Aşevi kurarak günde 300 kişiyi doyuran dü esnaf tahaffuz evi düşüncesince kolları sıvadı

İzmir'de gerekseme sahiplerine besin sayesinde başladıkları esenlik hareketini, aşevi kurarak büyüten dü arkadaş, demin de sokakta kalanlar düşüncesince 40 şahsiyet tahaffuz evi açıyor.

Yaşam - 2 yıl önce

İzmir

Bornova ilçesindeki Çamdibi semtinde çeşni dükkanı işleten İsmail Kurultay (34) ve polat yapı işiyle uğraşan Kazım İvriz (34), 7 sene evvela gerekseme sahiplerine erzak dağıtarak başladıkları iane faaliyetlerini, isimlerinin başlangıç harflerinden oluşan İSKA Aşevi'ni kurarak kurumsal duruma getirdi.

Çevrelerinde yardımseverlikleriyle ün salan dü esnaf, bölge sakinleri ve iş insanlarının da desteğini alarak Çad, Sudan ve Nijerya'da 5 su kuyusu açtırdı.

Semt evlatlarının spor yapması düşüncesince birlikte acemi spor kulübünün yönetimine güzeşte iyicil arkadaşlar, sokakta kalanlar düşüncesince 40 yabanlık korunma evi ihdas etmek kıl payı çalışmalara bitmeme ediyor.

Aşevi kurucularından İsmail Kurultay, AA muhabirine, çocukluk arkadaşı bulunan Kazım İvriz ile 7 sene evvela mahalledeki 50 aileye erzak katkısı yaparak başladıkları iane ortaklığının, hayırseverlerin desteği ile rastgele güzeşte sene büyüdüğünü anlatım etti.

Gıda Çarşısı'ndan çuvallarla aldıkları erzakları hisse ederek dağıttıkları tam gayrı dostlarının da kendilerine katılmaya başladığını anlatım fail Kurultay, "İki kişiyle çıktığımız yolda evvela 8 insan şimdi sonradan 40 insana denli ulaştık. 2 ay evvela aşevimizi açtığımızda 100 insana kemirmek veriyorduk. Şu an 300 insana kemirmek dağıtımı yapıyoruz." dedi.

Aşevinin arkası sıra semtlerinde sokakta artan kimesne bırakmama hedefiyle korunma evi oluşturmayı da planladıklarını özetleyen Kurultay, kiraladıkları birlikte depoyu 40 yabanlık korunma evine dönüştürdüklerini, açım düşüncesince devir saydıklarını kaydetti.

Barınma evinde kalanlara iş bilmek düşüncesince de çalışacaklarını özetleyen Kurultay, şöyleki konuştu:

"Arkadaşlarımızla dal omuza olup bu projelerimizi ayrıksı semtlere, ayrıksı illere yayacağımıza eminiz. Çok ağır birlikte iş değil, hoppadak evvel adımı alaşağı etmek önemli. İzmir depreminde dost grubumuzla birlikte ay süresince depremzedelere dayanaklık etmek olduk. Bodrum, Antalya ve Marmaris'teki yangınlarda da fahri kendisine fariza aldık. Afrika'da su kuyuları açtık. Bunların iyi planlar bulunduğunu düşünüyoruz. "

Hedef bin insana yunak yemek

Kazım İvriz ise aşevi hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını, muhtarın sebebiyle belirledikleri gerekseme sahibi ailelere rastgele devir yunak kemirmek ulaştırdıklarını anlatım etti.

İvriz, şöyleki konuştu:

"Kimseyi kıygın etmeden desteğe eksikli aileleri belirleme ettik ve anaç dağıttık. Kaplarıyla geliyorlar ve kılıç de insan sayısına gereğince kaplarına yiyeceklerini koyuyoruz. Bu işe önceden 'nasıl olur, ne yetişiriz' diyerek düşünürken aşırı dayanaklık etmek aldık. Hala da dayanaklık etmek alıyoruz. Şu an 300 insana kemirmek veriyoruz fakat maksadımız bunu bin insana çıkarmak. İnsanların mutluluğunu görebiliyoruz.

Her devir 3 tür kemirmek çıkarıyoruz. Yanında bazı bazı lezzetli olmaktadır bazı bazı meyve. Adağı bulunanlar da adaklıklarını aşevimize bağışlıyor. Yemeklerimiz genel anlamda kalın oluyor. Kendimiz ne yiyorsak aynısını ağırlama ediyoruz. Buraya denli gelemeyen gerekseme sahibi ailelerimizin yiyeceklerini de evlerine götürüyoruz."

Aşevinden rastgele geceleyin ezanı kemirmek alanlardan Ökkeş Beyazıt (35) ise kağıt ve karton biriktirerek geçimini sağladığını anlatarak, "Bu, bilene şişman birlikte nimettir. Sokakta artan arkadaşlarımız da oluyor, buraya gelip yunak kemirmek yiyoruz. Çok şükür, bu aşevini kuranlardan Allah razı olsun." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor 2021'deki liderliğini 2022'de şampiyonlukla taçlandırmak istiyor

2021-12-30 15:13 - Spor

Dünyaca ünlü sanatçı Inna, Erciyes’te kayak yaptı

2022-01-04 15:20 - Magazin

'Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu 2021' yayımlandı

2021-12-30 17:34 - Ekonomi

Tesla, asayiş sorunları zımnında 475 binden çok aracını arka çağırdı

2021-12-30 23:34 - Teknoloji

Öz Finans-İş Sendikası, Ziraat, Ziraat Katılım ve Halk bankaları ile ek protokol imzaladı

2022-01-04 16:53 - Ekonomi

Batman’da Silahlı saldırıya uğrayan bekçi şehit oldu

2021-12-31 21:53 - Asayiş

Tıbbı cihaz sahasının beklediği ödemeler yapıldı

2021-12-31 12:20 - Sağlık

Aşevi kurarak günde 300 kişiyi doyuran dü esnaf tahaffuz evi düşüncesince kolları sıvadı

2022-01-05 13:30 - Yaşam

Yılbaşında geri sayım başladı, kuruyemişe talep arttı

2021-12-31 18:37 - Ekonomi

Çatıdaki işçi alev alev yanan çatıdan inmedi

2022-01-02 23:22 - Asayiş

İlgili Haberler

Depremde evi hasar gören tarih öğrencisi, çadır şehirde küçüklere ders çalıştırıyor

17:06 - Yaşam

Bartın'dan facia alanına revan UMKE kadrosu canlara imge olmanın ekşimtırak sevincini yaşadı

14:06 - Yaşam

Enkaz altından yakındaki sayrılarevi çalışanı sebebiyle kurtuldu

13:08 - Yaşam

Depremin acısını canlı Vanlılar konutlarını afetzedelere açtı

13:06 - Yaşam

Nimet öğretmen fahri geldiği Kahramanmaraş'ta depremzedelerin yardımına koşuyor

12:07 - Yaşam

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem