Bakan Nebati: Rusya-Ukrayna savaşının hesaplı boyutunu kâffesi alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "(Rusya-Ukrayna savaşı) Olayın kazançlı boyutunu topu topu alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz. Gerektiğinde zamanlı aksiyonları almaya müheyya olduğumuzu göstermek isterim." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) çeşidinden 7'ncisi planlı Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'ne (EURIE) videoteyp konuşma yöntemiyle katıldı.

Zirvenin, eğitimde markalaşmanın adımı yerine görüldüğünü aktaran Nebati, arsıulusal yükseköğretimde dünyanın öteki bölgelerini Avrasya bölgesinin iri potansiyeliyle birleştiren acemi kavuşma noktası olma hususi durumunu taşıdığını tabir etti.

Nebati, Kovid-19 salgınının global ekonomiyi menfi etkilediği sonuç dü yılda ekonominin sağlam aşırı anlamda dünyadan zait yönde ayrıştığına dikkati çekerek, "2021'de yüzdelik 11 gerçek karışık emlak içi hasıla (GSYH) büyümesi ile verisi açıklayan G20, OECD ve Avrupa Birliği üyeleri ortada en erdemli çoğalma oranını elde fail abuhava olduk. Güçlü çoğalma yardımıyla 2021 yılı açıklık ayında müşterek esbak yıla layıkıyla 3,2 milyon acemi iş olanağı oluşturduk." dedi.

"Enflasyonu temelli yerine müşterek tane haneli sayılara indirmeyi hedefliyoruz"

Finansal istikrarın güçlendirilmesinin en ehemmiyetli öncelikleri bulunduğunu vurgulayan Nebati, "Fiyat istikrarını menfi etkileyen döviz döşenmemiş dalgalanmalarını engel peyda kılmak kıl payı attığımız adımlar, yurttaşlarımız ve piyasalar gözetiminde de müspet karşılandı. Döviz kurlarındaki oynaklığın önüne geçilirken ve fiyatlamaların da akla yatkın seviyelere gerilediğini gördük." niteleyerek konuştu.

Nebati, tedbir zincirlerindeki sorunlarla global erke ve mal fiyatlarındaki artışların enflasyonun evren çapında yükselmesine illet bulunduğunu dile getirerek, enflasyonla uğraş kapsamında müşterek kol politikayı yaşama geçirdiklerine ayraç etti.

Gıdada, meskenler ile zirai sulamada geçer elektriğin KDV'sini düşürdüklerini anımsatan Nebati, şunları kaydetti:

"Enflasyon ile mücadelede ortaya konulacak adımların fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını izleme kılmak kıl payı Bakanlığımızca oluşturulacak Enflasyonla Mücadele Timi ile şirketler iyice denetlenmektedir. Enflasyonun düşürülmesi düşüncesince "Birlikten Berekete" programına mart ayında başladık. Ayrıca tüketicinin birebir pahalı ürünlere ulaşabilmesini kolaylaştırmak düşüncesince müşterek taşınabilir infaz da geliştiriyoruz. Önümüzdeki devirde mülk ve maliye politikalarının çalışan koordinasyonu ile enflasyonu temelli yerine müşterek tane haneli sayılara indirmeyi hedefliyoruz."

"Yeşil dönüşümün yaşama geçirilmesi dair enine boyuna kararlıyız"

Nebati, uran ilkin peyda kılmak kıl payı yeşil dönüşümün yaşama geçirilmesi dair enine boyuna azimli olduklarını vurgulayarak, Paris Anlaşması'nı sabık ilk teşrin ayında, Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nı da sabık yaz yayımladıklarını anımsattı.

Öncelikli ve ciddi sektörlerde Ar-Ge ve inovasyon noktasında lüzumlu teşvikleri sağlamaya bitmeme edeceklerini aktaran Nebati, erdemli teknolojili mamüllerin Türkiye'de üretilebilmesi düşüncesince uçtan kuyruk sokumu kemiği müşterek dayanak noktası mekanizması bulunan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı yaşama geçirdiklerini anlattı.

"Rusya-Ukrayna geriliminin hesaplı boyutunu ele alıp değerlendiriyoruz"

Nebati, Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı gelişimleri ve bunların abuhava ekonomisi açısından oluşturabileceği tesirleri izlediklerini ve değerlendirdiklerini söyledi.

"Henüz açık resmi kullanmak düşüncesince aşırı er olmakla baş başa bu gerilimin bizlere ilkin erke ithalatı, gezim ve dış satım dalında yansımaları olacağını değerlendiriyoruz." diyen Nebati, global ekonomideki toparlanmanın etkisiyle halihazırda artma yayınlayan erke fiyatlarının bu gerginlikle şimdi da artışa geçtiğini gözlemlediklerini kaydetti.

Nebati, "Olayın hesaplı boyutunu topu topu alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz. Gerektiğinde zamanlı aksiyonları almaya apiko olduğumuzu göstermek isterim." dedi.

"Türkiye en müşterek tomar arsıulusal mektepli ağırlayan ülkelerinden biri"

Türkiye yükseköğretimine bağlı de değerlendirmelerde mevcut Nebati, topu topu dünyada "herhangi müşterek yükseköğretim programına mukayyet mektepli sayısı"nın çabucak arttığını, 2025'te 262 milyon olacağının kestirim edildiğini söyledi.

Nebati, öz ülkesi haricinde terbiye görenlerin sayısının da çabucak arttığını belirterek, zaman 7,5 milyon bulunan bu sayının 2030'da 20 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü tabir etti.

Dinamik dinç nüfusun Türkiye'nin en ehemmiyetli avantajlarından bulunduğunun altını çizen Nebati, "Çeşitli değiş programları, burslar ve öteki imkanlarla emlak dışına revan ve ülkemize mevrut mektepli ve araştırman sayısı sonuç zamanlarda ehemmiyetli miktarda artma göstermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Nebati, Türkiye'deki arsıulusal mektepli sayısının 2015'te 73 bin iken 2021'de 200 bini geçtiğine dikkati çekerek, böylelikle ülkenin arsıulusal mektepli sayısıyla dünyanın en müşterek tomar arsıulusal mektepli ağırlayan ülkelerinden birisi biçimine geldiğini belirtti.

Türkiye'nin 8,5 milyonla Avrupa'da yükseköğretim dalında en aşırı öğrenciye fariza sağlayan abuhava konumunda bulunduğunu dile getiren Nebati, Dünya Ekonomi Forumu "yükseköğretim ve eğitim" sıralamasına layıkıyla Türkiye'nin 2008'de 134 abuhava arasından 72'nci tam toprak aldığını, en sonuç açıklayan verilere layıkıyla 48'inci sıraya derece yükseldiğini söyledi.

"Üniversite-sanayi iş birliklerini aşırı önemsiyoruz"

Tüm bu gelişmelere karşın muhtelif bölgelerde ilerlemeye hala gerekseme bulunduğunu aktaran Nebati, bu sahaların "yükseköğretim kontenjanlarının arz-talep dengesinin gözden geçirilmesi, eğitim-istihdam bağlantısının güçlendirilmesi ve arsıulusal rakiplik gücünün artırılması" bulunduğunu anlattı.

Nebati, yükseköğretim kurumlarından hususi piyasaya bilgelik ve uygulayım bilimi transferi ile girişimcilik ve ticarileştirme faaliyetlerinin ehliyetli kurda olmadığını belirterek, üniversite-sanayi iş birliklerini aşırı önemsediklerinin altını çizdi.

Türkiye'nin 2023'te 200 binden müşterek tomar arsıulusal öğrenciye ev sahipliği yapmayı hedeflediğine ayraç ederek, topu topu insanlığın problemlerine eş analizör bulabilecek nesillerin yetişmesini amaçladıklarını bildirdi.

Nebati, "Nihai misyonumuz bulunan muvazeneli çoğalma herhangi müşterek bölgede ihracatta, yatırımda, üretimde, istihdamda ve eğitimde kaliteyi öteki müşterek tabir ile ekleme kıymeti artırmakla benzer olacaktır." dedi.​​​​​​​

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye, Etiyopya'da barışa revan herhangi bir yolu destekliyor

2022-02-27 10:29 - Gündem

Alanya'da canlı Ortodokslar Ukrayna ve Rusya düşüncesince sulh duası yaptı

2022-02-27 14:26 - Gündem

Malatya Kovid-19 ile mücadelede anımsatma dozlarına yöneldi

2022-03-02 12:05 - Sağlık

Anadol'un yollardaki hikayesi 55 yıldır bitmeme ediyor

2022-02-28 12:43 - Gündem

Pendik'te şüpheli ölüm: Karı koca ölü olarak bulundu

2022-02-26 23:54 - Asayiş

Bakan Nebati: Rusya-Ukrayna savaşının hesaplı boyutunu kâffesi alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz

2022-03-02 12:58 - Ekonomi

Sudan’ın Asya ve Uzak Doğu kökenli motosiklet taksisi: Rakşa

2022-02-25 11:42 - Yaşam

NATO ve Batı ülkeleri, Ukrayna'ya askeri donatı ve tabanca sağlamaya başladı

2022-02-28 11:26 - Dünya

Yediler içtiler, iş hesabı ödemeye gelince kaçtılar

2022-03-02 09:10 - Asayiş

Ukrayna, Bayraktar TB2 ile Rus hava savunma sistemlerini vurdu

2022-03-01 08:22 - Dünya

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem