Bakan Pakdemirli: Tarım besin ihracatında yüzdelik 21 artışla cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Son 19 yılda meydana getirilen çalışmalarla gerçekte şu şekilde müşterek ayırt ortaya konmuş oldu. Buğdayda yüzdelik 41, şeker hastalığı hastalığı pancarında yüzdelik 54, ay çiçekte yüzdelik 84 ve mısırda yüzdelik 124 ürün art

Ekonomi - 2 yıl önce

Kütahya

Kütahya'da sektör temsilcileriyle kentteki ortak otelde ortak araya mevrut Bakan Pakdemirli, burada meydana getirdiği konuşmada, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile tarım ve ormanın birleşmesiyle fariza alanlarının ve sorumluluklarının arttığını, 150 binden ortak tomar personelle bu arada tüketicilere ihtimam ika gayreti zarfında olduklarını söyledi.

Zaman devir yaşanmış olan yağışsızlık kabil risklerin üretimi ortak hacim aşağıya çektiğini tamlayan Pakdemirli, şu şekilde konuştu:

"Geçen sene Türkiye ekonomisi 1,8 büyürken tarım sahası 5,8 büyümüştü. Bu sene tarım sahası hâlâ rakamlar açıklanmadı fakat Türkiye’nin nema rakamlarının arkasında duracak kabil gözüküyor. Kuraklığın elbette ki bu sonuçlara ehemmiyetli ortak tesiri olmuştur. Kuraklığa dirlik kendimizi güvence dibine kabul etmek düşüncesince çiftçimiz, üreticimiz başta tarım sigortalarını yaptırırsa kuraklığa aşırı ehemmiyetli ortak faydası var. Sigortalarını yaptıran çiftçilerimiz gece olduğunda şen uyuyabiliyorlar."

Pakdemirli, meteorolojik kuraklığın zirai kuraklığa dönmemesi düşüncesince icraat yapıldığını aktardı.

Gelecek 20 yılda dünyada bulunduğu kabil Türkiye'de de yağışsız ortak hava yaşanmasının beklendiğini hatırlatan Pakdemirli, şu şekilde bitmeme etti:

"Meteorolojik kuraklığın zirai kuraklığa dönmesini istemiyorsak ambarlama sitemlerini yapıyor olmamız lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 19 salname endamsız ortak müddette Türkiye’de 675 barajı tamamlayarak aşırı ağır ortak ambarlama yatırımlarını yaptık. Bu yatırımlar elbette ki nihayete ermemiştir. Biz de sonuç 3 buçuk senede bin tesis, 71 baraj bitirdik. 40 milyarın üstünde ehemmiyetli yatırımlarda bulunduk. Daha da ortak tomar envestisman yapmamız gerekiyor. Çünkü bundan sonra önümüzdeki 20 sene kâffesi dünyada bulunduğu kabil Türkiye’nin aşırı elan yağışsız ortak ikliminin olacağını bizler biliyoruz."

"Türkiye’nin bugün gıdada bildirme sorunu yoktur"

Türkiye'nin besin stoklarının tam bulunduğunu vurgulayan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin aşırı şükür bugün gıdada bildirme sorunu yoktur, besin stokları yeterlidir. Gıda fiyatlarında dünyada yaşanmış olan ve Türkiye’yi de gerekli istemez etkileyen durumla ait belkili basamak bunların rafa minimum yansıması düşüncesince kâffesi çalışmalarımızı yapıyoruz. Gerek üretimin artırılması icap aut tecim tedbirleri, hem konuşu eş güdüm müesses hem besin komiteleri bununla müşterek eder istikrarı komiteleri ile konuşarak bunlarla ilgili tedbirlerimizi almaya çalışıyoruz.

Herkes nice şeyi konuşuyor. Bu konuşulanların rakamlarla konuşulması bizim tercihimiz. Mesela buğday üretimi 2021’de 17,7 milyon titrem adına gerçekleşti. Kuraklıktan ötürü yüzdelik 14 mahsul kaybımız var. Ortalama üretimiz yılda büyükçe 19 milyon titrem tam iken un ve makarna ihracatı düşüncesince de mahsus ortak oranda müstesna alım yapıyoruz. Bu sonuç aşama alışılagelen ortak şeydir. Bu ithalatın karşısında sonuç 19 yılda kısaca 14 bilyon dolar da aut tecim ilavesi vermişiz. Yani buğday ithal ediliyor, un, makarna yahut unlu mamuller biçimine geliyor ve ihraç ediliyor.

Pakdemirli, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin stoklarını değme devir eder istikrarı düşüncesince kullandığını dile getirdi.

"Buğday, şeker hastalığı hastalığı pancarı, ay çiçek ve mısırda mahsul artışı oldu"

Gıda güvenliğiyle ait icraat yapıldığını özetleyen Pakdemirli, "Son 19 yılda meydana getirilen çalışmalarla gerçekte şu şekilde ortak ayırt ortaya konmuş oldu. Buğdayda yüzdelik 41, şeker hastalığı hastalığı pancarında yüzdelik 54, ay çiçekte yüzdelik 84 ve mısırda yüzdelik 124 mahsul artışı olmuş. İnşallah önümüzdeki 20 yılda bu verimlilikte sizler sayesinde, bizlerin de gayretleriyle ortaya konulabilirse inşallah gelecekte evlatlarımızın, torunlarımızın besin güvenliğiyle ilgili tek mesele yaşamayacağız." dedi.

"Büyükbaş hayvancılığında Avrupa’da ortak numara sıraya oturduk"

Hayvancılıkla ait de ehemmiyetli artışlar gerçekleştiğini aktaran Pakdemirli, şu şekilde bitmeme etti:

"Hayvancılığımız gine sonuç 3 yılda gelişiyor. Büyükbaşta yüzdelik 6,5 artışımızla 18,3 milyona geldik. 2021’de kocabaş hayvancılığında Avrupa’da ortak numara sıraya oturduk. Küçükbaşta da ortak numara sıradaydık, bu durumumuz bitmeme ediyor. 57,4 milyon küçükbaş hayvanımızla Avrupa’da ortak numara saradayız. Burada da gine cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yüzdelik 24,5 çoğalma var. Türkiye coğrafyasının küçükbaş efsanevi düşüncesince aşırı elan makul bulunduğunu düşünüyorum. Tüketimde de küçükbaşın payını daima beraberce artırıyor olmamız lazım. Et ve motorin üretimimizde de artışlar ergin durumda."

"Tarım besin ihracatında güzeşte sene cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı"

Pakdemirli, güzeşte sene zirai besin ihracatında üstün dereceli kırıldığını dile getirerek, "Yine tarım besin ihracatında 2021 yılının evvel 11 ayında gine ihracatta yüzdelik 21 artışımızla cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. Dış ticarette ise fazlamız yüzdelik 33 artışla 6,7 bilyon dolar. Yani Türkiye kendiliğinden yeterli. Kimin ne dediğine bakmayın. Türkiye açık müstesna satımcı ortak konumdadır. 2020’de yurt bazında sürücü belgesi oranlarımıza, doğrusu ihracatın ithalatı istikbal averajımıza baktığımız zaman, Çin’de yüzdelik 46 müstesna alımcı ortak ülkedir, Almanya’da yüzdelik 78’dir. ABD yüzdelik 88 ithal eder. Ama Türkiye müstesna satım ziyadesiyle kendiliğinden yüzdelik 136 tam ortak ülkedir." ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, konuşmasının peşi sıra sektör temsilcilerinin hüzünlerini ve taleplerini dinledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Dünyaca ünlü sanatçı Inna, Erciyes’te kayak yaptı

2022-01-04 15:20 - Magazin

Öz Finans-İş Sendikası, Ziraat, Ziraat Katılım ve Halk bankaları ile ek protokol imzaladı

2022-01-04 16:53 - Ekonomi

Aşevi kurarak günde 300 kişiyi doyuran dü esnaf tahaffuz evi düşüncesince kolları sıvadı

2022-01-05 13:30 - Yaşam

Kızlarına kavuşmayı beklerken 'kalben hamilelik', kucağına aldığında 'doğum anı'

2022-01-07 12:35 - Yaşam

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener'den 'Omicron rehaveti' uyarısı

2022-01-01 12:35 - Sağlık

Çatıdaki işçi alev alev yanan çatıdan inmedi

2022-01-02 23:22 - Asayiş

Serviste koltuk kavgası yaptığı arkadaşını iş yerindeki tartışmada öldürdü

2022-01-03 22:49 - Asayiş

DSÖ: 'Omicron mutasyonu Delta’dan daha az şiddetli olsa da ‘hafif’ değil'

2022-01-06 20:52 - Dünya

İki senede bir yetişiyor, faydası saymakla bitmiyor

2022-01-01 12:53 - Gündem

Milli gözlem uydusu İMECE, sonuç çeyrekte uzaya gönderilmeye amade olacak

2022-01-07 16:44 - Teknoloji

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede TarımGES uygulamaları

13:06 - Ekonomi

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Bakan Kirişci: Sıvılaşma vasfı bulunan tarım arazisinden, faydan ırak duracağız

17:08 - Ekonomi

AB ekonomisi 2022'nin sonuç çeyreğinde küçüldü

14:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kadın kooperatiflerine güzeşte sene 13,7 milyon teklik bağış sağlandı

13:06 - Ekonomi

Endonezya'da heyelanda ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

12:08 - Dünya

Depremzede hanımlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde de üretime yardım sağlıyor

19:06 - Ekonomi

Mardin'in Midyat ilçesinde konuk edilen depremzede dallar düşüncesince sirk gösterisi yapıldı

18:07 - Gündem

Mahkemeden "Martı TAG" ve "Martı Motosiklet"e erişim engeli

17:07 - Gündem