukrayna'daki Araplar ve Afrikalıların mekân devletlere geçişlerde ayrımcılığa yayımcı tutulduğunu yayınlayan sahneler insanoğlu hakları örgütlerinin de tepkisini çekti.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (Euro-Med) Başkanı Rami Abdu, toplumsal iletişim araçları hesabından icra ettiği açıklamada, AB'nin ve Avrupa ülkelerinin sığınmacılara müteveccih insanca muamelesinin ırk, kült ve budun ayrımı yapmadan, tepik standarttan ırak biçimde yürütülmesi icap ettiğini söyledi.

Yetkililerin açıklamaları ve Avrupa medyasındaki haberlere ayraç fail Abdu, "Yaşananlar Avrupalı ​​olmayan budunsal kökenleri dışlayan ve ayrımcılık önleyen ırkçı ortak Avrupa politikasını belirginleştirdi." ifadelerini kullandı.

Fas'taki taharri memuru polis maşer kuruluşlarından Üniversite Mezunları Derneği, icra ettiği matbuat açıklamasında, "birçok öğrencinin ırk ayrımcılığına sunulan kaldığını ve sınırlara revan erişim araçlarına binişlerinin engellendiğini" doğruladı.

Arap dünyası "ayrımcılığa" ve "iki yüzlülüğe" tepkili

Mısırlı emektar ulusal topçu Muhammed Ebu Terike, FIFA ve UEFA'nın Rus kulüpleri ve ulusal takımlarının organizasyonlarına katılımını askıya almasının arkası sıra icra ettiği açıklamada, Rusya'ya geçerli yaptırımın, Filistin memleketlerini nehiy eden, senelerdir evlatları ve hanımları cellat İsrail'in ekiplerine gönül rahatlığı da uygulanması icap ettiğini anlatım etti.

Ebu Terike, ortaya çıkan hali "çifte ölçün ve dü yüzlülük" kendisine değerlendirdi.

Suriyeli aktivistler Verd Furati ve Omer Medine de toplumsal iletişim araçları üstünden icra ettikleri paylaşımlarda, Rusya'nın 2018'de Suriyeli sivilleri erek alırken, ayrımsız tam Dünya Kupası'na ev sahipliği yaptığını hatırlatarak benzeşim çağrıların o vakitler yapılmadığını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'nin Rusya'nın müdahalesine gönül rahatlığı şikayette bulunmasından dü çağ sonra, Uluslararası Adalet Divanı 1 Mart'ta icra ettiği açıklamada, Rusya'ya gönül rahatlığı geçmiş duruşmaların 7 ve 8 Mart'ta yapılacağını duyurmuştu.

Suriyeli aykırı edip Ahmet Muvaffak Zeydan, Twitter hesabından paylaşmış olduğu mesajında, "Uluslararası Adalet Divanının Putin'in işgalinden çabucak 5 çağ sonradan anket açması güzel ortak nesne fakat Suriye halkına senelerdir meydana getirilen katliama ne demeli?" ifadelerini kullandı.

İngiltere'de mevcut Arap öğretim üyesi Ramazan Cebbarni de Twitter paylaşımında hali "sınırı aşan dü yüzlülük" kendisine nitelendirdi. Cebbarni, İsrail'in Filistin'deki suçlarına itiraz edilmediğini ve ayrımsız tepkinin verilmediğini kaydetti.

Yemenli siyasi Şevki el-Kadı da Suriye, Yemen, Libya ve Irak'ta senelerdir muharebeler ve trajediler yaşanırken kelimesiz artan arsıulusal ilçe organlarının endamsız müddet içre Rusya'ya gönül rahatlığı harekete geçtiğini belirterek hale reaksiyon gösterdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'da yaşlı kadın oğlunun fotoğrafı ve kuşları kurtarmak isterken yanarak öldü

2022-03-02 14:39 - Asayiş

Türkiye, Etiyopya'da barışa revan herhangi bir yolu destekliyor

2022-02-27 10:29 - Gündem

Alanya'da canlı Ortodokslar Ukrayna ve Rusya düşüncesince sulh duası yaptı

2022-02-27 14:26 - Gündem

Anadol'un yollardaki hikayesi 55 yıldır bitmeme ediyor

2022-02-28 12:43 - Gündem

Malatya Kovid-19 ile mücadelede anımsatma dozlarına yöneldi

2022-03-02 12:05 - Sağlık

Pendik'te şüpheli ölüm: Karı koca ölü olarak bulundu

2022-02-26 23:54 - Asayiş

Bakan Nebati: Rusya-Ukrayna savaşının hesaplı boyutunu kâffesi alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz

2022-03-02 12:58 - Ekonomi

Kocaeli'de Marmara Depremi'nde ağır hasar gören binaların yıkımı sürüyor

2022-03-02 15:44 - Gündem

KKTC'de Halil Falyalı cinayeti zanlıları cezaevine gönderildi

2022-03-04 20:18 - Dünya

NATO ve Batı ülkeleri, Ukrayna'ya askeri donatı ve tabanca sağlamaya başladı

2022-02-28 11:26 - Dünya

İlgili Haberler

Netanyahu, dünkü başbakanlığı devrinde İsrail'i "çalkantılı müşterek sürece" sürükledi

13:07 - Dünya

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Ukrayna: Rusya, geceleyin 7 bölgenin enerji altyapısına saldırılar düzenledi

11:06 - Dünya

Pakistan'dan Türkiye'ye 8 bin 200 kışlık çadır haiz ikinci gemi yola çıktı

09:06 - Dünya

Pentagon'un, ABD'nin muhtemel Rus savaş suçu kanıtlarını Lahey'e iletmesini engellediği

06:06 - Dünya

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem